Trener Rijeke

Đalović o prvoj četvrtini SuperSport HNL-a: “Uža obrana nam je najveći dobitak, napad moramo popraviti”

Denis Frančišković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ocjena učinka glede HNL-a je zadovoljavajuća, prvih devet kola ukupno gledajući odigrali smo dobro. Obrana je na visokoj razini, primili smo samo jedan gol, a napad je u zadnje dvije utakmice morao više - kaže Đalović



RIJEKA Remijem bez golova u Koprivnici nogometaši Rijeke arhivirali su prvu dionicu prvenstva koja im je u konačnici nakon nedjeljnih utakmica konkurencije donijela drugo mjesto. Hajduk je pobjegao za dva zaveslaja na vrhu, Bijeli i Modri sada su izjednačeni pušući za vrat Splićanima.


Prvo je najbolje startao Dinamo pa je Rijeka preuzela ulogu lidera, sada se pak Hajduk osladio čelom prvoligaške karavane. Sve je manje-više u granicama očekivanja, tri najbolja hrvatska kluba pobjegla su najbližoj konkurenciji, točnije Varaždinu.


– Ocjena učinka glede HNL-a je zadovoljavajuća, prvih devet kola ukupno gledajući odigrali smo dobro. Obrana je na visokoj razini, primili smo samo jedan gol, a napad je u zadnje dvije utakmice morao više – kaže trener Radomir Đalović. – Dosta igrača je otišlo, dosta došlo. To su dobri igrači, ali drugačijeg profila. Njima treba malo više vremena da uhvate ritam i formu i ova stanka dobro nam je došla.




Uža obrana zaslužila je visoke ocjene. Tri stopera bila su u stalnoj rotaciji, Smolčić jako dobar na desnom beku.


– Galešić i Radeljić su odigrali sjajno, a ništa lošiji nije bio niti Majstorović. Njih trojica su naš najveći dobitak, ali ne igraju samo oni obranu, ona počinje od našeg prvog igrača. Cijela momčad je djelovala dobro, kompaktno i čvrsto. To moramo zadržati, a unaprijedti napad.


Manjih problema za poziciju lijevog beka donijela je ozljeda standardnog Gode, no reakcija je bila pravovremena, angažiran je Devetak, a i Bogojević je uskakao po potrebi.


– Devetak je veliki profesionalac, ali imao je problem što nije prošao cijele pripreme. Goda nije trenirao četiri mjeseca i očekujemo da sada u ovoj stanci podigne formu. Tu je i Čabraja, generalno dobro smo tu pokriveni. Moramo samo i na toj poziciji napredovati prema naprijed – dodaje trener Riječana.


Mnogi su se puno puta pitali zašto ne igra Selahi, no ozljeda je učinila svoje, a Petrovič je jako dobro uhvatio ritam i formu te se ustalio u prvoj postavi.


Malo vremena


– Selahi nije prošao pripreme, 17 dana bio je aut. A sam pokazatelj koliko je Petrovič dobar je činjenica što je pozvan u reprezentaciju Slovenije. Konstantno je i kvalitetno igrao devet kola. Sretan sam što ga imam. Selahi je u prošlom prvenstvu bio izvrstan, odigrao jako puno dobrih utakmica, sad je dobio priliku i odigrao dobro. Očekujem da se još više podigne, s pravim Selahijem bit ćemo još jači.


U ofenzivnom dijelu najviše je promjena bilo na lijevom krilu. Janković je postao nekako standardan, Rukavina uskakao po potrebi.


– Janković je polivalentan, sjajan igrač koji može pokriti više pozicija. Možda ga malo »mučimo« s pozicijama, ali dobro on to sve odrađuje. Rukavina je talent i dobio je šansu u gotovo svim utakmicama. Očekujemo da bude još okomitiji i opasniji po gol. Janković je s te pozicije prošle godine bio naš najbolji strijelac, a dobro je i asistirao. Tu je i Djouahra koji se ozlijedio, a na treninzima je pokazivao dobre stvari. Kvalitetni smo i tu, samo moramo više napadati prostor i dolaziti u situacije za gol.


Napad je malo otupio odlaskom Ivanovića, prije toga Obregona i Marića. Novim napadačima treba prilagoditi stil igre.


– Andrić, Perica i Dogan su također kvalitetni igrači, ali drugačiji profili i naravno tu je došlo do određenih promjena. S Ivanovićem smo imali dubinu, puno je šprintao i radio velik pritisak na obranu, a vidimo da odlično igra sada u Belgiji gdje ja najbolji igrač svoje momčadi. Ivanović je zabio tri, Hodža dva gola, odigrao najbolju utakmicu protiv Dinama. Zamjene za njih su kvalitetne, samo nam treba još malo vremena kojeg, naravno, nema. Ali poradit ćemo da svi budu na još višoj razini – tvrdi Đalović.


Hajduk i Dinamo


Hajduk je preuzeo lidersku ulogu. Iznenađenje ili ne?


– Hajduk djeluje dobro, imaju iskusne igrače. Priželjkivali smo pobjedu u Jadranskom derbiju i da odemo na stanku ispred njih. No, tek je devet kola iza nas. Vidjet ćemo prvo kako će se rasplitati stvari u prosincu, potom u svibnju. To svođenje računa na kraju je najbitnije.


Zagrebački Modri kao dio najuže konkurencije vraćaju se u život nakon potopa u Bavarskoj.


– Dinamo je momčad koja igra Ligu prvaka, ima širinu i kvalitetu. Dobri su i djeluju i kompaktni, a mi smo pokazali da se možemo nositi i s njima. Na Rujevici smo odigrali vrhunski, posebno u drugom poluvremenu. Imamo kvalitetu i odgovor za konkurenciju u nastavku prvenstva.


Liga se malo prelomila, no pokazuje se da Hajduku, Rijeci i Dinamo nije lako dobiti ni Varaždin ni Slaven Belupo, poglavito u gostima.


– Varaždin je odlično igrao protiv Dinama i imao bolje šanse, Slaven je uvjerljivo dobio Modre. Te momčadi imaju isto kvalitetu, a sad su počele i ulagati. Nikome neće biti lako protiv njih, posebno će biti oštra borba za ostanak jer nema momčadi koja je izrazito lošija. Bit će zanimljivo i s te strane.


Sljedeći protivnik Bijelih u dva vezana gostovanja je Lokomotiva. Igrat će se u petak 18. listopada. Momčad Silvija Čabraje je pretposljednja, u maloj krizi, ali opasna za sve suparnike.


– Pratio sam skoro sva izdanja Lokomotive, mlada su momčad koja posebno u Kranjčevićevoj zna biti jako nezgodna. Najveći problem tamo može biti travnjak koji posebno u ovim mjesecima zna biti loš. Ova dva tjedna spremat ćemo se i za to, popraviti napad i igrati na pobjedu – zaključuje Đalović.