Kvalifikacije za EURO

Beljo i Hodža odlučili, mladi Vatreni preskočili Grčku

Denis Frančišković

SLAVLJE - Lovro Zvonarek i Veldin Hodža/Foto PIXSELL

SLAVLJE - Lovro Zvonarek i Veldin Hodža/Foto PIXSELL

Novi trobod izboren je malo teže od očekivanog, gosti su se dobro držali prvih 45 minuta, ali presudili su golovi Diona Drena Belje (60') i Veldina Hodže (86')



KOPRIVNICA Mlada hrvatska reprezentacija ostvarila je šestu pobjedu u skupini kvalifikacija za EURO, nakon poluvremena bez golova u nastavku slomila otpor Andore i skočila na drugo mjesto ljestvice iza Portugala. Portugalci su pobjedom u završnici na Farskim Otocima osigurali prvo mjesto, Hrvatska u utorak opet u Koprivnici u posljednjem susretu dočekuje Grčku s prednošću od dva boda.


Hrvatska – Andora 2:0

Utakmica 9. kola skupine G kvalifikacija za Europsko prvenstvo: Hrvatska – Andora 2:0 (0:0). Stadion Ivan Kušek Apaš. Žuti kartoni: Beljo, Hodža, Hrgović, Vušković (Hrvatska), Molins (Andora). Sudac: Joonas Jaanovits (Estonija). Strijelci: 1:0 Beljo (60′), 2:0 Hodža (86′).


HRVATSKA: Čavlina, Valinčić, Vušković, Prpić, Hrgović, Belcar (46′ Belcar), Soldo, Vidović (58′ Kačavenda), Beljo (75′ Zvonarek), Ivanović (46′ Ljubičić), Crnac (65′ Šotiček).




ANDORA: Rabelo, Alvarez (63′ Molins), Linares Boutarfas, Acosta, Robinat, Bellido Ines, Rodrigo Tapia, Izquierdo, Rodriguez, Ferreira Silva, Guma (75′ Balastegui).

Mladim Vatrenima Ivice Olića igra i bod za osiguranje drugog mjesta i ostanak u igri za plasman na završnicu, pobjeda bi ih svakako još više probližila EURO-u, ali remi je svakako nužan za varijantu dodatnih kvalifikacija.


Novi trobod protiv Andore izboren je malo teže od očekivanog, gosti su se dobro držali prvih 45 minuta, ali presudili su golovi Diona Drena Belje (60′), prvo za smanjenje pritiska u hrvatskim redovima, a potom u završnici i Veldina Hodže (86′) za konačnu potvrdu.


Beljina šansa


Prvo poluvrijeme Hrvatska je dominirala, ali prilično jalovo. Mladi Vatreni imali su posjed lopte od čak 79 posto, ali Andora je dobro stajala u dva defenzivna bloka. Prijetila nije previše, tek je u 36. minuti Rodrigo Tapia nakon kontre i obećavajuće akcije pucao preko vratiju. Hrvatska je zaprijetila i preko nekoliko dobrih bačaja Valinčića s desne strane, ali nedostajala je prava završnica.


Šansu poluvremena propustio je Beljo koji je u 20. minuti izašao sam ispred vratara i pucao s 14 metara mlako, lopta je bila dosta lak zalogaj za vratara Rabela. Sedam minuta kasnije Valinčić je centrirao s desnog boka, Beljo spustio loptu glavom za Ivanovića, no on je malo zakasnio u reakciji na vrhu peterca, a i lopta je bila prilično neuhvatljiva.


Do odmora još jednu dobru šansu imao je Crnac koji se u 36. minuti sjurio u šesnaesterac po desnoj strani i pucao, stoper Acosta u zadnji tren očistio loptu blizu crte i izbacio je korner.


Izmjene i živost


Nastavak je Hrvatska otvorila s dvije zamjene, u igru su ušli Hodža kako bi osvježio vezni red i Ljubičić kao potpora Belji. Minute su odmicale, ništa se posebno nije događalo i nervoza je postajala sve izraženija. Prekinuo ju je Beljo u 60. minuti kada je Bellido Ines loše reagirao na šest metara od gola, zapravio promašio loptu, a hrvatski napadač bio na pravom mjestu i zakucao loptu u gornji kut – 1:0.


Šest minuta kasnije hrvatska obrana se uspavala, Izguierdo Izquierdo pobjegao pažnji Solde i Vuškovića u šesnaestercu i iskosa pucao kraj vratiju. Hrvatska je uzvratila akcijom pričuva, Ljubičić je sjajno petom proigrao Šotičeka, on ostao sam na otvorenom udarcu, ali slabo i neprecizno prizmeno pucao kraj gola s 12 metara.


U završnici susreta Hrvatska je ubacila u brzinu više, domaći igrač Zvonarek unio je dosta živosti u napadačkim redovima i prvi zaprijetio udarcem s 20 metara u 84. minuti. Samo dvije minute kasnije Šotiček je pobjegao gostima po lijevoj strani i još bolje uočio Hodžu koji je rutinski s osam metara pogodio praznu mrežu – 2:0.


Do kraja susreta Zvonarek je u trećoj minuti nadoknade još jednom zaprijetio vrataru iz slobodnog udarca s 18 metara.