Dobitnici Riječke trešnje s čelnicima Turističke zajednice i Grada Rijeke na Trsatskoj gradini, Foto: Mateo Levak
Od početka godine do kraja rujna u Rijeci je ostvaren turistički promet od 576.988 noćenja, što je 18 više od ukupnog broja noćenja ostvarenih lani, pa su Riječke trešnje s razlogom dodijeljene najboljima
povezane vijesti
Rijeka ove godine ruši turističke rekorde. Od početka godine do kraja rujna ostvaren je turistički promet od 576.988 noćenja, što je 18 više od ukupnog broja noćenja ostvarenih lani.
Za rekordnu turističku godinu najzaslužniji su riječki turistički djelatnici, a najboljima su prošlog tjedna uručena godišnja priznanja Turističke zajednice grada (TZG) Rijeke – Riječka trešnja.
Riječ je o nastavku projekta Volim Rijeku u okviru kojeg ponajboljim turističkim djelatnicima riječki TZ tradicionalno dodjeljuje godišnja priznanja, a koji je je ponovo pokrenut ove godine, nakon trogodišnje pandemijske stanke. I to s novim imenom i vizualnim identitetom.
Riječke trešnje najboljima od najboljih dodijeljene su u povodu Svjetskog dana turizma (27. rujna).
Na svečanosti posvećenoj riječkom turizmu, u prekrasnom ambijentu Trsatskog kaštela, laureatima su čestitali riječki gradonačelnik Marko Filipović i Petar Škarpa, direktor TZG-a Rijeke, istaknuvši kako ovako uspješne turističke godine ne bi bilo bez doprinosa svih vrijednih i profesionalnih djelatnika u riječkom turizmu.
Razvoj destinacije
Najboljima su tako proglašeni agencijska djelatnica Vedrana Šuša (Autotrans), turistička vodičkinja Martina Spinčić (B.S.A. tours), djelatnica prodaje i marketinga u turizmu Iva Žigo (hotel Bonavia), recepcijska djelatnica Maja Valentić (Rijeka sport), recepcijski djelatnik hotela Dalibor Božić (hotel Bonavia), konobar Raif Bašiću (Jadran hoteli), kuharica Romana Jedrejčić (botel Marina), djelatnica hotelskog domaćinstva Lidija Pilepić (Jadran hoteli), policijski službenik Dean Linić, djelatnica u pomorskom prijevozu Sanja Maravić (Jadrolinija), djelatnik u cestovnom prijevozu Mateo Vujanić (Autotrolej), prodavačica Suzana Smokvina Ivaniš (trgovina N.A.N.I.), djelatnik na uređenju i održavanju okoliša Marinko Hrgarek (KD Čistoća) te najbolja privatna iznajmljivačica Hermina Trošelj, vlasnica apartmana Svilno.
Dodijeljena su i posebna priznanja tvrtkama koje su svojim doprinosom značajno utjecale na razvoj turizma grada Rijeke i promociju destinacije.
Posebna priznanja tako su dobili botel Marina, Udruga ProTorpedo, Hilton Rijeka Costabella Beach&Spa resort, agencija ID Riva, Karin Mimica, grupa Let 3, doajen hrvatskog turizma Selimir Ognjenović te Udruga privatnih iznajmljivača grada Rijeke.
Neki od nagrađenih podijelili su s nama svoje dojmove.
Timski rad
Najbolji konobar Raif Bašić otkrio je kako je u branši gotovo 30 godina.
– U tih 30 godina se ovaj posao jako promijenio, međutim, uvijek ostaje važno voljeti taj posao i neprestano učiti. To je izuzetno lijep posao jer radite s ljudima i svaki je radni dan drugačiji, kao i svaki gost te mu morate znati pristupiti kako bi se osjećao ugodno, kazao je Bašiću.
Marinko Hrgarek, djelatnik KD-a Čistoća, je, pak, kazao kako kroz svoj posao želi urediti grad prije svega radi sebe i svojih sugrađana, a onda je i turistima koji ga posjete ljepši.
– Kod gostiju nema reprize, sad su tu i grad stoga uvijek mora biti čist i uređen. Mi se bavimo, primjerice, podrezivanjem grana, sadnjom gredica u najrazličitijim vrstama i bojama, ciljano kako bi se i kroz hortikulturu ovome gradu dao jedan poseban štih. I to svakom turistu ostane u sjećanju, kazao je Hrgarek.
Ryan Gauci, generalni direktor hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa, zahvalio je Gradu i riječkom TZ-u na nagradi te istaknuo kako mu je drago što je prepoznat doprinos Hiltona kvaliteti ponude grada.
– Ovo je potvrda kvalitete našeg hotela i proizvoda koje nudimo na turističkom tržištu, ali posebno bih istaknuo kako je ovo priznanje čitavom našem timu. Jer ne zaboravimo, danas kvaliteta nije samo sjajan objekt, već i kvaliteta i educiranost osoblja, hrana koju nudimo… Stoga ova nagrada ide svim našim djelatnicima, kazao je Gauci.
Zadovoljstvo turista
Najbolja iznajmljivačica ove godine Hermina Trošelj, vlasnica apartmana Svilno, kazala je kako se iznajmljivanjem bavi četiri godine.
– A ova nagrada mi jako laska, s obzirom na to da u Rijeci ima preko 1.500 privatnih iznajmljivača. Inače, najviše gostiju apartman bukira preko Booking.coma, ali imam i goste koji nam se vraćaju preko direktnog kontakta. Struktura gostiju koja dolazi u privatni smještaj je jako raznolika.
Tu ima poslovnjaka, motorista koji dolaze na Automotodrom Grobnik, dosta je onih vezanih za dentalni turizam, a tu su i »ljetni« gosti. Dosta učestali posljednje vrijeme su i informatički nomadi koji rezerviraju na duže vrijeme, dodala je Trošelj.
David Manojlović, direktor ID Riva Hrvatska, istaknuo je kako je za polaske jedrenjaka iz njihove luke Rijeka definitivno najjača luka već niz godina.
– Manje fluktuacije brodova po lukama postoje iz godine u godinu, međutim, Rijeka je bila i ostaje naša glavna polazišna luka. Suradnja s Lučkom upravom je na iznimnom nivou i bez njih ne bismo bili toliko uspješni. Rijeka kao destinacija je gostima više nego zanimljiva.
Osim boravka na brodu, organiziramo obilaske grada za naše goste s brodova. Svi gosti su, moram priznati, iznimno zadovoljni lukom u Rijeci, a za što je zaslužna i kompletna organizacija, od dolaska, osiguranog parkinga, blizine svih sadržaja. A tu je i blizina zračne luke, kao i željezničkog prometa, kazao je Manojlović.
Podizanje ljestvice
Karin Mimica, voditeljica projekta Riječke gastroluke, također je istaknula da je izuzetno ponosna na nagradu.
– Obožavam svoj grad, obožavam gastronomiju, a priznanje je za razvoj gastronomije u svom gradu. Ima li bolje kombinacije?! Priznanje se odnosi na osmišljavanje projekta Riječke gastronomske luke koje je prihvatio riječki TZ, ali i sami ugostitelji. Namijenjen je tome da se gosti lakše snađu u ponudi grada.
Dobro je da u gradu postoji toliko puno različitih gastronomskih luka pa gost doista može birati želi li ribarski, romantični, tajlandski, veganski ili neki drugi vid objekta.
Isto tako, na sceni se pojavilo nekoliko izvrsnih mladih chefova. A kada se stvori ta jedna ekipa, onda se diže i ljestvica te za njima i ukupna ponuda, kazala je Mimica.