Obilježili 2022.

Carrolina Bajrić i Petar Klovar najbolji sportaši PGŽ, evo i svih ostalih laureata

Ivana Vaupotić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku proglašeni su najbolji sportaši Primorsko-goranske županije



Carrolina Bajrić, boćarica Čavle Škole boćanja, Petar Klovar, član Ronilačkog kluba Ocean, kuglačice Mlake i nogometaši Rijeke dobitnici su nagrade za najbolje sportaše i sportske ekipe u 2022. godini u izboru Zajednice sportova Primorsko-goranske županije na svečanosti, što je sinoć održana u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.


Carrolina Bajrić nagradu je zaslužila osvojivši zlato u kraljevskoj disciplini pojedinačno klasično te bronce u preciznom i štafetnom izbijanju, dok je korak do postolja u preciznom izbijanju ostala na Mediteranskim igrama.


Petar Klovar prošle je godine osvojio titulu svjetskoga prvaka u ronjenju na dah koju je garnirao svjetskim rekordom, zaronivši na 132 metra dubine, a okitio se i svjetskim zlatom u disciplini CNS.





– Primorsko-goranska županija je najsportskija županija po broju sportaša, po broju sportova kojima se bavite i po proračunu koji izdvajamo za sport. To je sve nedovoljno, treba još više ulagati u vas mlade ljude.


Trebamo vam svima čestitati i reći hvala na vašim rezultatima koji su svima nama na ponos – poručio je župan Zlatko Komadina na svečanosti, kojoj su prisustvovali pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Sonja Šišić, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije Saša Ceraj, Dorotea Pešić Bukovac, predsjednica Riječkog sportskog saveza i uzvanici iz Slovenije te Bosne i Hercegovine.


Kuglačice Mlake Nika Grubišić, Mirna Bosak, Marina Bašić Palković, Ana Jambrović, Valentina Gal, Vanesa Bogdanović, Milana Pavlic, Anamarija Grdić, Tamara Sinković, Anita Mehesz, Anita Safrany i Ivana Neralić, predvođene trenerom Tončijem Mikcem, imale su još jednu godinu za pamćenje u kojoj su osvojile sva četiri trofeja, pa su tako naslovima u Prvoj hrvatskoj ligi i Kupu Hrvatske dodale titule u Ligi prvakinja i Svjetskome kupu, dok su nogometaši Rijeke osvojili drugo mjesto u Kupu Hrvatske.



– U okviru Zajednice sportova PGŽ-a djeluje 947 sportskih udruga, možemo se pohvaliti s 229 kategoriziranih sportaša, što je 20 više nego prošle godine.


Naši su sportaši u 2022. godini na postolju bili čak 1.399 puta, od čega 137 puta na međunarodnim natjecanjima.


Prošle smo godine donijeli plan razvoja sporta za PGŽ, čime ćemo osigurati nastavak sustavnog rada na županijskom sportu – rekao je Veljko Karabaić, predsjednik Zajednice sportova PGŽ-a.


Obožavatelj iz HOO-a


Proglašeni su i najbolji mladi sportaši Županije, Ana Jović, članica Kickboxing kluba Sušak, svjetska prvakinja u light contactu do 55 kilograma i brončana na Svjetskom prvenstvu u point fightingu do 55 kilograma, najbolja je kadetkinja, Boris Štefančić, skijaš Goranina i sedmerostruki prvak Hrvatske u nordijskom skijanju, najbolji je kadet, dok su najboljim kadetskim ekipama proglašene rukometašice Zameta, viceprvakinje Hrvatske, te nogometaši Rijeke, osvajači Kupa Hrvatske.



 


Tina Čudina, plivačica Nevere i šesterostruka prvakinja Hrvatske, najbolja je sportašica PGŽ-a u konkurenciji juniorki, Žarko Jerčinović, boćar Drivenika i svjetski prvak u preciznom izbijanju te osvajač svjetske bronce u paru, najbolji je junior, košarkašice FSV-a, viceprvakinja Hrvatske, najbolja su ekipa, a boćari Svetog Jakova najbolja momčad u juniorskoj konkurenciji.


– Uvijek mi je zadovoljstvo doći u ovu sredinu. Prije nekoliko dana župan Komadina mi je rekao da sam vaš obožavatelj, što je točno jer sam uvijek na strani onih koji ulažu u sport.


U Primorsko-goranskoj županiji nema sporta koji se ne trenira, a taj su trud sportaši opravdali rezultatima. Želim vam puno sreće i uspjeha i u ovoj godini, dobrih rezultata i promidžbe Županije, što manje ozljeda, a što više lijepih i uspješnih trenutaka – rekao je glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač.


Iznimni rezultati


Dodijeljena su i posebna priznanja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji za iznimne sportske rezultate. Nagrađeni su seniori Karlo Šaban (Boćarski klub Sveti Jakov) i Andrej Krstinić (Športsko streljački klub Dub), seniorke Ema Sgardelli (Karate klub Champion) i Ela Znaor (Kickboxing klub Sušak), juniorke Tia Paulina Srića (Kickboxing klub Mega centar), Mila Prpić (Gimnastički klub Vita), Sara Prpić (Taekwondo klub Grobnik), Mirna Hontić (Gimnastički klub Rijeka), juniori Gabriel Barac (Triatlon kluba Rival) i Dominik Pleše (Gimnastički klub Rijeka), kadetkinje Chiara Gašparac (Skijaški klub Goranin) i Elena Ban (Atletski klub Kvarner), te kadet Andro Ljubojević (Atletski klub Kvarner).



U ekipnoj konkurenciji nagrađeni su seniori Atletskog kluba Kvarner Danijel Peček, Blaž Car Pavlic, Goran Grdenić, Dominik Babić i trener Zoran Žilić, kadetkinje Plivačkog kluba Primorje Hana Knežević, Andrea Pezelj, Natali Nemet, Ana Bobanović i Eliza Spajić, kadetska momčad odbojkaša Rijeke, kao i kadetkinje Kluba sinkroniziranog plivanja Primorje Aqua Maris.


Za najuspješnije školsko sportsko društvo proglašeni su Malik iz Osnovne škole Sveti Matej te Dominik Savio iz Salezijanske klasične gimnazije, najuspješniiji trener je Branko Fibinger iz Kickboxing kluba Sušak, dok su djelatnicima godine proglašeni Rajka Husejini iz Školskog sportskog društva Dominik Savio, Saša Miloš iz Športsko rekreativnog društva Viševica te Marija Španja iz Plesnog kluba Dance Queen.


Najbolji sportaši s invaliditetom


Laura Štefanac, atletičarka Kvarnera, najbolja je sportašica u kategoriji gluhih, a Antonio Franko, najbolji hrvatski paratriatlonac i član Rivala, najbolji je sportaš s invaliditetom PGŽ-a u 2022. godini.



Laura Štefanac obranila je titulu olimpijske pobjednice gluhih u bacanju koplja osvojivši zlato s olimpijskim rekordom od 49,92 metra, a prošle je godine postala i svjetska rekorderka gluhih s hicem od 51,02 metra.


Antonio Franko prošle je godine osvojio broncu na Europskom prvenstvu u poljskom Olsztynu, pobijedio je na natjecanjima Svjetskoga kupa u Španjolskoj i Portugalu, dok je u francuskom Besanconu osvojio treće mjesto, a iza njega je i nastup na Svjetskom prvenstvu na kojem je zauzeo osmo mjesto.


Prošlu je godinu završio na osmome mjestu svjetske rang liste najboljih paratriatlonaca.


Sportskom klubu slijepih Rijeka uručena je nagrada za najuspješniji klub osoba s invaliditetom.


Mikcu, Štimcu i Galini nagrada za životno djelo


 


Tonči Mikac, alfa i omega Kuglačkog kluba Mlaka, Darko Štimac, poznati goranski skijaški sportski djelatnik, te Dragutin Galina, trener Karate kluba Opatija i nekadašnji izbornik hrvatske ženske reprezentacije, dobitnici su nagrade za životno djelo.


– Uvijek je lijepo dobiti nagradu. Ali, nagrada je posljedica svega onoga što joj prethodi. Pobjede su slatke, ali kratkotrajne, treba uživati u cijelom procesu koji vodi do njih.


Zato živite sport punim plućima i uživajte u životu – rekao je Tonči Mikac i zaradio gromoglasan pljesak dupkom pune dvorane HKD-a.



– Mnogi bi pomislili da je nagrada za životno djelo kraj djelovanja u sportu, ali ja ću i dalje biti tu koliko god mi to budu zdravstvene i životne prilike dopuštale.


Moram se zahvaliti supruzi, djeci, roditeljima i svima koji su mi cijelo vrijeme bili velika podrška. Nadam se da će moja nagrada biti podstrek mladima da se nastave boriti da budu laureati na ovom postolju – rekao je Darko Štimac.


Dragutin Galina dobro je poznato ime ne samo u županijskom, već i u hrvatskom karateu.


– U sportu sam cijeli život, počeo sam još kao dijete, bavio sam se raznim sportovima, ali najveći dio mojeg života vezan je za karate.


Ova nagrada je veliko priznanje za moj rad, a svega toga ne bi bilo bez moje supruge Verice i kćeri Antonije. Hvala im što su sve te godine trpjele moj izostanke jer sam više bio na putu nego doma. Velika ljubav prema sportu i upornost jedini su put do uspjeha – zaključio je Galina.