Centralna tržnica

Riječka placa je i dalje pusta. Ne zna se je li manje kupaca ili prodavača

Katarina Bošnjak



Situacija na centralnoj riječkoj tržnici ni ovoga tjedna nije ništa bolja – gotovo pola štandova je prazno, ne zna se je li manje kupaca ili prodavača. Jedino čega dosta ima je krumpir i to raznih sorti, a najviše možda ima ličkog krumpira koji se mogao naći i za samo jedan euro po kilogramu. Osim toga, iako im je sezona gotova, za 3 eura po kili se našlo i nekoliko čičoka, gomoljastog korijena koji je zapravo svojevrsna zamjena za krumpir. Čičoka ne sadrži škrob pa je super za one kojima škrob ne odgovara ili pokušavaju smanjiti njegov unos, a može se jesti na razne načine: sirova, kuhana, pržena, pečena…


U jednoj od aleja definitivno je dominirao grah trešnjevac, a bilo da je pakiran u vreće od pola kile bilo da je u rinfuzi, cijena mu je uglavnom od oko 3,50 do 4 eura po kilogramu. Kelj pupčar slične je cijene, 3,50 eura za jedan kilogram, za euro jeftiniji je poriluk, a oko 1,50 eura stoje i kupus i kelj. Našao se još i korijen peršina za 3 eura, mrkva za 2 i žuta kapula za 1,80 eura.


Najbolja namirnica za ove dane upravo je kupus koji možete iskoristiti na razne načine, od klasične kombinacije s tjesteninom, odnosno »krpica sa zeljem«, preko variva, pa do jela koje ne smijemo nazvati sarmom, ali ima slične sastojke. Posljednje jelo je zapravo vrlo fino, iako se ne koristi kiseli kupus.




Potrebna vam je kila mljevenog mesa, glavica crvenog luka, glavica kupusa, 800 grama sjeckane rajčice te 200 grama pasirane rajčice, čaša vode, dva režnja češnjaka te sol i papar. Dublju tavu zagrijte na srednje jakoj vatri, ubacite sjeckani luk i mljeveno meso te pirjajte dok sve ne dobije lijepu smeđu boju. Procijedite, dodajte sjeckani kupus, rajčice, pasiranu rajčicu, vodu, češnjak, sol i papar te ostavite da zakuha. Neka se poklopljeno krčka pola sata, a zatim poslužite uz rižu ili krumpir.