Tenis

Cerundolo nakon trijumfa u Umagu: “Uživao sam u nebu koje je svijetlilo, držeći trofej u rukama”

Zlatko Horvat

OSMIJEH POBJEDNIKA - Francisco Cerundolo/Foto N. JURJAK/PLAVA LAGUNA CROATIA OPEN

OSMIJEH POBJEDNIKA - Francisco Cerundolo/Foto N. JURJAK/PLAVA LAGUNA CROATIA OPEN

Nisam znao da će biti vatromet. Bio je to odličan šou na kraju jednog sjajnog tjedna. Jako sam sretan jer je bila žestoka borba - kaže Francisco Cerundolo



UMAG Sve je bilo u znaku broja tri. Argentinac Francisco Cerundolo postao je treći argentinski pobjednik Plava Laguna Croatia Opena, poslije točno tri sata igre u najdužem finalu umaškog ATP-a pobijedio je Talijana Lorenza Musettija (2:6, 6:4, 7:6/5), postavši treći igrač u povijesti turnira koji je na putu do titule svladao prva dva nositelja. Cerundolo je naslijedio Guillerma Canasa (2004.) i Guillerma Coriju (2005.), Gaučose koji su slavili na umaškoj zemlji.


– Izgleda da ću morati početi vjerovati da mi je tri sretan broj. Poklopilo se puno slučajnosti. Ne možeš znati zašto, ali tu su. Sljedećih dana ću koristiti broj tri, očigledno ima u njemu nešto pozitivno – rekao je Francisco Cerundolo na konferenciji za medije, zakazanoj za dvadeset minuta iza ponoći. Nije bilo puno spavanja. Ustajanje u 6 ujutro i let iz Pule za Pariz u 8 sati jer ga je u Roland Garrosu čekao meč s Gaelom Monfilsom u prvom kolu olimpijskog turnira.


– Malo se zgusnuo raspored. Nadam se da ću u zrakoplovu uspjeti odspavati barem sat vremena. Dat ću sve od sebe. Igrat ću svim srcem, glavom. Radi se o mojoj zemlji i stvarno sam želio biti tamo.


Sretna zemlja




Cerundolu je Hrvatska sretna zemlja. Prije četiri godine osvojio je challenger u Splitu. Direktor turnira Tomislav Poljak već ga je ranije želio dovesti na terene u Stella Marisu, ali nije se poklopilo, sve do ove godine. Iako je ovo bila teška godina za direktora s obzirom na olimpijski turnir, ali i dva otkaza (Rune, Wawrinka), prvi subotnji finale bio je čista teniska poezija dvaju prijatelja. Argentinska upornost i sjajan forhend protiv zlatne ruke Lorenza Musettija.


– I Split sam osvojio u »tie-breaku« trećeg seta. Jako sam sretan jer je bila žestoka borba. Ne znam kako sam pobijedio. Imao sam uspona i padova, Musetti je u početku igrao jako dobro. Ponosan sam jer je bio vrlo težak dvoboj. U prvom setu nisam bio dovoljno agresivan i prepustio sam mu da diktira poene, a on je u takvim situacijama nevjerojatan. Sve može. On je igrač s ogromnim talentom.


No, umjesto nastavka igre u istom ritmu, Musetti je dozvolio da mu Cerundolo pobjegne na 3:0. Talijan je u trećem setu prokockao šest »break« lopti, servis za meč, a zatim i vodstvo 3:1 u »tie-breaku«…


– Odlučio sam preuzeti kontrolu u izmjenama, inače bi to za njega bio lagan posao. Zato sam u drugom setu počeo riskirati. Lorenzo je moj prijatelj. Naravno da je teže igrati protiv nekoga s kim imaš dobar odnos. Puno puta smo zajedno trenirali, a sada smo se prvi put sastali u finalu. No, kad dođeš na teren, jedino što želiš je pobjeda. Naravno da ti je nakon meča žao onoga tko je izgubio jer smo obojica dali sve od sebe. Samo jedan može biti pobjednik, to je u ovom sportu najtužnije.


Vatromet


Nagrada za pobjednika je novi trofej i vatromet, koji je potrajao, obasjavši lagunu.


– Nisam znao da će biti vatromet. Bio je to odličan šou na kraju jednog sjajnog tjedna. Vatromet je bio usklađen s glazbom. Uživao sam u nebu koje je svijetlilo, držeći trofej u rukama. Bila je sjajna svečanost.


Ipak, nije skrivao i žaljenje jer je njegov prijatelj ostao bez nagrade za svoju odličnu igru.


Lorenzo Musetti je posljednjih tjedana igrao dva polufinala, uključujući Wimbledon, te dva finala. I nije uspio osvojiti trofej. U Umagu je prokockao servis za meč.


– Počeo sam jako dobro, igrao sam na visokoj razini u prvom setu. Moja je pogreška bila što nisam zadržao tu razinu u drugom setu. Imao sam toliko prilika da se odvojim i u trećem setu. Bilo je nekoliko nesretnih poena, posebno na prilikama za »break«. Naravno, u gemu na 5:4 nisam baš najbolje servirao. Za 3:1 u »tie-breaku« sam odigrao odličan poen, ali onda nisam dobro servirao do kraja meča. »Tie-break«’ je kao rulet, dok se u tenisu sve može promijeniti u nekoliko poena. Francisco je bio bolji i zaslužio je pobjedu. Ako ništa drugo, izgubio sam od prijatelja.


Francisco Cerundolo je osvojio novi trofej na terenu gdje su posljednji put bili linijski suci. Za 35. izdanje njihovu ulogu preuzet će tehnologija. Do tada će i mlada generacija hrvatskih igrača imati više iskustva i biti još konkurentnija. Dogodine ne bi trebalo ostati na jednoj pobjedi, onoj premijernoj na jednom ATP-u Mateja Dodiga. Za ostale igrače pobrinut će se direktor Tomislav Poljak. Jer u Umag su posljednjih sezona kročili Jannik Sinner i Carlos Alcaraz, danas prvi i treći igrač svijeta…