Okupljanje u Liscu

Prva smotra tradicijskih jela: Recepti koje vrijedne ruke klanjskih kuharica čuvaju od zaborava

Filip Brnelić

Svi sudionici smotre tradicijskih jela i pića / Foto VEDRAN KARUZA

Svi sudionici smotre tradicijskih jela i pića / Foto VEDRAN KARUZA

Slano, kiselo, žuško i slatko – sve ono što gastronomija klanjskih naselja kroz generacije čuva i može ponuditi – našlo se na stolovima koje su ispunile vrijedne kuharice i kuhari iz Klane, Studene, Lisca, Škalnice, Breze i Laza



 


KLANA  U Društvenom domu u Liscu održana je smotra tradicijskih jela »Kaj/ča se je jilo i još se ji poli nas« koja je okupila brojne Klanjice i Klanjce željne dobrog pijata i veselog druženja. Slano, kiselo, žuško i slatko – sve ono što gastronomija klanjskih naselja kroz generacije čuva i može ponuditi – našlo se na stolovima koje su ispunile vrijedne kuharice i kuhari iz Klane, Studene, Lisca, Škalnice, Breze i Laza zbog čijih je specijaliteta lišački dom »pucao po šavovima«. Prema riječima organizatorice Anite Afrić iz Društva za povjesnicu Klana, prvim izdanjem ove manifestacije željelo se predstaviti ona poznatija i češće pripremana jela, kao i ona koja se van Klane teško mogu naći.


Snimio Vedran KARUZA


– Manifestacijom želimo prikazat jela ka smo nekad kuhali, a i ka se danas kuhaju jer nastojimo zadržat da ne padnu va zaborav. Tu nas je 12 ekip, saki je pripravil jelo po svojemu izboru, s tim da je uvjet bil da se jela ne ponavljaju. Sva su različita i naša tradicijska, neka su svakodnevna ko ča su njoki z gulašon, kompir s pancetun i kobasicami, kiselo zelje, palenta, repa, a za neka nisan nikad našla da se van Klane kuhaju, ko ča su palenta zabiljena, friški fažol s pomidori. Naši štruklji mi kuhamo, a va Zagorju se peču, kuhamo fažol s karavadun za ku ja ne znan da se ona ovako koristi, a imamo gomulji ča nan je potpuna nepoznanica i jelo s pokrivami i fažolon na padelu za ko ni ja nisan znala da se dila, govori Afrić.


Snimio Vedran KARUZA




Među ponudom su se našli i maneštra s fažolom i repom, domaći kruh, kuglof i brojne slašćice – štrudli, kiflice, pite, starinski vodeni kolači, a kuharice su sa svim zainteresiranima rado podijelile svoje tajne. Tako smo saznali da se makaruni sa slanim ribama u Klani pripremaju na starinski i moderni način, da je za dobar lešo krompir s pršutom i kobasicama najbolji onaj istarski, a i da je tradicionalna klanjska palenta s krompirom drugačija od one grobničke jer se u njoj ne ostavljaju komadići, nego razbiju sve grudice da bi ona došla glatka. Sudeći po dijeljenju radosti dijeljenja hrane i znanja oko njene pripreme, ne treba sumnjati kako je ovoj tradicijskoj manifestaciji budućnost svijetla.


– Uspjeli smo angažirati sudionike skoro sa svih mista va Klani, malo nan je stišnjen prostor jer smo računali da će nan vani bit vruće, ali kako je vela gužva sad nan je vruće i nutre. Ovo je smotra jela, nema nagrada ni ocjenjivanja, sva su jela va istomu rangu i tako pokazujemo poštovanje kuharicama, a glavna nagrada nan je uživanje va jelimi, kazala je Anita Afrić. Događaj, tijekom koje je gurmane svojim nastupom na harmonici razveselio i mladi sopac Luka Šamanić, potpomognut je sredstvima Općine Klana.