Đir po riječkoj placi

Završio je lovostaj, srdelice su se opet vratile na riječku tržnicu. Evo kakve su cijene

Vladimir Mrvoš

Foto: Vladimir Mrvoš

Foto: Vladimir Mrvoš



Hladno jutro, ali i vrlo niska temperatura do podneva uvelike su naštetili svježim proizvodima glavne riječke tržnice.


– Zbog jutarnjih niskih temperatura radič nam se smrznuo, a i ostalo lisnato povrće nije u najboljem i najljepšem stanju, govori nam prodavačica.


Na susjednom štandu njezina kolegica kaže da se pojavio neki trend da se ljudi sve manje zdravo hrane, iako o tome svi pričaju, i da izbjegavaju povrće koje je osnova zdrave prehrane.




Bez povrća još nekako, ali bez kruha – nikako. Gospođa Nada koja prodaje kruh kaže da nije osjetila bojkot kupaca pekarnica jer ima stalne kupce.


– Najviše je tražen seljački kruh od 4,70 eura, ali rijetko tko kupuje cijeli jer je doista velik, ali dobro ide i domaći od 2 eura kao i blizanci od 1,60 eura, kaže Nada.


Dok pričamo s njom, dolazi stalni kupac i kupuje pola seljačkog kruha koji će mu potrajati dva-tri dana jer, kako kaže – zadržava svježinu. Smatra da je tajna u četiri vrste brašna i da su se ukućani naučili baš na njega pa mu nije težak odlazak do tržnice ni po hladnim danima.


Što se ribarnice tiče, tamo su pravi hit srdele. Završio je lovostaj pa tko voli, nek’ izvoli! Ostala riba kao da nikome nije bila zanimljiva. Srdelice su se mogle kupiti po 5 ili 6 eura, no bilo je i onih za četiri eura.


– Kupaca ima, ali ne previše, možda će ih u petak biti više, kaže nam prodavačica na ribarnici te potvrđuje naše zapažanje kako su srdelice hit dana, a ostala riba kao da je samo za ukras.


Jedan od kupaca je i Matija Jagodin, diplomirani inženjer, projektant za profesionalne kuhinje, koji će ulogu projektanta zamijeniti onom obiteljskog kuhara.


– Moja preporuka za zdrav ručak za četveročlanu obitelj, a da ne košta više od 10 eura? To me pitate? Hm, evo – osnovna namirnica je srdelica. Kilogram. Nećemo komplicirati s brudetom od srdelica i palentom, već klasično, kaže Matija, pa računa – frigane srdelice, 5 eura, blitva 1 kg (3 eura) i 600 grama krumpira (1 kg – 1,5 eura), evo ručka ispod 10 eura za 4 osobe, a još ostane i za čašu vina, kaže Matija.


Za kuhara, naravno.