HRVATSKI IZBORNIK

Dalić objavio popis reprezentativaca za Njemačku: Uz očekivane Pjacu, Pašalića i Labrovića, pretpoziv dobio i Fruk

P. N.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Vatreni se okupljaju u nedjelju 26. svibnja. Isti dan idu u Rijeku u hotel Hilton, a trenirat će na Rujevici



Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u podne drži konferenciju za novinare na kojoj objavljuje popis igrača za Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Ovoga puta on ima pravo na popis dodati veći broj igrača, a rok za objavu konačne liste s najviše 26 imena je 7. lipnja u ponoć.


Vatreni se okupljaju u nedjelju 26. svibnja. Isti dan idu u Rijeku u hotel Hilton, a trenirat će na Rujevici.


Imaju dvije prijateljske utakmice, sa Sjevernom Makedonijom u Rijeci 3. lipnja, te s Portugalom u okolici Lisabona 8. lipnja. U kamp u Njemačkom Neuruppinu stižu 9. lipnja.




Dalić je na početku naglasio da mu se jako sviđa novi slogan.


“Najljepše je ovo što piše “Ne odustajemo”, to je sjajna kampanja. Ne odustajemo ni mi ni nitko i idemo nešto dobro napraviti”, kazao je Dalić, a zatim je pročitao popis.


Popis reprezentativaca


Obrambeni igrači: Juranović, Stanišić, Erlić, Šutalo, Vida, Pongračić, Gvardiol, Sosa


Vezni igrači: Modrić, Brozović, Kovačić, Majer, Mario Pašalić, Ivanušec, Baturina, L. Sučić, Vlašić


Napadači: Budimir, Kramarić, Petković, Perišić, Pjaca, Marco Pašalić


Pretpoziv: Barišić, Ćaleta-Car, Jakić, Kotarski, Fruk, Marin Ljubičić, Igor Matanović,Sigur, Sučić.



Zatim su uslijedila i pitanja novinara.


Prvo je bilo oko statusa Nikole Vlašića.


“Bilo je dilema oko Vlašića, ali njegovo stanje je puno bolje. Dogovor je da se priključi 27. svibnja i ako 1. lipnja ne bude potpuno spreman, otići će kući i onda ćemo zvati nekog drugog. Nadam se da se nitko neće ozlijediti. Svjesni smo velike ambicije i očekivanja kod svih, ali isto tako smo svjesni koliko dobrih reprezentacija na Euru ima. Imamo najtežu moguću skupinu, bit će zaista jako, jako teško. Napravili smo rezultat, koji smo morali, a to je plasman na Euro. Sve ostalo je bonus. Nema nikakvog pritiska i idemo napravit sve da budemo što bolji možemo biti. Svjesni smo da nikad nećemo imati brojniju podršku navijača kao na ovom Euru, znam da očekuju puno od nas i mi ćemo se truditi”, rekao je Dalić te se zatim osvrnuo na situaciju oko Ivana Perišića.


“Stalno smo u kontaktu, on radi sve po planu. Učinio je sve da se vrati u formu, nadam se da će tako i biti. Imamo još 15 dana, nećemo ništa forsirati i veliki je dobitak da se vratio. Svjesni smo da nije u top formi, ali poznavajući njega sve će napraviti da bude. Od mene ima sve pohvale za ovo što je napravio da bi se vratio”, kazao je.


Odgovorio je i na pitanje zašto je pozvao Labrovića, a ne Kotarskog.


“Labrović je branio čitavu sezonu dobro, Rijeka je dobra, a Kotarski je budućnost”, rekao je izbornik.


Vlasnici srebra i bronce s posljednja dva World Cupa, 9. lipnja dolaze u svoju bazu u njemački gradić Neuruppin, a dan kasnije, 10. lipnja u 18 sati, održat će i otvoreni trening za javnost.


Hrvatska će na EP-u igrati u skupini B, prvu utakmicu Dalićevi odabranici imat će 15. lipnja u Berlinu protiv Španjolske. Četiri dana kasnije slijedi ogled protiv Albanije u Hamburgu, a 24. lipnja je u zadnjem kolu u Leipzigu susret protiv Italije.


Plasman u osminu finala izborit će po dvije najbolje ekipe iz svake od šest skupina, te četiri najbolje trećeplasirane ekipe.


“Vatreni” su na posljednjem EURO-u ispali u osmini finala od Španjolske sa 3-5 nakon produžetaka.


U dosadašnjih šest nastupa na europskim smotrama hrvatska reprezentacija je dva puta ispadala u četvrtfinalu (2008, 1996), dva puta u osmini finala (2020, 2016), a dva puta nije prošla skupinu (2012, 2004).