EURO 2024.

Aktualni europski prvaci i osokoljeni Švicarci u Berlinu otvaraju nokaut fazu

Igor Duvnjak

Mattia Zaccagni/Foto REUTERS

Mattia Zaccagni/Foto REUTERS

Ne možemo kazati kako smo favoriti jer nam je nasuprot Italija - komentirao je veznjak Fabian Rieder



BERLIN  Alibija na EURO-u više nema, počinje nokaut-faza, grčevita borba za propusnice s kojima se ulazi među »osmoricu veličanstvenih« tog sjajnog nogometnog događanja kakvo je Europsko prvenstvo.


Stadion u Berlinu u najavama je nogometni ring u kojem će ruka biti podignuta europskim prvacima Talijanima ili pak »izazivačima« Švicarcima, koji su se u Njemačkoj pokazali krupnim zalogajem i za tzv. favorite među koje svakako spada domaćin Njemačka.


U tom posljednjem krugu skupine A igrači iz zemlje Wilhema Tella su, naime, pogodili cilj zarana, Ndoye ih je doveo u vodstvo u prvom dijelu i od tada do kraja su držali u šahu slavni Elf. Tek u sudačkoj nadoknadi vremena, Füllkrug, a tko će drugi, izvukao je Nijemce iz prijeteće zamke čime su oni i pobjednici skupine, a drugoplasirani Švicarci idu na još jednog velikana kakvi su aktualni kontinentalni prvaci. Koliko su god puni štovanja za reprezentaciju sa značajnim pedigreom, toliko su puni samopouzdanja dok namjeravaju itekako skupo prodati kožu. To će činiti bez kažnjenog Widmera umjesto kojeg će najvjerojatnije uskočiti Stergiou, eventualno Zuber. Nisu trebali slati promatrače na onaj najnoviji nastup Azzurra, pomno su i znatiželjno pratili utakmicu Italija – Hrvatska kobno okončanu za hrvatsku reprezentaciju.


Calafiori izostaje




– Ne možemo kazati kako smo favoriti jer nam je nasuprot Italija – komentirao je veznjak Fabian Rieder. – Ali utakmica s Njemačkom dala nam je veliko samopouzdanje. Ne možemo se sada sakrivati, uvjereni smo da je možemo adekvatno odigrati.


Činjenica je kako njegova momčad još ne zna za poraz na EURO-u. U tim je nastupima, pobjedom nad Mađarskom te u remijima sa Škotima i Nijemcima, imala uspona i padova, ali je igrala čvrsto, odlučno iskazujući svoj karakteristični kolektivni duh.


– Itekako pomno smo pratili onu posljednju utakmicu Italije, analizirajući taktiku i strategiju Azzurra – poručio je švicarski izbornik Murat Yakin za švicarsku državnu televiziju. – Posljednjih dana još smo dublje, do detalja, gledali igru suparnika. Iskreno, ne možemo dočekati trenutak da se suprotstavimo Italiji. U svemu tome ne želimo se previše brinuti oko Spallettijeve momčadi, mislim da je točno obrnuto, Italija se mora brinuti kako ćemo mi odigrati, vidjevši da kod nas stvari dobro funkcioniraju.


Sedam života


Za europske prvake to se ne bi moglo reći dok Luciano Spalleti mora zaboraviti kako je spretno i sretno izbjegnut poraz od Hrvatske eurogolom Zaccagnija dok su istjecale posljednje sekunde sudačke nadoknade vremena koju je sudac razvukao kao žvakaču gumu. Azzurri su i tada pokazali da imaju »sedam života« i da se poput mačke znaju dočekati na noge, ali momčad koja je nadigrana od Španjolaca i izvukla se s Hrvatskom neće stalno maziti sreća. U ovom slučaju u juriš na četvrtfinale idu bez svog otkrića EURO-a, kažnjenog Riccarda Calafiorija, po najavama bi ga trebao zamijeniti Gianluca Mancini u svom debiju na prvenstvu.


– Više nisam jedan od »mladih« – kazao je branič Rome Gianluca Mancini, čovjek s nogometnim prezimenom. – Ali baš Bastoni i Calafiori igraju dobro i sve što treba obavljaju jako dobro. Tu smo onda ja, Buongiorno i Gatti, koji smo na raspolaganju. Grupa smo s kohezijom i kompaktni smo. Ona utakmica s crvenom Furijom nam je smanjila raspoloženje, nismo očekivali jedno takvo nadmetanje, ali bili smo dobri u reagiranju u onoj ključnoj utakmici. Uspjeli smo tada izjednačiti na kraju, ali zaslužili smo biti na površini i zbog iskazane igre i svih onih stvari koje smo učinili u 90 minuta. Ono je zaslužen remi i zaslužen prolaz. Gol Zaccagnija? Postići onako lijep gol u posljednjim sekundama je nešto što nam može dati poticaj uoči ove utakmice.