Foto Slavica Kleva
Iz Sikova nedaleko Svetog Filipa i Jakova stigao je prekrasan, krupan pomidor, cijena mu je 20 kuna za kilogram, izgleda zdravo, a Stipo potvrđuje da je vrlo ukusan
povezane vijesti
Stipo više od polovice svog života radi na glavnoj tržnici, kaže nam od ‘96. godine prodaje svježe povrće i sezonsko voće i to na istom mjestu, u blizini ribarnice.
– Kako sazre i bude spremno za berbu, tako se doprema u Rijeku, kaže nam, a štand i više nego bogat i svjež, uglavnom blitva, šparoga, mlada mrkva iz Polače, baš kao i domaće maslinovo ulje.
Iz Sikova nedaleko Svetog Filipa i Jakova stigao je prekrasan, krupan pomidor, cijena mu je 20 kuna za kilogram, izgleda zdravo, a Stipo potvrđuje da je vrlo ukusan.
Baš kao i domaći krastavac. No, kad ga pitamo ima li posla, odmahuje glavom.
– Preko tjedna je potražnja vrlo slaba, vikendom, uglavnom petkom i subotom nešto ima posla, ali zapravo, žao ti je da roba stoji.
Dva, tri dana i više ne možeš držati nešto što nije više svježe. Sad sam u očekivanju prve domaće trešnje, pa će uz domaću jagodu iz Metkovića biti i trešanja, nadam se da ih nije stukla ova kasna zima, veli Stipo.
Ribarnica srednja žalost, ne samo po ponudi nego siromašna i kupcima, na jednom štandu osvanula poruka »inćuna nema na cijeloj ribarnici«, ali zato ima srdela po 20 kuna. Još dan, dva pa opet lovostaj, neće biti plave ribe.
Gavuni su po 100 kuna, škampa ima u rasponu od 80 do 240 kuna, oslića svježih od 40 do 60 kuna, raža je po 70, hobotnica 140 kao i lignje.
Mladi špinat je po 20 kuna, blitva uglavnom 16, a pojavio se i mladi luk srebrenac po 18 kuna. Šparoga je i dalje skupa, mac od tridesetak komada oko 20 kuna, nešto deblji 25 kuna. Metkovska jagoda polako prevladava, premda je cijena kilograma 40 kuna, rijetko gdje je niža cijena, no, nema dvojbe, ukusna je i slatka.