Ako se pak skupilo više prezrelih banana, onda je definitivno vrijeme za »banana bread«, odnosno kruh u kojemu su banane glavni sastojak
povezane vijesti
Na riječku placu vedro je vrijeme jučer prizvalo brojne Riječane. Na jednome od štandova svoje su kupce čekale zrele banane, po cijeni od 1,50 eura po kilogramu. Iako su banane posve uobičajeno voće za popularne doručke iz blendera, postoji još nekoliko odličnih kombinacija u kojima ih možete jesti, a koje su relativno brze i pristupačne. Primjerice, kada imate bananu s već tamnijom korom, odnosno koja je već prezrela i mekana, najbolje ju je iskoristiti za prozračne palačinke. Uz jednu bananu potrebno je i jedno veće jaje, jedna velika žlica brašna i žličica praška za pecivo. Zgnječenoj banani dodajte ostale sastojke i na zagrijanom maslacu pecite dvije minute sa svake strane.
Ako se pak skupilo više prezrelih banana, onda je definitivno vrijeme za »banana bread«, odnosno kruh u kojemu su banane glavni sastojak. Uz tri prezrele banane potrebno vam je par žličica bučina ulja, jedna i pol jušna žlica šećera, 10 žlica brašna, 100 grama čokolade, jedno jaje i žličica sode bikarbone. Zgnječenim bananama treba dodati ulje i dobro promiješati, a zatim dodati i sve ostale sastojke osim čokolade i ručno miješati dok smjesa ne bude gusta i jednolična. Isjeckanu čokoladu dodati na kraju i smjesu izliti u pobrašnjeni pleh te peći pola sata na 180 stupnjeva. Ovaj je jednostavni desert odličan za svaku priliku, a uvijek se možete i poigrati s vrstama čokolade i začinima te dodati, primjerice cimet ili ekstrakt vanilije.
Naposljetku, od prezrelih banana uvijek se može napraviti i puding uvelike zdraviji od onoga iz vrećice ili čaše. Za pripremu pudinga od dvije banane treba će vam i jedan avokado, dvije i pol žlice kakaa, jedna žlica meda te tri žlice mlijeka. Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete finu kremu, a možete ih izgnječiti i miksati ručno ako nemate blender.