Tradicija

“Rim tim – palentu jin”. U Dražicama održan Festival palente i sira

Marko Dobrecović

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Trg mlikarice u Dražicama bilo je poprište festivala na kojemu se njeguje duh lokalne tradicije



Poznati i rado posjećeni Festival palente i sira uspješno je održan u Dražicama. Sunčana subota bila je sjajna kulisa za cjelodnevni program festivala, koji se ove godine održao pod sloganom „Rim tim – palentu jin!“


Cjelodnevni program nudio je ponešto za sve uzraste, a sve je završilo stresanjem palente i gastro feštom za sve okupljene.


Foto galerija: Festival palenta i sira Foto: Sergej Drechsler


„Sve u šesnaest!“, Izraz je kojim se može opisati šesnaesto izdanje festivala na kojemu se štuje cijenjena palenta kumpirica.




Trg mlikarice u Dražicama bilo je poprište festivala na kojemu se njeguje duh lokalne tradicije i to uz jelo na kojemu su se, kako poznata pjesma kaže, svi jušto zgojili.


Velika fešta od palente proizašla je iz 150 kilograma krumpira i 150 kilograma muke, točnije žutog kukuruznog brašna, te 100 kilograma slanog sira koji se služi uz palentu.


Organizatori događanja su TZO Jelenje i TZO Čavle, dok su pokrovitelji Općina Jelenje i Općina Čavle, a svojski doprinos dali su i članovi Udruge Palentar, Udruge umirovljenika Općine Jelenje, KD Jelenje te Vatrogasci Jelenje.



Kažu da dobre stvari vrijedi čekati, a velik broj entuzijasta čekao je duge sate u kojima su se krumpir i muka stapali u palentu. Postupak pripreme pojašnjava nam predsjednik Udruge Palentar Miroslav De Martini.


-U 16 sati započela je priprema palente. Nakon što se krumpir skuhao, njemu se doda maslac, a kasnije preko svega ide muka. Danas smo pripremili 500 kila palente, što je otprilike dvije tisuće porcija palente koju poslužujemo uz slani sir. Na ovakvim feštama sve porcije planu. I ovoga puta imamo dobar odaziv, kazao je De Martini.


Aktivnosti festivala započele su u jutarnjim satima plesnom radionicom Sebastijana Žeželića, Grobničana kojega je Europa upoznala kao plesača Babyja Lasagne na svibanjskom Eurosongu.


Uz navedeni slogan festivala, ovogodišnja palenta stvarala se uz Rim Tim Tagi Dim predznak te uz nezaobilazni tabletić. Ideju pojašnjava direktorica TZO Jelenje Tanja Tomas.


-Ilustrirana ovčica zaštitni je znak i svojevrsna maskota ovog našega festivala. Ona je svaki puta drugačija odjevena i svaki puta ima drugačiju tematiku. Nakon uspjeha Babyja Lasagne, našoj smo ovčici pridodali mikrofon, njezin prsluk ukrasili mačkicom i ukrasili ju neizostavnom čipkom.



Ujutro smo imali i plesnu radionicu koju je vodio Sebastian Žeželić. Ona je bila jako posjećena i dječica su bila skroz zadovoljna. Mislim da je ovo bila sjajna prilika da se i na ovaj način obilježi uspjeh Baby Lasagne.


Zahvaljujemo svim udrugama i pojedincima koji su na svoj način pridonijeli ovoj manifestaciji, ističe Tomas.


Program kojega su vispreno vodili Joso Krmpotić i Frenki Fućak kulminirao je u trenucima kada su snažni mladići udruge Palentar koordiniranim potezima savladali pinjatu i istresli palentu na taruj. Nije bilo lako, pinjata se nije predavala bez borbe, ali mnoštvo je ukrotilo je veliki kotao. Nakon kratkog hlađenja, palenta i sir bili su posluženi za degustaciju.


-Odlična je palenta. Grobinčan sam, tako da svake godine obilazno posjećujem ovaj festival. To je prava domaća hrana. Volim ju pogotovo sa slanim sirom. Vavek je dobra!, ističe Dario Linić.


Posjetitelji festivala zanimaciju su potražili i na sajmu te uz kulturno-zabavni program.