Foto Katarina Bošnjak
Premda bi cijene mogle biti niže jer su trenutno iste kao i u restoranima, iste su ovakve cijene i na brojnim drugim europskim tržnicama na kojima se prodaju gotovi obroci
povezane vijesti
Na tržnici Donja Vežica ovog je tjedna bilo poprilično prazno, no nešto se više ljudi ipak okupilo u ribarnici koja u prodaji ima i gotove obroke, odnosno svježu ribu koja se na licu mjesta može pojesti.
O ovoj smo ribarnici već ranije pisali, onda kada su cijene ipak bile nešto niže, no bez obzira na poskupljenje, ponuda je i dalje dobra, hrana ukusna i brzo pripremljena, a kapacitet za sjedenje čak se i proširio.
Dnevna ponuda u cijenu uključuje i priloge – krumpir salatu, blitvu i pomfrit, a bilo je friganih lignji za 10,50 eura i oslića po istoj cijeni, tune na žaru za 14, brancina za 10, rižota od sipe za 9, bakalara na bijelo za 4 te srdela za 9 eura.
Među ribom se našla i piletina na žaru koja se prodavala za 10 eura, također s prilogom. U dnevnoj ponudi ribarnica na Donjoj Vežici ima i deserte – palačinke, ali i dnevne kolače koji se prodaju po cijeni od 3,20 eura.
Premda bi cijene mogle biti niže jer su trenutno iste kao i u restoranima, iste su ovakve cijene i na brojnim drugim europskim tržnicama na kojima se prodaju gotovi obroci. Primjerice, porcije svježe pripremljene hrane koštaju između 10 i 14 eura i na tržnici u centru Budimpešte.
Ipak, razlika je u tome što se na budimpeštanskoj placi poprilično često čeka na stol zbog gužve, i to pretežito gužve koju stvaraju turisti, dok na placi na Donjoj Vežici uvijek ima praznih stolova, a za onima koji su zauzeti sjede lokalci.
Nameće se tako zaključak da proizvode na placama mogu priuštiti uglavnom oni koji na tim placama nisu lokalni, već koji su s namjerom došli trošiti i počastiti se, uživati, odnosno – turisti.