Brončana Kastavka

Darija Šnajder, karatistica Ri-Croatije: “Medalja na mlađeseniorskom SP-u je odgovor na dosadašnji rad”

Ivana Vaupotić

Foto Privatna arhiva

Foto Privatna arhiva

Jako sam sretna, zadovoljna i ponosna na sebe. Ovo je bilo moje prvo svjetsko prvenstvo i odmah sam ostvarila najveći uspjeh u karijeri. Moja bronca je stvarno velika stvar - kaže 19-godišnja Kastavka



RIJEKA – Kao petogodišnja djevojčica koja je napravila prve karate korake, počela je sanjati da će jednoga dana osvojiti odličje na velikom natjecanju. Prošle nedjelje njezin je san postao java. Darija Šnajder, mlađa seniorka Ri-Croatije, osvojila je brončano odličje u kategoriji do 61 kilograma na Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore, domaćin kojega je bila Venecija.


– Jako sam sretna, zadovoljna i ponosna na sebe. Ovo je bilo moje prvo svjetsko prvenstvo i odmah sam ostvarila najveći uspjeh u karijeri. Moja bronca je stvarno velika stvar – započela je Darija Šnajder, koja je uoči odlaska na svjetsku smotru poželjela samo – mirnu glavu.


– S obzirom na to da je ovo bilo moje prvo svjetsko prvenstvo i da dosad nisam bila na postolju na velikom natjecanju, ne mogu reći da sam očekivala medalju. Imala sam želju i nadu da će jednom doći do toga, o tome sanjam još otkad sam počela trenirati. Moja jedina želja bila je da dam sve od sebe, da budem opuštena i da me ne koči vlastita glava nego da se pokažem u najboljem svjetlu. Medalja je najbolji odgovor na dosadašnji rad – nastavila je 19-godišnja Kastavka, koja je u borbi za broncu bila uspješnija od Španjolke Ione Sanchez Lobato (2:1).


Najteža borba




– Borba za broncu je, u jednu ruku, bila jako stresna. Lagala bih kada bih rekla da sam opušteno ušla u borbu, trema je bila prisutna jer je to ipak bila borba za medalju, ali sam se trudila ostati mirna u glavi jer mislim da je to ključan dio ovog sporta. Jednostavno sam morala ostati staložena i smirena te borbu odraditi do kraja.


Darija Šnajder svjetsku je smotru otvorila pobjedama protiv Mađarice Dorottye Lipcsei (7:2) i Meksikanke Caroline Ayale Ane Herrera (4:2), nakon čega je poražena od kasnije finalistice i viceprvakinje, Njemice Anastasije Semenenko (2:7), koja ju je povukla u repasaž u kojem je uspješnija bila od Latvijke Aleksandre Davidove (1:0) i Brazilke Nathalie Faria (5:3).


– Upravo mi je ta borba s Njemicom bila i najteža na cijelom turniru. Ona je zaista vrhunski borac i to je pokazala tako što je došla do finala, bila je bolja od mene i zasluženo je pobijedila. Psihološki mi je pak najteža bila prva borba na turniru jer je uvijek na neki način prijelomna – nastavila je 19-godišnja Kastavka, koja će nastaviti trenirati za novi veliki ispit, Europsko prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore, što će se početkom veljače iduće godine održati u Poljskoj. No, prvo treba osigurati mjesto među putnicima skupljajući bodove na četirima kvalifikacijskim turnirima. Prvi je na rasporedu Kup Hrvatske 2. studenoga u Zagrebu.


Disciplina


– Na ovoj bronci definitivno ne mislim stati. Nadam se da je ovo tek početak i da me čeka još medalja s velikih natjecanja. Sada prvo moram uspješno odraditi kvalifikacije za EP, a nakon toga mi je velika želja ostvariti veliki rezultat u seniorskoj konkurenciji koja je ipak malo zahtjevnija – rekla je studentica druge godine logopedije u Rijeci, koja se karateom počela baviti prije 14 godina u Kastavu, a posljednjih godinu dana je članica Ri-Croatije.


– S obzirom na to da se za velika natjecanja spremamo trenirajući dvaput dnevno, zna biti dosta zahtjevno uskladiti fakultetske obaveze i treninge, ali mislim da mi je sport uvelike pomogao da stvorim navike i budem redovita i organizirana jer je to jedni način da se sve stigne. Sport me tu još više gura, drži me discipliniranom u svim sferama života – zaključila je Darija Šnajder.