EURO 2024.

Četvrtfinalna poslastica između Njemačke i Španjolske izaziva veliku pozornost ljubitelja nogometa

Davor Petrović

Ilkay Gündogan i Jamal Musiala/Foto REUTERS

Ilkay Gündogan i Jamal Musiala/Foto REUTERS

Po mom mišljenu, Španjolska i Njemačka su pokazale da su iznad ostalih reprezentacija. Pobjednik iz Stuttgarta dobit će dodatno samopouzdanje i zamah da ode do kraja - kaže Fabio Cannavaro



STUTTGART  Uz dužno poštovanje svim reprezentacijama kojima je ovaj EURO još uvijek svakodnevica, sutrašnji četvrtfinalni sudar Njemačke i Španjolske u Stuttgartu ipak zauzima središnje mjesto u razmišljanjima svih ljubitelja nogometa i stručnjaka koji ovih dana učestalo koriste izraz »finale prije finala«. Takav stav je sasvim razumljiv jer su te dvije momčadi u dosadašnjem dijelu turnira najviše pokazale i prometnule se u najveće favorite ove kontinentalne smotre. Naravno, čim se na horizontu pojavi takva utakmica, u prvi plan dolaze analize i očekivanja ljudi čija imena u svijetu nogometa imaju specifičnu težinu, s tim da se priča ne svodi samo na bivše njemačke i španjolske reprezentativce.


– Uvjeren sam da nas očekuje fascinantna taktička bitka. Igra Španjolske, koja se temelji na posjedu lopte, protiv njemačkog stila visokog presinga i protunapada. To će biti klasični sukob nogometnih filozofija – poručuje Steven Gerrard.


Fabio Cannavaro pak ističe da pobjednik te utakmice sigurno ide do konačnog trijumfa, što je dosta hrabra prognoza jer ga u polufinalu očekuje bolji iz dvoboja Francuske i Portugala.




– Po mom mišljenju, Španjolska i Njemačka su pokazale da su iznad ostalih reprezentacija. Pobjednik iz Stuttgarta dobit će dodatno samopouzdanje i zamah da ode do kraja – objašnjava nekadašnji kapetan Italije.


Vatrena moć


Najbolji stijelac Elfa svih vremena, Miroslav Klose, upozorava na obrambeni aspekt igre.


– Njemačka mora biti u svom najboljem defenzivnom izdanju da bi zaustavila španjolske majstore u veznom redu, Rodrija, Pedrija i Fabiana Ruiza jer su oni ti koji diktiraju tempo utakmice. Ako dobijemo tu bitku na sredini terena, u napadu imamo veliku »vatrenu moć« i možemo ih pobijediti – smatra Klose.


Vlasnik rekordnih 150 nastupa za Njemačku, Lothar Matthäus, u startu je izdvojio jedno ime.


– Jamal Musiala je ključ za našu reprezentaciju. Ako on uspije proizvesti svoju magiju i povezati igru između veznog reda i napada, skinut će veliki pritisak s Kaija Havertza i Leroya Sanea. Španjolska reprezentacija će zazirati od njegove sposobnosti driblinga i kreativnosti – ističe još jedan bivši kapetan Njemačke.


Pritom bivši igrači Elfa ogromnu važnost daju i domaćem terenu. Naime, Jürgen Kohler tvrdi da će se njemački igrači hraniti atmosferom na stadionu. Svi se slažu sa zaključkom da je izvjesna jedino neizvjesnost, s tim da Michael Ballack u prvi gura sudar različitih stilova igre.


– Španjolska će nastojati kontrolirati posjed lopte da bi iscrpila našu momčad koja će biti puno okomitija i pokušat će napraviti nešto iz prekida. Sve bi se moglo svesti na nametanje plana igre na terenu – tvrdi Ballack.


Posjed lopte


Članovi zlatne generacije španjolskog nogometa baš i nisu toliko umjereni.


– Uvjeren sam da možemo pobijediti jer se naša igra temelji na posjedu lopte i može umoriti njemačke igrače. Osim toga, imamo veliku kvalitetu za stvaranje prilika. Ako ih realiziramo, vjerujem da ćemo izaći kao pobjednici – govori Fernando Torres, dok Sergio Ramos stavlja naglasak na veznjake. Prema njegovom sudu, bitka na sredini terena bit će ključ utakmice.


– Momčad koja tu ostvari dominaciju, imat će glavnu riječ. Rodri, Pedri i Ruiz moraju biti bolji od Tonija Kroosa, Ilkaya Gundogana i Musiale – tumači Ramos, a Xavi samouvjereno dodaje da španjolski veznjaci posjeduju toliko kvalitete i iskustva da mogu kontrolirati tempo utakmice.


Iz perspektive čovjeka koji je imao najdelikatniju zadaću, Iker Casillas napominje da disciplina u obrani predstavlja iznimno važan čimbenik.


– Ne smijemo dozvoliti da nas iskontriraju jer Njemačka s Musialom, Havertzom i Saneom ima puno tempa i snage u napadu. Naša zadnja linija mora biti u svom najboljem izdanju – rekao je Casillas.


– Ovo je sudar dvaju nogometnih divova. Obje momčadi imaju bogatu povijest i očajnički će nastojati doći do polufinala. Bit će to tijesna, napeta stvar koja bi se mogla svesti na male trenutke kvalitete. Španjolska, po mojem mišljenju, ima prednost – zaključio je bivši španjolski krilni igrač David Silva.