Đir po placi

Provjerili smo cijene na riječkoj tržnici. Evo po koliko su janjetina, šunka, jaja, kapulica…

Katarina Bošnjak

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ponuda je raznovrsna i dostatna za osigurati se za vikend



I kada je u Rijeci kiša, kao što je bilo posljednjih dana, na tržnicu dolaze redoviti kupci, upravo oni koji na placi kupuju sve potrebne namirnice za nadolazeće blagdane.


Za vrijeme našeg obilaska u ribarnici se našla zaista dobra ponuda – od girica za 10 eura po kilogramu, preko oslića po cijeni od 10 do 15 eura, ovisno o veličini, do lignji za visokih 26 eura po kili.

Foto galerija: Đir po riječkoj placi Foto: Vedran Karuza



Na zelenoj tržnici, pak, kupovalo se najviše zelene salate po cijeni od oko 4 i 5 eura po kilogramu te kapule i mrkve za 2 eura po kili. Mrkva za koju je naglašeno da je domaća nešto je skuplja te stoji i do 3 eura po kilogramu. Mac kapulice i rotkvice je jedan euro, dok kilo košta i do 5 eura. Ponuda je svakako, unatoč manjku prodavača, bila raznovrsna i dostatna za osigurati se za vikend, a cijene standardne. Pakiranje jaja od 10 komada je uglavnom oko 3 eura.




U mesnicama je najviše u ponudi janjetine koja stoji oko 16 do 17 eura po kilogramu, dok cijena šunke dostiže i do 15 eura – naravno, ima i jeftinijih, po 7 i 10 eura.


Premda je lakše i jednostavnije jaja za Uskrs samo ofarbati kupovnom bojom za jaja, ima toliko prirodnih načina kojima se svakako može dati šansa – posebice kada se radi o prirodnim bojama nastalim od ostataka povrća koje bi inače završilo, ako ne u kompostu, onda u smeću.


Farbanje uskrsnih jaja prirodnim sredstvima je ekološki održiv način, a možete koristiti luk, začine ili začinsko bilje poput kurkume ili peršina, ciklu, ostatke špinata ili blitve (uključujući stabljiku), kavu, pa čak i čajeve.