Piše Slavica Kleva

Priče s place: Uz odojak i kiseli kupus u bolju godinu

Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

U srednjem paviljonu strpljivo se čekalo na komad odojka, teletine, komad junetine ali i mljevenog mesa



Očekivano, gužve na tržnici jučer, ali i danas. Na snazi su pojačane epidemiološke mjere, redari su na ulazu u srednji paviljon regulirali ulazak, zatvorivši vrata na južnoj strani.


Nije se dugo čekalo na ulazak, no rijetko se unazad nekoliko mjeseci mogla vidjeti takva slika ispred paviljona.


A u srednjem paviljonu strpljivo se čekalo na komad odojka, teletine, komad junetine ali i mljevenog mesa.




Tradicionalno većina želi ulazak u Novu, na Silvestrovo s odojkom ili komadom svjnjetine, masnoća kojom je bogata zapravo simbolizira uspjeh i blagostanje, a to pak nosi zdravlje i sreću.


Simbolika je i u starim vjerovanjima, svinja ruje po tlu njuškom, gura naprijed, a onda će i napredak biti osiguran u Novoj godini.


Odojak se može kupiti od 40 do 45 kuna za kilogram, uglavnom je domaće proizvodnje. Nude se odojci veliki od 8 do 13 kilograma.


Kupus se jučer također tražio, ima domaćih ukiseljenih glavica po 14 kuna, rezani je 12 kuna.


Vjerovanje je da će financijski uspjeh i sigurnost osigurati nešto zeleno na tanjuru, raštika, kupus, prokulice.


Zeleno povrće zapravo simbolički predstavlja papirnate novčanice.


– Ma što više poželjeti od zdravlja cijeloj naciji? I da, volio bih da u Novoj bude više rođenih nego umrlih.


Veće mirovine i veće plaće, ali i državu koja će se okrenuti »malom« čovjeku, uputio je čestitku svima Riječanin Mladen dok je čekao red u mesnici.