Portugal vs. Francuska

Diogo Costa i Maignan drže ključeve polufinala. Oba velikana mogu s pravom sanjati samu završnicu

Igor Duvnjak

FRANCUSKI BEDEM - Mike Maignan i William Saliba/Foto REUTERS

FRANCUSKI BEDEM - Mike Maignan i William Saliba/Foto REUTERS

Portugalac Diogo Costa obranio je tri jedanaesterca Slovencima, dok je Francuz Maignan kapitulirao tek jednom u četiri utakmice



HAMBURG Mitska europska i njemačka luka, jedno od mjesta tolikih dolazaka i odlazaka, večeras je u četvrtfinalu EURO-a »pristanište krstarica« Portugala i Francuske, jednog od parova druge faze natjecanja koji s pravom nose epitet finala prije finala. Oba velikana mogu s pravom sanjati samu završnicu s obzirom na zvijezde koje će poslati na travnjak, čak i titulu novog kontinentalnog prvaka. Druga je stvar o vječitoj aktualnosti poruke o »mnogo zvanih, malo odabranih«, prolaz je toliko tijesan da za jednog jednostavno neće biti mjesta i točka.


Među navijačima obje reprezentacije raste napetost pa skoro kao i među samim igračima, ali i oni neopredijeljeni ljubitelji ove ljetošnje zabave na travnjacima između dva gola trljaju ruke čekajući koji će »od dva ovna pasti s brvna«. Pritom poruka o večeri zvijezda u hamburškoj noći može zvučati sve samo ne kao floskula, naravno da silom prilika pritom magnetski djeluje jurnjava za pogocima golgetera po instinktu kakvi su Portugalac Ronaldo ili Francuz Mbappe, ljudi od kojih zazire svaka obrana na svijetu.


Ali, naravno da su to samo neke stranice za ugodno listanje ove uzbudljive knjige, svaka čast ovim imenima koja često okončavaju kolektivni posao, ali zna se da on kreće od temelja, od obrane, možda baš ona večeras bude jezičac na vagi ovog vaganja od kojega dah zastaje. Oba sastava, naime, obiluju ofenzivnim znalcima valjda i u svlačionici, ali usprskos tome opreznih nogu koračaju EURO-m čuvajući svoje golmane koji im adekvatno uzvraćaju. Zna o tome nešto i bivši Rijekin trofejni trener Matjaž Kek čiju je Sloveniju na ruletu penala u osmini finala među Alpe poslao Diogo Costa obranivši tri jedanaesterca.


Jedan gol




I Francuska se ima čime dičiti u dokazivanju da se od obrane gradi napad, njezin vratar Maignan, Milanov čuvar mreže, u protekla četiri ispita kapitulirao je samo jednom. Jules Kounde i William Saliba mu pritom trče upomoć najviše od svih, najčvršće brane prilaze mreži slavnih Trikolora.


Jedna i jedina Amalia Rodrigues je najautentičnija interpretatorica slavnog portugalskog Fada, toliko da je nazivaju vječnom kraljicom te izvorne portugalske pjesme, tako je puno portugalskih igrača koji s loptom izvode nešto slično. Vidjelo se to i u infarktnoj utakmici sa Slovenijom, kada igrači izbornika Roberta Martineza kao da nisu mogli protiv svoje prirode, svako toliko su »prodali foru« iako su lovili rezultat. Koliko su on ili recimo veteran obrane Pepe navikli na takve »zabave« jednog Vitinhe, Bernarda Silve, Leaoa i prijatelja znaju samo oni, uglavnom kormilar je u prvi plan isticao golmana.


– Tajna Portugala je Diogo, on je najskrivenija tajna europskog nogometa, a u ovom prošlom susretu se još pojavio na jednoj drugačijoj razini, bio je nevjerojatan »jedan na jedan«, onda je još imao nevjerojatnu koncentraciju i kvalitetu za ostvariti tri uzastopna penala, moramo biti jako ponosni. Naravno da smo dobro dok pripremamo ovu utakmicu s Francuskom. Naši su navijači ovdje što je uvijek ugodno, daju nam snage. Ono u osmini finala je bilo slavlje zaljubljenih, priredit ćemo ih još – rekao je izbornik Portugalaca. U klasičnoj je poziciji kartaša s asovima u špilu s kojima treba pažljivo raspolagati i iznenaditi suparnika. Jedan od njih je svakako Milanov napadački brzanac Rafael Leao na kojeg itekako misli i francuska i portugalska klupa, trener itekako uzima u obzir njegov način igre.


– Naša je odgovornost postaviti Rafaela na najpovoljnije pozicije, dati mu prostor na način da može prikazati onaj svoj nogomet. Ostavio mi je jak dojam, mnogo nam je dao u prvim utakmicama, naročito s Turskom. Bio je jako konstantan, daje sve od sebe i trenira jako dobro. Njegov je talent za nas ključan i čini nas boljima.


Rabiot izostaje


Kolega mu Didier Deschamps, ime slavne igračke prošlosti, živi uzbudljivu sadašnjost u kojoj je i saznanje da će mu momčad na veliki dvoboj u Hamburgu istrčati bez defenzivca kalibra Rabiota, jedan od hitova ove maratonske sezone je kažnjen. Kada je riječ o emocijama, svakako ih ima puno i previše, kao recimo u nokautu s Belgijcima odlučenom u finišu autogolom. Međutim, u dugoj igračkoj i trenerskoj karijeri je naučio na velike dramatične susrete i na velike apetite francuske javnosti, na sve djeluje hladan i zadovoljan.


– Bilo je prekrasno, odigrali smo veliku utakmicu. Rezultat je tijesan, ali uživali smo posjedujući loptu i imali smo više prilika. Naravno, puno smo i promašivali, ali napravili smo puno dobrih stvari. Moramo uživati ​​u tome, to je veliko postignuće – rekao je Deschamps.


Spomenuti Maignan, Hernandez; Griezmann, Dembele, jasno i Mbappe sanjaju polufinale, tko zna što će na sve to reći Portugal…