Od 7. siječnja 2025., točno godinu dana nakon Beckenbauerove smrti, Bayern će svoje domaće utakmice igrati na adresi Franz-Beckenbauer-Platz 5. Bavarski velikan trenutno igra domaće utakmice na adresi Werner-Heisenberg-Allee 25.


“On je jedan od najvećih sportaša koje je naš grad ikada imao. Imenovanje ulice najveća je čast koju grad München može dodijeliti posthumno i znak dubokog poštovanja i zahvalnosti koje imamo prema Franzu Beckenbaueru,” objavio je gradonačelnik Dieter Reiter.




“Svojim sportskim uspjesima i predanošću nogometu ostavio je trajan utjecaj na njemački sportski krajolik. Njegov smiren i duhovit način izražavanja zauvijek će ostati dio minhenskog stava prema životu,” dodao je.


Kao igrač i trener, rijetko tko je toliko oblikovao njemački nogomet kao Franz Beckenbauer. Kao igrač bio je europski (1972) i svjetski (1974) prvak, a potom svjetski prvak i kao izbornik 1990. godine.


Na klupskoj razini osvojio je 13 igračkih trojefa s Bayernom, pri čemu četiri njemačka prvenstva, te tri Kupa prvaka. Kao trener vodio je Bayern do naslova njemačkog prvaka 1994. te Kupa UEFA 1996.


Beckenbauer, zvani Der Kaiser ili Car, jedan je od samo trojice igrača u povijesti zajedno sa Brazilcem Mariom Zagallom Francuzom Didierom Deschampsom, koji su osvojili Svjetsko prvenstvo kao nogometaši i izbornici.


“Željeli bismo zahvaliti gradu Munchenu što je ne samo odao počast nasljeđu Franza Beckenbauera, već i što je prihvatio naš prijedlog za ime. Lijepo je da “car” sada ima stalno mjesto u Munchenu. Baš kao što naši navijači pjevaju na svakoj utakmici: Nitko ne može rastaviti dobre prijatelje,” naglasio je izvršni direktor Bayerna Jan Christian Dreesen.


U Beckenbauerovu čast bi ispred stadiona trebao biti podignut i njegov kip uz kip njegovog suigrača u Bayernu i njemačkoj reprezentaciji Gerda Müllera.


Njemačka nogometna ikona Franz Beckenbauer preminula je u 78. godini.