Uoči OI-a

Čelnici HOO-a ugostili premijera Plenkovića: “Vjerujem da ćemo u Parizu opet biti ponosni”

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

U našoj delegaciji bit će 157 osoba, s time da u tu brojku ulaze i 73 sportaša u 16 sportova. Imamo dovoljno sportaša koji su blizu osvajanja medalja - kaže Zlatko Mateša



ZAGREB Čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora u novom su sjedištu ugostili Andreja Plenkovića, premijera RH, i njegove bliske suradnike, Branka Bačića, potpredsjednik Vlade i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Tončija Glavinu, ministra turizma i sporta, Vilija Beroša, ministra zdravstva, te Radovana Fuchsa, ministra znanosti, obrazovanja i mladih. Tema razgovora bio je nastup hrvatskih sportaša na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu.


– Uglednim gostima prezentirali smo taj projekt i zajednički smo utvrdili da je sve odrađeno do samog kraja bez ikakvih problema. U našoj delegaciji bit će 157 osoba, s time da u tu brojku ulaze i 73 sportašice i sportaša u šesnaest sportova. U organizacijskom i logističkom smislu nismo imali nikakvih problema i sada samo možemo zahvaliti Vladi i resornom ministarstvu na potpori. U Pariz idemo zadovoljni i očekujemo da ćemo nastaviti niz osvajanja olimpijskih odličja koji je krenuo s Londonom, Rijom i Tokijom. No, naše želje nisu bitne. Za naše sportaše bitno je sve ono što je realno. Imamo dovoljno sportaša koji su blizu osvajanja medalja i nadamo se najboljem. No, ne u smislu da im želimo stvarati dodatni pritisak. Vjerujem da ćemo na kraju moći biti ponosni – rekao je Mateša nakon sastanka koji je trajao koliko i jedno poluvrijeme nogometne utakmice.


Nagrade


Brojnim predstavnicima medija rečeno je da Plenković mora žuriti na daljnje sastanke i zato je umjesto njega Glavina prozborio nekoliko riječi.




– Imali smo priliku vidjeti da je sve spremno za Olimpijske igre za koje se nadamo da će biti još uspješnije i bolje nego u prošlosti. Posebno bih naglasio da je naše ministarstvo napravilo izmjenu pravilnika vezanog uz nagrade za vrhunska sportska dostignuća, osvajače olimpijskih medalja. To je bio naš prvi potez u ovom mandatu Vlade. Cilj nam je da taj pravilnik donesemo prije početka Olimpijskih igara, što bi značilo da će nagrade za osvojene medalje u Parizu biti znatno uvećane. Ovoga puta smo išli na uvećanje od pedeset posto. Na primjer, zlato će sada donositi nagradu od 41 tisuće eura – istaknuo je Glavina.


Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo svoj će mandat posvetiti dodatnim poboljšanjima, u skladu s financijskim mogućnostima Vlade.


Sigurnost


– Podsjetit ću da smo ulaganja u sport, koja su bila na razini 28 milijuna eura, podigli na više od 120 milijuna eura. Vjerujemo da time šaljemo snažnu poruku našim sportašima, da vide da je ova Vlada usmjerena na kontinuirano poboljšanje uvjeta za sport. Mi definitivno imamo ambiciozne planove – objasnio je Glavina, dodavši da će on i Plenković ići na svečano otvaranje Olimpijskih igara u Parizu.


Mateša je pak posvetio još nekoliko riječi sigurnosnom aspektu koji je, zbog situacije u svijetu, podignut na iznimno visoku razinu.


– Postoje mjere koje su striktnije nego ranije. S našom obavještajnom zajednicom i Ministarstvom unutarnjih poslova napravili smo kompletnu strategiju koja se tiče naše delegacije. Njihovu pomoć ćemo imati u vidu osoba koje će biti s nama u Parizu i davati nam eventualne sugestije. Mislimo da za nas neće biti neugodnosti, ali situacija je takva da se ekscesi mogu dogoditi. Siguran sam da su Francuzi sve temeljito pripremili za takvu eventualnost – zaključio je Mateša.