Očekuju se brojni gosti za Praznik rada

Proslava Prvog maja u Kastvu: Besplatni fažol uz nastup Cukar i caffe banda

Damir Čargonja, Matej Mostarac, Oliver Stojanovski, Saša Brusić i desno - uvijek originalni Oliver Stojanovski / Foto V. MRVOŠ

Damir Čargonja, Matej Mostarac, Oliver Stojanovski, Saša Brusić i desno - uvijek originalni Oliver Stojanovski / Foto V. MRVOŠ

Posebnu atmosferu stvorit će i Glazbeno društvo Spinčići svojim programom budnica i koračnica



KASTAV Kao i prošle godine, i ove godine za praznik Prvi maj, najavljeno je lijepo vrijeme, a to je poziv za sve građane da se okupe na već dobro poznatom mjestu, u Kastvu na Trgu Belveder, u 11 sati.


Poziv građanima, uputio je direktor Turističke zajednice grada Kastva Saša Brusić, uz najavu već tradicionalnog besplatnog fažola za sve i dobru atmosferu sa Cukar i caffe bandom.


Program proslave Prvog maja trajat će od 11 do 17 sati na trgu Belveder ispred pizzerije Rustica, gdje će se odvijati i cjelodnevni glazbeni program, a bit će tu i kutak za najmlađe s dva velika gumena grada. Program obilježavanja Međunarodnog praznika rada najavili su gradonačelnik Matej Mostarac, vlasnik restorana Rustica Oliver Stojanovski i Darko Čargonja, voditelj Glazbenog društva Spinčići.




 


Dan za odmor i zabavu


 


– Uz najavljeno lijepo vrijeme siguran sam da će sve koji nas posjete 1. svibnja dočekati odličan provod. Kastav je grad radnika, s rastućim gospodarstvom, a Kastavci su vrijedni ljudi koji dobro rade, pa je red da se taj dan i odmore. Tradicija Prvog maja u Kastvu poštuje se od davnina, a ovo je poziv i svima onima, našim dragim gostima koji će taj dan posjetiti Kastav da ga provedu u našem gradu, rekao je Mostarac.


Posebnu atmosferu stvorit će i Glazbeno društvo Spinčići svojim programom budnica i koračnica.


– Program počinjemo već u šest sati, kad Glazbeno društvo Spinčići kreće u svoju promenadu, a svojim koračnicama proći ćemo Kastvom, ali i cijelom Kastavštinom, zatim idemo na Grobnik, a na povratku se vidimo na Belvederu, rekao je Čargonja.


Čargonja je napomenuo je da je upravo sviranje koračnica i budnica na taj dan, od šest ujutro pa do 14 sati, događaj za svakog člana tog glazbenog društva, događaj za pamćenje, a da je mnogim mladim glazbenicima to prvi “veliki” koncert koji pamte cijeli život.


 


 


– Točno prije 50 godina, kada sam ima 10 godina prvi put sam nastupio na obilježavanju, praznika rada i to pamtim cijeli život, emotivan je bio Čargonja.


 


Posjetitelje očekuje više od 1.200 porcija


 


Vlasnik Pizzerije Rustica i glavni kuhar, koji je uz Grad Kastav suorganizator programa, Oliver Stojanovski, kazao je kako će prirediti vrhunsku gastronomsku ponudu.


– U nekoliko kazana pripremit ćemo gurmanski grah, s kobasicama, pancetom i dimljenom vratinom, više od 1.200 porcija, tako da nitko neće ostati gladan, rekao je Stojanovski.


U čemu je tajna dobrog graha i postoji li neki tajni recept, pitali smo glavnog šefa kuhinje, koji nam je rekao da tajnu ne može odati, ali da svake godine koristi neke inovacije. U šali je napomenuo da se u skladu s razvojem tehnologije koristi i “umjetnom inteligencijom” pa nam se predstavio i s novom kuhinjskom kapom, kakvu će u budućnosti koju donosi umjetna inteligencija na svim poljima, morati koristiti svi kuhari.


Foto V. MRVOŠ