Foto Slavica Kleva
Na tržnici se još uvijek može kupiti kvalitetna crvena paprika, naveliko po 8 i 10 kuna, ima i balancana po 12 i 14 kuna
povezane vijesti
Baš koliko treba burica je raspuhala i promiješala zrak, pa je šetnja i kupovina na centralnoj tržnici bila pravi užitak.
Ribarnica u nešto slabijem izdanju, od plave ribe uglavnom srdelica po 10 kuna, na dva prodajna mjesta svježi škampi, veliki 200 kuna, manji 120 kuna. Bilo je i oslića po 50 i 60 kuna, dok su sipice po 60 kuna za kilogram.
Mrkač se prodavao po 40 kuna, žaba po 100, a divlje orade imale su cijenu 80 kuna za kilogram.
Na tržnici se još uvijek može kupiti kvalitetna crvena paprika, naveliko po 8 i 10 kuna, ima i balancana po 12 i 14 kuna, pa tko još uvijek »važe« spremiti ili ne koju staklenku domaćeg ajvara, možda dvojbu pomogne riješiti recept gospođe Kate koja na tržnici prodaje krumpir, luk, buču, mrkvu, fažol iz vlastitog ekouzgoja.
– Moram priznati da ove godine nisam spremala ajvar zbog niza okolnosti, ali istu recepturu koristim dugi niz godina, veli nam Kata podijelivši s nama recept.
– Ispričat ću vam kako radim na bazi 10 kilograma paprika, crvenih roga, i 4 kilograma balancana, no, može se doza i prepoloviti. Na tu količinu pripremiti 4 ljute paprike. U tri litre vode i litru bijelog octa, može i nešto manje, dodati 15 dkg soli, pa očišćenu i narezanu papriku i oguljeni patlidžan kuhati cirka 5 do 10 minuta.
Nakon kuhanja sve samljeti i u posudu uliti 1,2 litre ulja pa dodati samljevenu smjesu. Pržiti, odnosno kuhati na laganoj vatri do dva sata neprekidno miješajući uz dodatak jednog konzervansa.
Kad je gotovo, vruće ulijevati u čiste i stelirizirane staklenke – kazala je gospođa Kate poželjevši svima dobar tek.