Naime, Krčki pršut je 14. travnja 2015. registriran u Europskoj uniji (EU) kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla što je bila prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete za hrvatski poljoprivredni i prehrambeni proizvod.


Kako bi se poslala snažna poruka javnosti o važnosti očuvanja tradicije i brendiranja Hrvatske s obzirom na jaku tržišnu prepoznatljivost europskih oznaka, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a odlukom Hrvatskog sabora, 14. travnja obilježava se kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.




Iz Ministarstva navode kako je Republika Hrvatska kao najmlađa država članica u EU ostvarila registraciju 51 naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda bilo kao zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili tradicionalno zajamčeni specijalitet na razini cijele Europske unije. Tu je i 18 zaštićenih oznaka izvornosti hrvatskih vina i šest oznaka zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića.


Prema ukupnom broju registriranih naziva Hrvatska je na osmom mjestu u EU-u.


“Hrvatska je sve više prepoznata na gastronomskoj karti Europe i svijeta, čemu doprinose i ovi proizvodi”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva David Vlajčić.


Poticanje na pokretanje postupka zaštite naziva tradicionalnih proizvoda europskim oznakama kvalitete i uključivanje novih proizvođača u sustav certifikacije takvih proizvoda i certificiranje veće količine proizvoda, aktivnost je koja je usmjerena na zaštitu interesa naše proizvodnje, rekao je Vlajčić te čestitao na trudu i uspjehu proizvođačima u sustavu proizvodnje, certifikacije i promidžbe hrvatskih proizvoda s europskim oznakama kvalitete.


Poručio je kako će im Ministarstvo i dalje biti na raspolaganju kao pomoć i podrška.