Startni prioriteti

Bijeli u četvrtak otvaraju sezonu. “Šarena” Rijeka mala nepoznanica, rušenje Rumunja – veliki imperativ

Denis Frančišković

EUROPSKI IZAZOVI - Marco Pašalić postiže gol lani u prvom ogledu s Lilleom/Foto V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

EUROPSKI IZAZOVI - Marco Pašalić postiže gol lani u prvom ogledu s Lilleom/Foto V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

Danas će se osluškivati i ples kuglica 3. pretkola Europske lige



RIJEKA Nogometaši Rijeke nakon dva dana odmora jučer su se vratili treninzima, vremena za uigravanje, osvježenje i oporavak dijela igrača ostalo je jako malo, već u srijedu momčad putuje u Rumunjsku na prvu utakmicu 2. pretkola Europske lige u četvrtak, čiji je uzvrat 1. kolovoza na Rujevici. Oba susreta igraju se od 20 sati.


A žestoki startni ritam nastavlja se otvaranjem HNL-a, 4. srpnja u uvertiri Bijeli će ugostiti Lokomotivu te tijekom osmog mjeseca odigrati još četiri ligaške utakmice, među kojima i domaći derbi s Dinamom posljednjeg dana mjeseca. Bude li sve u skladu s riječkim željama i zaživi li u njima potpuno Europa, momčad Željka Sopića čeka pregršt utakmica, praktički svaka četiri dana. Prolazak Corvinula jamči još najmanje četiri utakmice u kojima će se krojiti riječka europska sudbina. Nakon napornih treninga igrači su se vidno zaželjeli natjecateljskog nogometa i novih izazova.


Danas će se osluškivati i ples kuglica 3. pretkola Europske lige, u slučaju poraza Bijeli će se spustiti u 3. pretkolo Konferencijske lige, odnosno play-off u kojem će biti nositelji. Riječanima je malo nedostajalo da budu i nositelji u tom ždrijebu jače lige, no planove im je pokvario moldavski Sheriff pa će Rijeka do grupne faze Europske lige sigurno imati zahtjevan zadatak. Ali to je praktički neizbježno, za duži boravak u Europi uvijek se treba izbaciti neki teži suparnik. Rijeka je to prijašnjih godina uspijevala, primjerice eliminiravši Stuttgart ili Kopenhagen u utakmicama u kojima nije bila favorit.


Suparnici




Ukoliko Riječani sruše Rumunje, potencijalni protivnici su im Ajax/Vojvodina, Braga/Maccabi Petah Tikva, Molde/Silkeborg, Wisla Krakow/Rapid Beč, Viktoria Plzen, Sheriff/Elfsborg te poraženi iz ogleda Dinamo Kijev/Partizan…


Nakon sezone 2020./21. Rijeka će prvi put svoju europsku avanturu započeti u Europskoj ligi. Bijeli su tada u vrijeme koronavirusa i pandemije u 3. pretkolu u jednoj utakmici eliminirali Kolos (2:0) nakon produžetaka, a potom pomalo u play-offu senzacionalno i Kopenhagen u gostima (0:1). Ždrijeb im je tada ponudio utakmice u kojima su svi mogli uživati, one s Napolijem, Alkmaarom i Real Socidedadom.


Bijeli su dosad četiri puta igrali skupine Europske lige, triput pod vodstvom Matjaža Keka i jednom pod kormilom njegovom sunarodnjaka Simona Rožmana. I uvijek na tom trnovitom putu morali izbaciti jednog respektabilnog suparnika. U sezoni 2013./14. pao je Stuttgart, a u skupini Bijele dočekali Vitoria Guimaraes, Real Betis i Lyon, u sezoni 2014./15. srušen je Sheriff i igrana skupina sa Standard Liegeom, Sevillom i Feyenoorddom, u sezoni 2017./18., nakon ispadanja od Olympiakosa u 4. pretkolu Lige prvaka, Rujevica je dočekala oglede s Milanom, AEK-om i Austrijom Beč. Lani je pak Sopićeva momčad bila nadomak nove senzacije da eliminira Lille u play-offu Konferencijske lige… I to kad je Rijeka opet bila za mnoge nepoznanica.


Rijeka 1


Ostaje pitanje što može ova, nova Rijeka u Europi? Praktički okosnica momčadi je unatoč odlascima stabilna, a kadar i nije toliko sužen koliki su problem ozljede dvojice ključnih igrača – Lindona Selahija i Bruna Gode. Sastav je u ovom trenutku pomalo šaren, a problem realizacije opet naglašen. No, i takva Rijeka ima veliki imperativ srušiti Rumunje i osigurati još najmanje četiri euro ogleda u kojima ima svoje šanse dokopati se barem skupine Konferencijske lige.


Rijeka je, istina, zasad oslabljena kvalitetom u odnosu na lani, ali to je njena sudbina na početku svake nove sezone. Prijelazni rok traje do 5. rujna i na Rujevici mogu još uvijek reagirati, a i Marco Pašalić je zasad još uvijek s Bijelima, što nije nimalo nevažno.


Ne bude li velikih iznenađenja i promjena, »Rijeka 1« na startu sezone će zaigrati u sastavu: Zlomislić – Smolčić, Galešić, Radeljić, Bogojević – Petrovič – Pašalić, Hodža, Fruk, Janković – Ivanović. Čekaju se Selahi i Goda, Rukavina i Djouahra mogu se izboriti za prvi sastav na lijevom krilu, Posavec natjerati Zlomislića da bude još bolji… Ivanović je u napadu igrao dobro u pripremama, ali dojam je da se i na njegovom mjestu mora dodatno zaoštriti konkurencija.