Snimio Vedran KARUZA
Kad se sve zbroji i oduzme, iznos koji četveročlana obitelj najčešće potroši za jednu večeru kreće se od 250, pa sve do 600 kuna, ovisno o standardu i odabiru jela. Riblja jela uvijek su skuplja, što je za očekivati, dok »finger food« i pizze čvrsto drže svoje cijene u zlatnoj sredini
povezane vijesti
U riječkim restoranima moguće je kušati raznovrsnu hranu – od ribe i mesa do »finger fooda« i vegetarijanskih opcija, a čest izbor su i uvijek popularne pizze. Ljetno razdoblje uvijek znači veću potražnju, pa su ugostitelji spremni u najboljem svjetlu predstaviti svoja jela. U našem obilasku restorana u centru grada provjerili smo kakva je ponuda u kasnim poslijepodnevnim satima radnim danom, ali i kakva je atmosfera te dojmovi osoblja i gostiju. Jedan od restorana koji je uvijek pun je i Maslina na Zelenom trgu. Najpoznatiji su po raznim vrstama pizza, no tamo je moguće pronaći i ostala jela poput tjestenina, mesnih ili ribljih jela.
– Imamo dobru kvalitetu domaće tjestenine; pašte, njoke i pljukance tako da je to čest odabir naših gostiju. S druge strane, što se tiče mesnih jela, imamo veliki izbor steakova, npr. ramstek i biftek u raznim varijantama vrlo su traženi. Od ribljih jela vrlo su popularni tuna steak i lignje, a od vegetarijanskih jela nudimo rižoto i salatu s tempehom. Budući da smo mi i pizzerija, pizze su ipak naš zaštitni znak. Najpopularnija nam je talijanska pizza s pršutom, rigom i rajčicama, a ljudi često naručuju obične miješane i margarite, govori nam kuhar Saša Pavlović iz restorana Maslina.
Restoran i ribarnica
Svi oni željni bolje ponude ribe i morskih plodova mogu uživati u večeri na brodu. Šefica kuhinje Jelena Grubelić Kušeta koja radi u restoranu u sklopu botela Marina poručila nam je da je uz standardnu riblju porciju kod njih moguće kupiti i riba po kilogramu. U restoranu u kojem mogu jesti svi, a ne samo oni koji noće u botelu, najčešće naručivano jelu su lignje.
– Poslužujemo frigane lignje, lignje sa žara, punjene lignje te lignje na toć, zapravo lignje u svim mogućim kombinacijama. Uglavnom se riba prodaje bolje od mesa, mislim da je razlog tomu činjenica da smo na brodu, a brodski ambijent posebno se sviđa najmlađima. Popularni su tuna steakovi, orade, brancini, kovači… Svu našu ribu nabavljamo od hrvatskih tvrtki ili naših ribara. Trudimo se da što manje bude iz uvoza, govori nam Grubelić Kušeta.
Na terasi restorana Marina uživao je bračni par iz Danske koji u Hrvatsku vrlo često svrati, a u Rijeci su prvi put.
– Pronašli smo ovo mjesto na internetu, no kako nam parking nije odgovarao, našli smo drugi smještaj, a ovdje odlučili večerati. Naručili smo tunu i grčku salatu kao predjelo, a sada čekamo drugi slijed. Oboje jako volimo mediteransku kuhinju, pogotovo ribu i hobotnicu, rekli su Trine i Mads Overgaard iz Danske.
Nadomak spomenutog botela nalazi se restoran Boonker. U tom je restoranu uz more riba također čest odabir, a po preporuci konobara Marija najbolje jelo je fritto misto. Tu se nađu i mediteranske salate i nezaobilazne lignje. Boonker, također poznat po pizzama, zna kako ih izraditi. U njihovoj krušnoj peći nastaju brojne vrste, a među njima i autentična boonker pizza. Tri vrste sire, pršut, vrhnje i pomidorini ono što čini pravu poslasticu za gladna usta.
– Reakcije svih koji kušaju našu hranu su fenomenalne. Ljudi su oduševljeni, bili oni domaći ili strani, no dok sezona traje turisti ipak prevladavaju, rekao je Marijo. Na terasi Boonkera svoje jelo čekale su dvije mlade djevojke koje su se osvrnule na ponudu različite hrane u gradu.
Veganska ponuda
– Radimo u gradu, pa često naručujemo hranu iz obližnjih restorana. Volimo sve, i meso, i ribu, i tjestenine, i »na žlicu.« Ima raznovrsnih opcija, no primijetile smo da nedostaje indijske i tajlandske kuhinje. Općenito azijske kuhinje fali, kažu Paulina i Antonija koje često koriste usluge restorana u gradu.
Povratak na Korzo značio je posjet ŠtoRiJi. Taj popularni restoran pomalo je skriven od gradske gužve, no unatoč tome popularna je destinacija. Njihova ponuda se bazira na »finger foodu« s puno veganskih opcija, no imaju i jela s roštilja.
– Sada kada je ljeto prilična je gužva zbog turista. Stolovi se brzo izmjenjuju te tko god sjedne, najčešće se odlučuje za naše burgere. Najpopularniji su premium burgeri, a sve više i veganski, kaže konobarica Sara Radić koja je već u žurbi kako bi poslužila idući stol.
Kad se sve zbroji i oduzme, iznos koji četveročlana obitelj najčešće potroši za jednu večeru kreće se od 250, pa sve do 600 kuna, ovisno o standardu i odabiru jela. Riblja jela uvijek su skuplja, što je za očekivati, dok »finger food« i pizze čvrsto drže svoje cijene u zlatnoj sredini. Nečega ned, nečega ima na pretek, ali na kraju svega, gosti su uvijek zadovoljni i siti.
Marko DOBRECOVIĆ