Foto Vladimir Mrvoš
Dio glasovanja proveden je putem portala www.gastronaut.hr, paralelno su glasali ugostitelji uz preporuku kolega, dok je konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao Časni odbor
povezane vijesti
Projekti Restaurant Croatica i Gastronaut najstariji su brendovi poticanja kvalitete u ugostiteljstvu u Hrvatskoj. Svečano je promovirano 26. tiskovno i online (hrvatsko i englesko) izdanje knjige Restaurant Croatica »100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2021/22«, u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut na Botelu Marina u Rijeci.
»Stotinu vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica« projekt je poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije.
Iniciran je 1995. godine, a osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge.
– U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, dok je 2020. godine ta brojka narasla na više od 2.400 restorana. Dio glasovanja provedeno je putem portala www.gastronaut.hr, a glasači su mogli dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta, rekla je voditeljica projekta i urednica izdanja Karin Mimica.
Paralelno su glasali ugostitelji, uz preporuku kolega koji su njima uzor, te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge.
Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji je i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču Restaurant Croatica.
Tijekom 26 godina projekta u Restaurant Croatica uvršteno je ukupno 497 restorana, a titulu je svih 26 godina obranilo 6 restorana.
Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi su prezentirani i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.
Stotinu vodećih hrvatskih restorana dobilo je i plakete i naljepnice Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na online izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.
– Knjiga na bogato ilustriranih 240 stranica donosi informacije o usluzi i ponudi 100 vodećih restorana te njihovom okružju, uz recepte specijaliteta restorana koje su odlučili podijeliti s čitateljima, kaže grafički urednik izdanja Vlatko Ignatoski.