
Foto E. PRODAN
povezane vijesti
Nije nam osmišljavanje posebne čaše za vino tek marketing ili forma zbog forme, svi koji poštuju i vole vino znaju da je prava čaše nedjeljivi dio priče u istinskom uživanju u vinu, da bez nje vino se može u potpunosti izraziti ono najbolje što ima tako da je upravo to najvažniji razlog zbog kojeg smo se odlučili pronaći optimalnu čašu za našu vrbničku žlahtinu. Nakon podrobne analize, odlučili smo se za vrhunskog proizvođača, talijanski Italesse iz obližnje Muggie koji će učiniti sve da žlahtina dobije najbolju čašu za sebe i sve nas, istaknuo je Anton Brusić, predsjednik udruge Vina Kvarnera na konferenciji za novinare održanoj u riječkom Wine&Co posvećenoj petku, zadnjem danu ovogodišnje veljače, danu kad će se u Vrbniku održati prave pravcate kvalifikacije za izbor najbolje čaše za žlahtinu.
Inicijator te priče bio je u najvećoj mjeri Klaudio Jurčić, ponajbolji hrvatski sommelier iz Kastva da bi ju s oduševljenjem prihvatila i Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.
– Čaša je nezaobilazni element uživanja u vinu. I najbolje vino posluženo u neadekvatnoj čaši ne može istaknuti sve svoje prednosti. Odabirom Italessea učini smo najbolji korak na tom planu tako da će se u petak u Vrbniku okupiti probrana ekipa sommeliera i enologa, stručnjaka za vino koji će u ponudi većoj od dvadeset čaša odabrati tri najbolje, pojasnio je Jurčić dodavši kako će te čaše nakon dodatnih mikroispitivanja u Muggiji definirati koja će od njih biti baš naša – čaša žlahtine.
Čitava priča oko žlahtine, uopće vina s Kvarnera u njihovim najznačajnijim iskoracima na međunarodni pozornicu vezani su pak za dvojac TZ Kvarnera, Irenu Peršić Živadinov i njenu prvu suradnicu Renatu Vincek.
– Jako nam je drago zbog svih iskoraka koji su učinjeni, najprije u tipiziranju žlahtine i dakako podizanju kvalitete te naraslom broju etiketa njezinih proizvođača. Nakon svega, na red je došla i specifična čaša. Posebno me veseli da se sve događa u očekivanju početka Europske regije gastronomije – Kvarner 2026 kad će i naša vina, pa tako i čaša za žlahtinu odigrati veliku ulogu u pružanju maksimalnog enogastronomskog iskustva, naglasila je Peršić Živadinov.
Kako su istaknuli govornici, a posebno se na to osvrnuo Jadranko Smokrović, vlasnik Wine&Co gdje se pressica i održala, zajedno s proizvođačima iz Italessea, čaša za žlahtinu trebala bi imati prihvatljivu cijenu kako bi se našla u što je moguće više restorana i vinoteka, kod privatnih zaljubljenika u vino, ali i turista i gostiju kojih bi zbog pozitivnih iskoraka na eno planu trebalo biti još i više.
Dodajmo još da je žlahtina tek četvrta hrvatska vinska sorta koja dobiva svoju čašu. Prije nje to su učinili, ali svi povezani s austrijskim Riedlom, istarska malvazija, međimurski pušipel te moslavački škrlet.