Foto Marko Gracin
Pomalo je bolno cijene pretvarati iz eura u kune i prisjećati se iznosa koje smo za namirnice davali prije godinu dana
povezane vijesti
Za razliku od posljednjih nekoliko kišnih dana, kada je centralna riječka tržnica bila izrazito slabo posjećena, a i štandovi su bili poluprazni, zahvaljujući suncu na placi je jučer bila nešto bolja cirkulacija ljudi. No, što se više bliži Božić, to je ponuda skuplja, a pomalo je bolno cijene pretvarati iz eura u kune i prisjećati se iznosa koje smo za namirnice davali prije godinu dana.
Niže se cijene još i mogu pronaći na štandovima gdje prodavači u ponudi imaju svoje, domaće proizvode, no oni koji ovise o dobavljačima nemaju baš nekog izbora jer, kako nam govore na placi, dobavljači cijene posebno povisuju sad pred praznike. Svježa blitva stoji 3 eura po kilogramu, što nije veliko poskupljenje u odnosu na prošlu godinu kada je cijena znala dostići i 20 kuna, no zato je špinat u odnosu na prosinac prošle godine gotovo duplo poskupio te sada stoji 5 eura po kilogramu.
Skupe su i cvjetača koja stoji dvije i pol te brokula čija je cijena čak četiri eura, a mladog krumpira jučer se, za razliku od prošlog tjedna nije baš moglo naći u kasnijim satima radnog vremena tržnice. Možda zato jer je sunčan dan privukao više ljudi na tržnicu, a možda jer cijena mladog krumpira i nije visoka – stoji euro po kilogramu.
Ako ovih dana na placi nađete mladog krumpira, svakako iskoristite priliku dok je još sezona, jer ga se zaista može pripremiti na bezbroj načina. Katkad ga je najslasnije samo ispeći u pećnici ili tavi s još svježeg povrća, a odlično se slaže i sa cherry rajčicama i tikvicama. Kako bi bio najbolje teksture, potrebno ga je do pola skuhati u vodi, a zatim sa cherry rajčicama i debelo rezanim tikvicama ispeći na maslacu ili maslinovom ulju dok ne poprimi zlatnu boju. Začiniti svježim peršinom i dodati sitnog češnjaka i jelo je gotovo.