Priče s place

Riječka ribarnica oblači se u blagdansko ruho, ali malo je i kupaca i ribe

Slavica Kleva



Atmosfera na placi jučer kao i vrijeme. Rijetki prolaznici, još rjeđe viđeni kupci.


Ribarnica se oblači u novogodišnje ruho, no niti kupaca niti ribe. Na par mjesta srdele po 10 i 20 kuna, hobotnice po 120, oslići od 60 do 80, uz uvijek orade i brancine iz uzgoja, manji 60, veći 70. Znaju ribarice da je visok datum, mirovine će tek ovih dana, a s tom činjenicom slažu se prodavači u drugim paviljonima, ali i štandovima.


Zapazili smo lijepu, zdravu ciklu po 10 kuna, blitva je od 14 do 16 kuna, špinat je 18, ali i 20 kuna, raštika 16, tikvice 20, kelj 14, kupus između 8 i 10 kuna. Karfiol je 12 i 14 kuna, buča je 10 kuna.




U mesnicama odlična ponuda mesa i suhovine, kobasica, rebara, dimljenih koljenica. Ima i krvavica, pravljene i pakirane kao kobasice, kilogram je između 40 i 45 kuna, par otprilike 10 kuna. I odojci se sve češće mogu naći u mesnicama, 40 kuna za kilogram, na jednom štandu creska ovčetina 35 kuna.


Uz domaći limun po cijeni od 20 kuna, može se naći sočan turski limun po 14 i 16 kuna. Jabuke, ovisno o sorti, od 10 do 14 kuna, naranče 14, još uvijek se nudi grožđe, bijelo i crno po cijeni od 14 do 18 kuna. Nar je 16 kuna, mandarine 8, a banane od 10 do 12 kuna, ovisno o proizvođaču. No, unatoč kiši, ružnom vremenu, prodavači na placi očekuju u narednim danima bolju situaciju, više kupaca, jer, kako su nam rekli, naručili su dosta robe, sve ono što blagdani »pitaju«.