HRAM OKUSA

U Kašetici predstavljeni proizvodi od puževa hrvatskih farmi: “Poznati su afrodizijak”

Vladimir Mrvoš

Foto Milan Đekić

Foto Milan Đekić

Puževi su afrodizijak, zaslužni i za početak obiteljskog biznisa



U Kašetici PGŽ predstavljeni su proizvodi od kopnenih puževa Hram Okusa. Priča o ovom za naše prilike zanimljivom obiteljskom poduzetništvu započela je prije 60 godina.


Tada su se Branko i Alma Cvjetković, otac i majka sadašnjih mladih vlasnika obrta i AgRuLogic, Lazara i Anđele upoznali, a prva zajednička večera bili su im upravo puževi.


Zanimljivu gastro prezentaciju najavio je ravnatelj Centra za ruralni razvoj PGŽ Dalibor Šoštarić.





– Puževi, su poznati afrodizijak, a možda zaslužni za ovu uspješnu obiteljsku priču, kaže Anđela Cvjetković te napominje da 1990. godine obitelj Cvjetković pokreće prvu farmu kopnenih puževa u Hrvatskoj.


Od 2000. godine s njima u suradnji kooperantski je svoje poduzetničke poduhvate započelo daljnjih čak 169 farmi. Puževi su kao hrana nađeni na ognjištima u špiljama pračovjeka gdje su bili jedan od prvih menija obroka čovjeku.


– Tehnologija uzgoja uključuje kompletan biološki ciklus na otvorenom, što osigurava prirodan i kvalitetan proizvod, poštivanje prirode ove spore i uporne životinjice, a pruža mu idealne uvjete i svježu ispašu.


Uz garantirani otkup mnoge obitelji u Hrvatskoj stječu dodatne prihode od ove zanimljive djelatnosti, objašnjava Anđela Cvjetković čiji obrt otkupljuje puževe, prerađuje ih i plasira za restorane i hotele.



Prerada puževa je minuciozan ručni posao, a puž je namirnica koja može zahtijevati čak i do 8 sati obrade prije nego što se može poslužiti na stolu.


Kako bi se olakšao ovaj proces, Hram Okusa nudi kuhane puževe u staklenkama te smrznute proizvode, među kojima su najomiljeniji oni na burgundski način sa začinskim maslacem.


– Naši proizvodi prvenstveno su namijenjeni ugostiteljima, ali i privatnim kupcima. Uz puževe u staklenkama i zamrznute, nudimo i već pripremljene Puževe a’la bourguignonne.


Tu su i tailor made proizvodi za specijalizirane trgovine ili ugostiteljske objekte, poput istarskih kobasica s puževima ili puževa u šugu na istarski, kaže Anđela Cvjetković.



Kupci puževa su renomirani restorani nositelji oznaka kvalitete svjetskoga glasa, hotelske kuće, male konobe diljem Hrvatske, vinarije i agroturizmi od jadranskih otoka do krajnjeg sjevera zemlje.


Puževi su također popularni na manifestacijama kao što su tradicionalna 50 godina stara Festa delle ciocche u Galižani, Bobolo fest u Livadama ili posljednja među njima Spužarica u Vrgorcu.


– Puževi su visokonutricionistički vrijedna namirnica, s malo masnoća, visokim udjelom proteina i aminokiselina, lako su probavljivi i izuzetno zdravi, objašnjava Anđela Cvjetković.



Uzgoj puževa postao je nužan zbog ekološki kompromitiranih staništa i sve veće potražnje.


Gastronomija vezana za puževe ima dugu povijest. U srednjem vijeku puževi su bili posna hrana u samostanima, dok su u viktorijansko doba krasili stolove vlastele. Danas su neizostavni dio haute cuisine.


U Europi se najviše jedu u Francuskoj, Belgiji, Španjolskoj i Italiji. Puževi su tradicijska namirnica u Hrvatskoj i na Mediteranu, a njezini poznavatelji i ljubitelji odlučuju se za nju ne samo zbog njihovih gastronomskih, već i nutricionističkih vrijednosti.



Kako bi predstavili ovu namirnicu, Cvjetkovići će do narednog proljeća izgraditi prostor za prezentaciju u Matuljima i liburnijski Agro-etno park koji će na jednom mjestu objediniti prikaz tradicijskog krajobraza i vrijedne autohtone sorte s ovoga područja.



U sklopu prezentacije u Kašetici, organizirana je i degustacija pripremljenih puževa na više načina, pa i u obliku koktela (poput koktel škampi), pohanih, pečenih.


Iako bi mnogi možda imali predrasude prema to ponudi, svi načini na koji su ponuđeni vrlo su ukusni i prava je šteta da nisu u ponudi, ili su vrlo rijetko, u gastro ponudi Rijeke i Opatije.