Boki je svoj 20. paraolimpijski naslov osvojio u u disciplini 50 metara slobodno u kategoriji S13 u kojoj nastupaju slabovidni sportaši.


“Bjeloruski Michael Phelps”, kako ga mnogi nazivaju u Parizu se natječe pod neutralnom zastavom, a u Parizu je pobijedio i na 100 m leptir, 100 leđno i 400 slobodno.




Bjelorus je ukupno osvojio 20 zlatnih medalja, te po jedno srebro i broncu preskočivši kanadskog plivača Michaela Edgsona koji ima 18 zlata uz tri srebra.


U domovini je odlikovan Ordenom zasluga za domovinu i ima pečat s njegovim likom .


Na ukupnoj ljestvici apsolutna je rekorderka američka plivačica Trischa Zorn-Hudson. “Kraljica” paraolimpijskih igara je tijekom karijere osvojila čak 55 medalja, od čega 41 zlatno odličje.


Zorn-Hudson, koja je rođena s genetskim poremećajem oka zbog kojeg je oslijepila, nastupila je na sedam paraolimpijskih igara.


Debitirala je u Arnhemu 1980. godine, a sa samo 16 godina osvojila je sedam zlatnih medalja. Najuspješnija je bila u Seulu 1988. godine, gdje je osvojila čak 12 zlatnih medalja, pri čemu 10 u pojedinačnoj konkurenciji. Uspješnu karijeru je zaključila u Ateni 2004. godine.


Osim Bokija 20 zlata ima i francuska plivačica Beatrice Hess, koja je ukupno osvojila 25 medalja.