Uz Kristijana Harjača, u finalu su se natjecali drugoplasirani Mate Negulić iz riječkog restorana El Rio, te trećeplasirani Siniša Lasan iz dubrovačkog hotela Rixos Premium
povezane vijesti
Sommelier Kristijan Harjač iz rovinjskog restorana Agli Amici proglašen je najboljim na 27. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) i pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Kvarnera održano ovog tjedna u Opatiji. Naime, prvenstvu čiji je domaćin bio hotel Ambasador, prisustvovalo je 18 natjecatelja iz renomiranih hrvatskih restorana, hotelskih kuća i vinarija.
Uz Kristijana Harjača, u finalu su se natjecali drugoplasirani Mate Negulić iz riječkog restorana El Rio, te trećeplasirani Siniša Lasan iz dubrovačkog hotela Rixos Premium.
Prvak je sakupio najviše bodova u opisu domaćih i stranih vina “na slijepo”, prepoznavanju različitih destilata, posluživanju aperitiva i dekantiranju crvenog vina, predlaganju vina uz zadani menu, ispravku vinske karte, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i slično.
Voditelj Prvenstva bio je Sandi Paris a nagrade i priznanja finalistima uručili su Veljko Ostojić, predsjednik HSK-a i Krešimir Mikinac, voditelj edukacije.
Inače, HSK neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i šire javnosti. Hrvatski sommelier klub, od 1994., član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI).