TZ

Riječke kockice i tri nove brošure: Kušajte okuse koji pričaju o Rijeci i njenoj povijesti

Alenka Juričić Bukarica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U ovoj smo godini, možemo reći, sve karte stavili na gastronomiju obzirom na titulu koju će regija ponijeti u 2026., poručuje Petar Škarpa



Riječke kockice, kao i tri nove brošure, predstavljene su danas u okviru prezentacije aktivnosti na projektu Gastronomija Rijeke i Riječkog prstena koju su u konobi Feral predstavili Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada (TZG) Rijeke, Karin Mimica, iz tvrtke Abisal ujedno i voditeljica projekta, chef Ferala Aleksandar Salević, kao i direktori Turističkih zajednica Riječkog prstena.



Naime, aktivnosti na podizanju gastronomije Rijeke i Riječkog prstena dio su sveobuhvatnih priprema za iduću godinu u kojoj je Kvarner Europska regija gastronomije i u kojoj će oči svjetske gastro scene biti uprte upravo u ovu regiju, a samim time i Riječki prsten.


Sve karte na gastronomiju




– U ovoj smo godini, možemo reći, sve karte stavili na gastronomiju obzirom na titulu koju će regija ponijeti u 2026. te i samim time očekujemo velik broj gostiju koji će nas posjetiti tim povodom.


Vjerujem da ćemo u tom smislu napraviti nužan iskorak i spremni dočekati iduću godinu. Aktivnosti je puno, a svima nam je zajednički cilj dići našu gastronomiju, istaknuti ono naše što imamo, autohtone namirnice i kuhinju na jednom mjestu kako bismo to onda mogli prezentirati na pravi način kada budemo u žiži javnosti, kazao je Škarpa te zahvalio svim ugostiteljima, kao i kolegama iz TZ-ova Riječkog prstena, te Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) koja je prepoznala kvalitetu projekta i podržala ga s 50.000 eura.



U okviru priprema tako su izdane tri brošure, i to Mozaik okusa – gastro vodič kroz tradiciju i delicije Riječkog prstena, Mozaik avantura – outdoor vodič kroz krajolik Riječkog prstena te Mozaik baštine – vodič kroz kulturnu baštinu Riječkog prstena.


Novi gastrovodič


Projekt kojim će Rijeka spremna dočekati iduću “gastro godinu” vodi Karin Mimica koja je pojasnila što se sve može naći u novom gastrovodiču.



– Ideja je bila da krenemo od riječke tržnice te ribarnice te da na početku predstavimo naše namirnice koje se tamo mogu naći. Listu lokalnih namirnica ujedno prate i jela koja se rade od njih, ali i kalendar gastro manifestacija.


Nakon toga smo predstavili svaku pojedinu destinaciju s njenim eno-gastro specifičnostima. Kada sam radila ovu knjižicu, pojavilo se deset puta više sadržaja nego sam ja kao Riječanka mogla i zamisliti.


To zahvaljujem direktorima TZ-ova koji su mi svaki pojedinačno otkrivali svoje adute, a pored toga smo mi kao Gastronauti imali već dosta saznanja.



Korak dalje u ovoj godini nam je ono što se krije u ovoj knjižici pretočiti u turistički proizvod koji može zabaviti turista sedam dana u našoj destinaciji. Dakle, nama je cilj kroz gastronomiju produžiti boravak gosta, kazala je Mimica.


A u vodiču se tako, uz ostalo, može naći detaljnije informacije o lignjama na šug iz Kostrene, bakarskim baškotima, Bakarskoj vodici i torti, jelima od tune i craft pivu iz Kraljevice, grobničkom siru, kobasicama, palenti kompirici i ostalim adutima Čavli i Jelenja, viškovskim jelima na žlicu i nekoliko vrsti presnaca, kastavskoj belici i delicijama koje s s njom sljubljuju, a tu je i sve ono što je oblikovalo Rijeku i njenu ponudu jela.



Dobra vibra


A riječku gastronomiju oblikovali su brojni utjecali tokom stoljeća pa se tu raznolikost utjecaja objedinilo u projektu Riječka kockica. Ideja je, naime, da ugostiteljski objekti u svojoj ponudi imaju jednu ili više kockica u kojima će kroz namirnice koje koriste ispričati neku od priča iz povijesti grada.



Bilo da se radi o utjecaju Talijana, Mađara, Austrijanaca, bilo ostavštini dimljenja ribe koja datira još iz vremena Liburna…


Kako je istakla Mimica, već se sa svojim idejama javilo preko trideset ugostitelja što potvrđuje da se na riječkoj gastro sceni doista posljednje vrijeme dogodila dobra vibra oko toga što Rijeka ima i može pokazati gostu.



– Važno je da su ti okusi složeni u kocku nekih 3 do 4 centimetra brida i da se kroz njih priča priču. Drago mi je da ima toliko ideja o tome kako kroz Riječku kockicu prezentirati našu namirnicu i tradiciju, sve ono što je oblikovalo grad i ono što danas jedemo.


Riječke kockice ćemo i marketinški promovirati, a u promociju idu one koje postanu dio redovne ponude nekog ugostiteljskog objekta, pojasnila je Mimica.


Kockica kao idealan oblik


Neke od okusa koji pričaju priču o Rijeci i njenoj povijesti danas je prezentirao i chef Salević koji se osvrnuo i na sam projekt. Istaknuo je kako je kockica idealan oblik, kao i kako ovaj zanimljiv projekt daje chefovima slobodu da se izraze i ispričaju svoju priču o Rijeci.



– Svi se sjećamo kako smo kao djeca s kockicama radili čuda. Riječka kockica je upravo to, prilika da kroz svojevrsno igru stvorimo nešto čime ćemo reći tko smo i što je naše, autohtono.


I moram reći kako mi je jako drago koliko se ugostitelja zainteresiralo za projekt i to je dobro, kazao je Salević.


Inače, na pressici je najavljeno i kako će se ove godine na predstojećem festivalu WineRi nuditi upravo specijaliteti Riječkog prstena.


Prva Riječka kockica bistrou La Scarpetta


Prvu Riječku kockicu od danas u svojoj ponudi ima bistro La Scarpetta na Trsatu.



Naime, ondje su svoje viđenje riječke gastro povijesti utkali u Riječku kockicu koja sadrži palentu kumpiricu, jasno kao memento na mlinove na Rječini koji su mljeli kukuruz u muku, potom pesto od bosiljka, a koji je došao iz Italije, mousse od dimljenih inćuna koji ukazuje na ribarsku tradiciju kraja, a riba se u ovim krajevima dimila još u doba Liburna, dok su način pripreme mousse donijeli Francuzi, a tu je i gel od pečenih paprika.



Naime, pečene paprike su specijalitet južnoslavenskih naroda, a ovdje su u kreativnoj interpretaciji.