EURO 2024.

Danas će se saznati posljednji sudionici nokaut-faze. U jednoj skupini su sve momčadi izjednačene

Nino Benčina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Portugal je osigurao prvo mjesto u skupini, sve ostale reprezentacije mogu izboriti drugu fazu. U treće kolo sve četiri reprezentacije skupine E ulaze s tri boda



FRANKFURT Samo u jednoj skupini sve četiri momčadi dočekuju zadnje kolo bodovno izjednačene. Ipak, neke reprezentacije imaju bolje opcije, o čemu svjedoči i aktualni poredak E skupine. Rumunjska je na čelu zbog postignutog gola više od Belgije (obje su reprezentacije na +1), treća Slovačka ima gol-razliku 2:2, dok je na začelju Ukrajina, koja je dosada zabila dva, ali je primila četiri pogotka. No, svi mogu vidjeti osminu finala, a oni koji izbore pobjede u Frankfurtu i Stuttgartu nastavit će svoje putovanje na EURO-u. Pobjeda za neke nije jedina opcija, točnija za vodeći dvojac, kojem je bitno izbjeći poraz. Jedan bod vodi dalje, ali igrati na njega često se zna obiti o glavu. Na velikim natjecanjima bilo je utakmica u kojima su protivnici taktizirali, igrali bez rizika, ali vjerujemo da to danas od 18 sati nećemo gledati u prevelikoj mjeri. Ako oba susreta završe bez pobjednika, tada slijedi dodatna matematika…


Dvoboj Rumunjske i Slovačke »miriši« na susret bez pobjednika. Ako ne izgubi, reprezentacija s Karpata je sigurno među prva dva, dok bi Slovaci prolaz osigurali s trećeg mjesta. Poraz također može donijeti plasman dalje, ali tada sve zavisi od ishoda drugog dvoboja.


– Kalkulacije nisu naš izbor, želimo s tri boda proći dalje. Naravno, svaki rezultat koji nas vodi među 16 najboljih je poželjan i dobar za nas, ali opasno je u ovakvoj situaciji baviti se računicom unaprijed. Dopustili smo preokret Ukrajini i propustili prvu prigodu za prolaz. Vjerujem da drugu nećemo – smatra slovački izbornik Francesco Calzona.


Osvježenja




Njihov suparnik ima opciju viška, bit će iznenađenje ako Rumunjsku ne vidimo u drugom krugu. Poraz od Belgije bio je (pre)visok, ali prva pobjeda istim rezultatom na kraju se može pokazati vrijednom prolaza.


– Ako izgubimo, tada nas može izbaciti samo pobjeda Ukrajine. No, ne smijemo tako razmišljati, već biti na razini koja je u prethodna dva ogleda bila dobra. U tom slučaju, možemo ostvariti željeni rezultat – smatra Edward Iordanescu, strateg Rumunja, koji nakon poraza od Belgije razmišlja o nekim osvježenjima u udarnoj postavi.


Nakon što su premijere završili porazima, Belgija i Ukrajina su u drugom dvoboju pronašle pobjednički mentalitet. Njega moraju nekako zadržati Ukrajinci. Bod ih vodi dalje samo ako drugi dvoboj ne završi bez pobjednika, a poraz je opcija o kojoj nitko ne razmišlja.


– Pritisak je na svima, a mi smo svjesni da moramo odigrati najbolju utakmicu dosada ako želimo produžiti boravak. Protiv Slovačke smo se vratili u igru, napunili samopouzdanjem, koje moramo pretvoriti u željeni rezultat kaže napadač Roman Jaremčuk.


Belgija je protiv Rumunjske pokazala zašto su je proglasili prvim favoritom skupine. Nastavak u istom ritmu nameće se sada kao imperativ.


– Najvažnije je izbjeći poraz, jer ovo su utakmice u kojoj nemaš pravo na pogrešku. Naravno da smo zadovoljni i optimistični nakon prethodne pobjede, a znamo da s drugom sigurno idemo dalje, stoga ćemo igrati na tri boda – jasan je defenzivac Crvenih vragova Arthur Theate.


Gruzijski trag


Najbolji posao u F skupini napravila je reprezentacija koja je i imala ulogu glavnog favorita. Portugal spokojan dočekuje zadnju utakmicu u skupini sa šest bodova, u kojoj pak preostale tri reprezentacije traže svoju slamku spasa, odnosno ostanka na prvenstvu. Turska trenutno ima tri boda, po jedan je na kontu Češke i Gruzije. Teoretski, sve je moguće, ali vidjet ćemo kako će se od 21 sat odvijati dvoboji u Gelsenkirchenu i Hamburgu.


Na papiru, najmanje izgleda za prolaz ima debitant na EURO-u. Gruzija bi za prolaz morala kreirati senzaciju, dobiti Portugal, a to će im u svakom slučaju osigurati treće mjesto. Ono donosi i eventualni remi, ali da u drugom dvoboju Česi izgube od Turaka.


– Čeka nas utakmica u kojoj nemamo što izgubiti. Mi smo već ostavili trag na ovom prvenstvu, a sada se želimo dokazati i protiv jedne od najboljih europskih selekcija. Znam da nitko ne očekuje našu pobjedu, ali nitko nije očekivao da ćemo biti u igri za prolaz do zadnjeg kola – kaže izbornik Gruzije Willy Sagnol.


Njegov kolega s druge strane, Roberto Martinez, najavljuje promjene u startnoj postavi, što je s obzirom na stanje u poretku i očekivano. Sigurno je da od startera neće zaigrati Leao zbog žutih kartona, a izgleda da bi Ronaldo mogao biti jedan od rijetkih koji će započeti i treću utakmicu zaredom.


Ukoliko Turska izbjegne poraz, tada je sigurno druga u skupini. No, ako Česi uzmu prva tri boda na utakmici, tada će oni biti iza lidera. Naravno, ako u drugoj utakmici bude senzacija, tada će poraženi iz ovog ogleda kući. Ima dosta kombinacija, a sigurno je da na terenu neće biti kalkulacija, iako jedina odgovara da na kraju ne bude pobjednika. Ove dvije reprezentacije su se na dva kontinentalna natjecanja (2008. i 2016.) susrele baš u trećoj utakmici u skupini, a oba slučaja, slavili su Turci, koji su dalje prošli samo u prvom slučaju. Česi moraju da prve pobjede kako bi prekinuli tu tradiciju.