Sara Kolak

Atletičarka Kvarnera nakon sjajnog nastupa na OI: “Ponosna sam, idem doma s punim srcem”

Ivana Vaupotić

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Na finale su došli i moji mama i tata, nisam znala da će doći. Jako sam sretna što su bili tu, bili su mi veliki vjetar u leđa - rekla je Sara



PARIZ Sara Kolak ostala je korak do pobjedničkog postolja u bacanju koplja na Olimpijskim igrama u Parizu, njezin hitac iz druge serije od 63,40 metara bio joj je dovoljan za četvrto mjesto u itekako zanimljivom finalu. Nakon kojeg nije skidala osmijeh s lica. Za što ima i više nego dobar razlog. Nakon tri teške godine pune padova i razočaranja opet je tamo gdje joj je mjesto. U svjetskom vrhu bacanja koplja.


Zlato je osvojila aktualna svjetska prvakinja, Japanka Haruka Kitaguchi, svojim najboljim rezultatom sezone iz prve serije od 65,80 metara, srebro je osvojila Južnoafrikanka Jo-Ane Van Dyk hicem iz treće serije od 63,93 metra, a broncu Čehinja Nikola Ogrodnikova, koja je u trećoj seriji bacila svoj najbolji rezultat sezone od 63,68 metara. Sara Kolak za broncu je ostala kratka 28 centimetara…


– Jako sam sretna i ponosna na sebe i svoju ekipu, kao i na svoje četvrto mjesto. Sanjala sam jedne Olimpijske igre, sada sam na svojim trećim Igrama, osvojila sam četvrto mjesto i zahvalna sam što sam ovdje. Ne idem doma s medaljom, ali idem s punim srcem – rekla je Sara Kolak, olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira 2016. godine, koja je posljednji put na velikom natjecanju korak do postolja bila na Svjetskom prvenstvu u Londonu 2017. godine (64,95). Otrčala je u zagrljaj svojem životnom partneru i treneru, bivšem slovenskom skijašu, Mišelu Žeraku, s kojim surađuje posljednje dvije godine.




– Još ćemo se grliti… Na finale su došli i moji mama i tata, nisam znala da će doći. Jako sam sretna što su bili tu, bili su mi veliki vjetar u leđa – dodala je Sara, koja je natjecanje otvorila sa 57,86 metara, što joj je bilo dovoljno tek za 12. mjesto. Nakon iduće serije opasno je visjela…


Treća serija riješila pitanje osvajačica srebra i bronce, ali i Sari Kolak donijela plasman među osam najboljih kopljašica, nastavak finala i dodatna tri hica. Nakon druge serije bila je na pretposljednjem, 11. mjestu s hicem od 58,82 metra, znala je da mora ići na sve ili ništa, a onda je koplje bacila kao što je to radila nekada kada se borila za neku od stepenica pobjedničkog postolja. Njezino koplje odletjelo je do njezinog drugog najboljeg rezultata sezone od 63,40 metara, kojim je skočila na treće mjesto i nakratko imala broncu oko vrata. Stisak ruke, pogled u kameru i palac gore.


Sara je broncu imala sve do trećeg pokušaja Čehinje Nikole Ogrodnikove koja je hicem od 63,68 metra sa posljednjeg, 12. mjesta skočila na treću poziciju i 29-godišnju Ludbrežanku za 28 centimetara gurnula na četvrto mjesto.


– Dala sam sve od sebe i borila sam se do kraja. Ovim hicima dobila sam samopouzdanje. Dobro sam trenirala, samo se sve moralo posložiti. Trebala sam isprazniti glavu i bacati koplje, pokazati da znam i mogu, vjerovati samoj sebi. Sve se na kraju posložilo u pravom trenutku – dodala je Sara.