Foto Marko Gracin
Kada je kapacitet školjaka potpun, imamo ih oko 50.000, ali s obzirom na to da smo neke skinuli i s obzirom na nove okolnosti u poslovanju, obješeno ih je dosta manje, nekih 35.000. Za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda moguće se je kandidirati uz spomenutih 50.000 školjaka za dekoraciju
povezane vijesti
Školjke nabavlja od prijatelja ribara, ali i po restoranima. Mnogi znaju za »nebo od školjaka« koje prekriva njegovu ičićansku »Lučicu«, poznati ugostiteljski objekt na Opatijskoj rivijeri koji ne može biti bliže moru, pa školjke ne bacaju, »škoda je«. Znaju da će ih Vlado Vretenar, »naš, domaći čovek« u sedamdesetim godinama života, rođen u Voloskom, ali je u suštini Ičićan s adresom u Općini Mošćenička Draga, u mjestu Zagore gdje »radi kad ne radi«, iskoristiti na originalan način.
Ugostitelj s umjetničkom dušom, zaljubljenik u stare predmete koje uporno pohranjuje u svojoj konobi u primorskom Zagorju, zajedno sa suprugom Ines i vjernom ekipom »Lučice« uz koju je »otplovio« i kroz nemirnu i neizvjesnu korona-sezonu 2020., školjkama daje novi život. Puno je to posla i prije sezone koja je inače, u vremenima prije pandemije započinjala uoči Uskrsa, ali i nakon ljeta, kad uporna kišna razdoblja na Kvarneru rastjeraju posjetitelje, te isprazne plaže i lungomare, pa onda i njegovu ugostiteljsku oazu u Ičićima.
Neobična galerija
Kako nam je ispričao osebujni Ičićan, barba Vlado »kega si poznaju«, jer je osim svoje aktualne profesije ujedno i zaljubljenik u more, barke, ribariju, svoj kraj, dobru glazbu, povijesnu baštinu, ali i nezaboravni »kapo od Ičićanskeh maškar«, danas, u nedjelju, 27. rujna će još primiti zadnje ovogodišnje vjerne goste, a zatim do nekih sunčanijih vremena – adio »miće i vele ribe«.
Kolekcionar koji se
|
Školjkice će se najvećim dijelom poskidati, pospremiti, pažljivo pohraniti »va škatule« i tijekom zimskih mjeseci će neumorni Vlado, kao i uvijek izvan sezone, pripremiti još barem 5.000 novih školjaka, onih koje će, kako je u planu, »pričati priču« utkane u ičićansko »nebo od školjaka«. Od pidoća (dagnji) do iznimno dekorativnih Jakobovih kapica, školjke u »Lučici«, izvađene iz svog prirodnog ambijenta u moru, opstaju u toj neobičnoj galeriji koja oduševljava turiste i domaće ljude zahvaljujući vještim rukama ičićanskih domaćina. Treba ih prije svega jako dobro oprati, posušiti, vješto izbušiti, pa tek onda okačiti na prethodno nabavljene ribarske mreže… Puno posla, ali isplati se…
– Teško ih je i gotovo nemoguće izbrojiti. U moru ih živi na milijarde, no kada ih se izvadi iz prirodnog ambijenta, u dodiru sa zrakom školjke izgube teksturu, postanu krhke i s njima treba pažljivo postupati, o mirisu koji bi da se o tome ne vodi računa bio vrlo neugodan, da se i ne govori. Moraju se jako dobro oprati i pustiti da prezime. Na proljeće ćemo sve one koje u dodiru sa zrakom nisu uspjele zadržati prijašnji izgled morati »hitit ća« i zamijeniti novim primjercima. I tako iz sezone u sezonu. Sve do ove, 2020. godine koja je bila zbog poznatih razloga do sada najkraća sezona ikada. Umjesto oko Uskrsa, počeli smo raditi tek u lipnju, a prava sezona je počela 15. srpnja i potrajala do kraja kolovoza – ispričao je ičićanski ugostitelj Vlado Vretenar.
100 sunčanih dana
Objasnio je kako u sezoni zapošljava čak 16 ljudi, a radi se o ekipi koja se zalaže da sve bude kako treba, vjernom personalu koji je dio zaštitnog znaka »Lučice«. Dosadašnja praksa kaže da je za minimalno preživljavanje, dakle za pozitivnu nulu, potrebno imati »barem 100 sunčanih dana«.
– U globalu, radili smo s kapacitetom od nekih 50 posto u odnosu na sezone prije pojave korone. Spašava nas jedino to što živimo u nadi da će iduće godine biti bolje, premda nitko ne zna što će točno biti i što će se događati.
Po prirodi sam optimist i mogu reći da ćemo pokušati ponovo iduće godine. Motiv dolazaka gostiju je ipak rekao bih »sunce i more«, okupati se i fino pojesti i ne baš preskupo. A pripreme za iduću sezonu ćemo započeti »čim maškare fine«. Iako, nikad kao u sadašnjim razmišljanjima o maškarama, njihovo održavanje 2021. godine nije bilo toliko pod znakom upitnika. Ali, recimo da karnevala bude, čim ti »najluđi dani va lete« budu završili, započet ćemo pripreme za novu sezonu »Lučice«. Kada je kapacitet školjaka potpun, imamo ih oko 50.000, ali s obzirom na to da smo neke skinuli i s obzirom na nove okolnosti u poslovanju, obješeno ih je dosta manje, nekih 35.000.
Za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda moguće se je kandidirati uz spomenutih 50.000 školjaka za dekoraciju, ali je put do toga još jako dugačak i za sve bi trebalo imati dosta novca. Naime, u ovom trenutku barem 5.000 različitih zahtjeva iz svih dijelova svijeta čeka mišljenje stručne komisije za ulazak u ovu slavnu knjigu rekorda. Ako bi se baš jako »zapelo« u tom smjeru i kada bi se dobilo određenu financijsku podršku, naše »ičićansko nebo od školjaka« bi jednoga dana možda moglo pokucati na vrata Guinnessove knjige rekorda. Nikad ne reci nikad – zaključio je Vretenar.
Kapo od Ičićanskeh maškarPedesetak godina je Vlado Vretenar ujedno i vođa, »kapo od Ičićanskeh maškar«. |
No, ono što posebno izdvaja njegove školjke iz svijeta uobičajenih školjaka »na suhom«, jest to što je dobar dio ovih školjkica »za lepo videt« – obojen. Školjkice su »kolorane«, pa ih ima plavih, žutih, crvenih i zelenih…
– Kada smo svojevremeno postavili tendu i kada su školjkice počele dobivati svoja mjesta na plafonu i po zidovima i drugim »kantunićima«, nisam želio da to »more školjaka« bude štufno, pa sam uključio malo mašte i neke od njih pustio prirodne, pidoće-pedoće svakako jer su sami po sebi crni i posebna dekoracija, a neke obojio.
Školjkicu po školjkicu, tako da »razbijem« suhoparni izgled. Zanimljivo je u toj priči to što smo na kraju svakoga ljeta i sezone poslovanja strpljivo skidali školjkice, jednu po jednu, pažljivo… Unutar objekta se nalaze te obojene školjke, a na vanjskim dijelovima su isključivio prirodne – posvjedočio je ugostitelj.
Mladost-ludost
Lani je obilježio 25 godina uspješnog rada u ovoj struci. No, čime se zapravo bavio prije nego li je uplovio u ugostiteljsko-turističko more, pitali smo?
– Prema obiteljskim korijenima, moji su se preci bavili ugostiteljstvom. Ali, tradicija je tijekom moje »mladosti-ludosti« bila da se moralo ići na more. I tako sam navigal i vidio dosta svijeta, a najviše mi se dopala Južna Amerika. Nakon toga sam radio u Rijeci, u brodogradilištu »3. maj«, bavio sam se poslom koji nema veze s ugostiteljstvom, onda sam bio u ratu i nakon što sam se vratio doma, ukazala se prilika da se na ovom komadiću terena uz more »nešto započne«.
Došao sam s malom kamp-kućicom i tako smo moja supruga i ja započeli, a ovdje smo za stalno od 1995. godine. To je posao koji nas još uvijek veseli. Velika je u svemu tome zasluga moje supruge, ali se moram zahvaliti i kompletnom personalu, svima koji nam daju snagu da ne popustimo i da svake godine opet krenemo ispočetka. Ovo je timski rad i bez njega uspjeha u ugostiteljstvu nema. Kada je o hrani riječ, jako sam odgovoran i sve mora biti napravljeno kako treba – povjerio nam je barba Vlado koji se još zahvalio i »svima koji mu šalju goste i preporučuju baš njegov lokal«.
Mala plava
Lučica kao što to i samo ime i smještaj ugostiteljskog objekta na obalnom putu u Ičićima kažu – bazirana je na ribi i morskim plodovima, ali se poslužuju i mesni specijaliteti jer dio klijentele, a Nijemci reći će nam Vretenar pogotovo – vole ribu, ali ne mogu bez mesa. Mala plava riba je zdrava, no tu su i druge ribe bez kojih se ne može, poput oslića i neizostavnih lignji »s dvojnim državljanstvom«. Sve je to zaštitni znak »Lučice«, ali i mesa »na pijatu« treba biti kako bi gosti bili zadovoljni…
Cijeli zid prekrivaju nagradeNijemci, Austrijanci, Talijani, Slovenci i domaći gosti najčešći su posjetitelji »Lučice«. Dolazile bi i »organizirane kurijere«, da nije tako teško s parkingom. Odnosno, kako je istaknuo Vlado Vretenar, u ovom trenutku ne postoji organizirani parking prostor za prihvat autobusa u Ičićima. |
– Nudimo i različita predjela, salate, sve ono što gosti traže. Ne želim da ovo bude reklama, ali istina je da godinama ne dižemo cijene, premda bismo ih tijekom srpnja i kolovoza s obzirom na poziciju mogli udvostručiti. Da želimo. Ali ne želimo i to iz obzira i poštovanja prema našim domaćim ljudima, onima koji vjerno dolaze kod nas uvijek i kad stranih turista više nema. Mnogi turisti koji dolaze u ičićanske apartmane pitaju radi li Vlado, radi li Lučica?
Puno je takve vjerne klijentele i to osim iz inozemstva i ovdje kod nas, s našeg područja te iz Rijeke i okolice. Vikendom se radi najbolje, a zahvalni smo svima koji dođu i koji nam se s povjerenjem vraćaju – dodao je Vretenar tijekom zadnjih dana poslovanja u 2020. godini.
Od 28. rujna započet će »veliko pospremanje školjaka«, a dio mladog osoblja će se uskoro morati vratiti fakultetskim obavezama i usluživanje gostiju zamijeniti – knjigama… I »grijanjem stolice«.
– U skidanju školjaka smo se već dobro uvježbali, pa će nam za sve to trebati desetak dana – zaokružio je ljetnu priču s okusom jeseni naš hrvatski »malo drugačiji rekorder u prikupljenim školjkama«.