Nogomet

Argentinci u polufinalu Copa Americe, tek nakon penala su svladali Ekvador

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS



HOUSTON Nogometna reprezentacija Argentine izborila je plasman u polufinale Copa Americe nakon što je boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedila Ekvador sa 4-2.


Susret je završio 1-1, pa je pitanje pobjednika razriješeno udarcima s bijele točke, a ponovo je briljirao Emiliano Martinez.


Unatoč tome što je aktualni svjetski i južnoamerički prvak krenuo s velikim posjedom lopte, opasniji je bio Ekvador, koji je imao prva tri udarca na utakmici. U jednom od njih Dibu Martinez je nogom morao braniti opasan udarac Jeremyja Sarmienta.




“Gauči” su ipak poveli u 35. minuti golom Lisandra Martineza koji je glavom pogodio nakon ubačaja Lionela Messija iz kornera.


Messi je ubacio na prvu vratnicu, Alexis MacAllister je prenio loptu na drugi kraj gola gdje je branič Manchester Uniteda bio sam postigavši svoj prvi gol u dresu Gauča u 21. nastupu.


Drugo poluvrijeme počelo je manje frenetično, ali bilo je vrlo borbeno. Ekvador je mogao izjednačiti u 62. minuti iz jedanaesterca kojeg je skrivio Rodrigo de Paul igrajući rukom. Međutim, Enner Valencija je pogodio stativu.


Argentina je sve mogla riješiti u 68. minuti kada je Lionel Messi krasno primio loptu i pucao, ali je ekvadorski vratar Alexander Dominguez bio spreman.


Ekvador je izjednačio u drugoj minuti sudačke nadoknade, John Yeboah je sjajno ubacio pred vrata, a Kevin Rodriguez pogodio glavom za 1-1. Gol se provjeravao zbog mogućeg zaleđa, ali je sudac Andres Matias Matonte Cabrera pokazao na centar.


Bio je to prvi pogodak kojeg je Argentina primila na ovom turniru nakon što je kroz skupinu prošla s tri pobjede i 5-0 gol razlikom.


U sedmoj minuti nadoknade Jordy Caicedo je mogao šokirati Argentince, ali je iz izgledne prilike loše pucao glavom.


Prilikom izvođenja jedanaesteraca počelo je loše za Argentinu. Messi je izveo prvi udarac, no pogodio je vratnicu. No, spasio ga je Martinez koji je dva puta fantastično reagirao. Već u prvoj seriji je zaustavio udarac Angela Mene, a u drugoj seriji i Alana Minde nakon što je Alvarez zabio za 1-0.


Za Argentinu su potom zabili i Mac Allister, Montiel, a odlučujući gol je potigao Nicolas Otamendi sa pobjedu 4-2. Na suprotnoj strani precizni su bili Yeboah i Caicedo.


“Rekao sam dečkima da nisam spreman ići kući. Ni oni nisu bili,” kazai je Martinez nakon što je proglašen igračem utakmice.


“Mi smo prvaci svijeta i Južne Amerike, ova ekipa je zaslužila proći dalje. Malo me ponijela publika, jer su tu bili Argentinci i moja obitelj u blizini. Nismo pružili igru ​​kakvu su ljudi htjeli vidjeti, ali na kraju smo pobijedili,” dodao je vratar Aston Ville koji je bio i junak i finala SP-a u kojem je Argentina nakon izvođenja jedanaesteraca porazila Francusku.


“Momčad ima slijepo povjerenje u svog vratara i to je temeljno. Čak i nakon Leovog promašaja i uz sve to što znači za momčad, vjerovali smo u njega. Nije ugodno kada se pobjeđuje na ovakav način. Naravno, sretni smo, ali ja nisam uživao u ovoj pobjedi,” rekao je argentinski izbornik Lionel Scaloni.


Argentina će se u polufinalu sučeliti s Kanadom ili Venezuelom, dok će u preostala dva četvrtfinala igrati Brazil i Urugvaj, te Kolumbija i Panama.