Rijeka na vrhu

Bijeli dominantno odigrali jednu “radničku” utakmicu. Bodovi su bili važniji od dojma u Velikoj Gorici

Denis Frančišković

Foto HNK RIJEKA

Foto HNK RIJEKA

Riječani su ostali na sjajnom valu HNL-a ponajprije zahvaljući pristupu, a još više trenutku inspiracije Jankovića kojem ovakvi potezi nisu strani, naprotiv



VELIKA GORICA Nogometaši Rijeke krenuli su kući pjevajući, na teškom travnjaku u Velikoj Gorici zasluženo su došli do troboda eurogolom Nike Jankovića i preuzeli vrh ljestvice bodovno poravnati s Hajdukom i s bodom više od zagrebačkih Modrih. Riječani su ostali na sjajnom valu HNL-a ponajprije zahvaljući pristupu, a još više trenutku inspiracije Jankovića kojem ovakvi potezi nisu strani, naprotiv. Niko je sjajnim golovima već znao odlučivati Rijekine utakmice, a ovaj je pravo malo remek djelo.


Rijeka je generalno bila bolja, ali u završnici je imala i nešto sreće, a ona prati hrabre. Bijeli su odigrali poprilično dominantno jednu “radničku” utakmicu za koju se znalo da su bodovi važniji od dojma. Nije to bilo onako tehnički kvalitetno kao na Opus Areni, ali uvjeti su uvelike diktirali događanja na travnjaku.


U konačnici pobjeda je sasvim zaslužena i dobra najava svega onog što će se događati na Rujevici. A na nju redom dolaze Neretvanac u šesnaestini finala Kupa, ugodno iznenađenje Šibenik i probuđeni Hajduk u još jednom novom velikom Jadranskom derbiju.


Prilika Pajazatija




Rijeka je u prvom poluvremenu imala dominaciju, dijelom izraženu, dijelom jalovu. Dvije velike šanse imale su obje momčadi. Gorica se povukla u srednji blok i vrebala kontru, a Bijeli kroz poduzetniju veznu liniju nastojali osvajati prostor i podvaliti koju loptu za Andrića. No, to im nije uspijevalo, sve se više svodilo da daljninske pokušaje.


Sadržajno je bilo već u otvaranju utakmice, a prvi su zaprijetili domaćini kada je Kolar u 2. minuti iskosa opasno zaprijetio, lopta prošla kraj Zlomislića i njegove lijeve vratnice. Dvije minute potom uzvratio je Pašalić, Rijekin desnokrilni napadač opalio je s 20-ak metara poprilično silovito, a Radošević izbio opasnu loptu. Domaći vratar je i u 6. minuti skinuo jednu tešku loptu iz gužve u jeku mini inicijative Riječana.


Rijeka je i dalje bila poduzetnija momčad, kontolirala je zbivanja na travnjaku, a nova šansa ukazala se u 17. minuti. Tada je Gojak odigrao dugu loptu za Fruka na desnoj strani, on je proslijedio pred peterac, a Krizmanić je skinuo s noge Andriću u ključnom trenutku.


Najbolju šansu prvog poluvremana imali su domaćini koji su se sredinom prvog dijela oslobodili pritiska. Pajazati je u 22. minuti šesnaestercu “okrenuo” Galešića i silovito pucao, a Zlomislić obranio zahtjevan udarac i spasio svoju svoju mrežu. Dvije minute kasnije viđena je nova prijetnja Velikogoričana, zaboravljeni Kapulica je malo zakasnio na jedno jako dobro unacivanje.


I onda se Gorica opet povukla, a Rijeka dominirala kroz posjed. Zapravo obje momčad na refule su se izmijenjvale u napadačkim dionicima. U završnici prvog poluvremena u fokusu su bili napadi Bijelih preko lijeve strane i Jankovića.


Janković je 41. minuti nakon solo akcije mlako pucao sa 17 metara pravo u naručje vratara, ali je njegov udarac u prvoj minuti sudačke nadoknade s 18 metara na puno veću kušnju stavio ipak budnog Radoševića.


Sreća u nadoknadi


Početak drugog poluvremana počeo je opet u znaku Riječana i – Jankovića. Niko je prvo u 55. minuti dobro probio lijevu stranu i opasno prizemno ubacio, ali Radošević je opet bio na pravom mjestu. Domaći vratar pak ništa nije mogao tri minute kasnije, Rijekin veznjak u ulozi lijevog krila opalio je s 25 metara, lopta dobila posebno ubrzanje i silinu te od gornjeg dijela vratnice završila u rašljama domaćeg čuvara mreže – 0:1.


Bio je to klasičan eurogol, pogodak koji kandidira za najbolji mjeseca rujna, a zasigurno i polusezone.


Odmah potom Đalović se odlučio za prvu zamjenu, Gojaka je zamijenio Selahija koji ove sezone nije u prvom planu, a vrlo brzo osvježio je momčad na krilnim pozicijama s Rukavinom i Bogojevićem. I Rijeka je potekla u pravom smislu na jako lošem terenu. Bijeli ovog puta u tamnoplavim dresovima dominirali su i na neki način oslobodili se malog grča, lopta je imala puno bolji protok, akcije dobile zaokruženiji smisao.


Rastrčani Bogojević u 75. minuti udarcem iskosa dobro je zagrijao dlanove Radoševića kojeg je pak u 82. minuti umalo iznenadio suigrač Krizmanić. Nakon ubačaja glavom je poslao loptu u kut svog vratara, ali Radošević je opet bio pravi.


U završnici domaćini su krenuli na sve ili ništa, nastojali uhvatiti remi, za što su veliku prigodu imalu u petoj minuti sudačke nadoknade. Pršir je dobro izveo slobodni udarac s lijeve strane, a u velikoj gužvi lopta kojoj su najbliže bili Damjan Pavlović, bivši igrač Rijeke i Maloča, prošla na sreću Riječana malo kraj vratnice.