Prije presađivanja kupusnjača treba znati da presadnica kupusnjača mora imati minimalno pet do šest razvijenih listova. Na ogoljele gredice sada možemo posijati i krastavac kornišon, tikvice, dajkon, mahune...
povezane vijesti
Prva polovica srpnja idealna je za presađivanje kasnih kupusnjača. Počinje berba nekih plodova, ali i sjetva i sadnja onih koji stižu u jesen. Sada dakle, možemo presađivati kelj, cvjetaču, korabu, kupus, brokulu, kelj pupčar, broskvu… No, sada je idealno vrijeme i za berbu rajčice, paprike, krastavca, a počinje vađenje krumpira i luka.
Sada međutim, počinje i sjetva, odnosno sadnja onog povrća koje za berbu pristiže u jesen, poput dajkona, cijenjene japanske rotkve, no za to najprije treba dobro pripremiti zemljište, što će nakon dugotrajne suše biti prilično teško. Pazite da pritom ne zaradite teniski lakat, jer se tlo jedva može preštihati. Dobro bi bilo odmah ukloniti sav iskopani korov, kako se ne bi ponovo posijao i zakorovio nanovo obnovljene gredice.
Sa zemljišta na kojima će se obaviti sadnja ili sjetva, pobrani su prethodni usjevi, među kojima se najčešće nalaze mahune, zelena salata, luk srebrenac, špinat, grašak i krumpir. Zemljište s kojeg su skinuti ti usjevi, trebalo bi prekopati do 20 centimetara dubine.
Prije presađivanja kupusnjača treba znati da presadnica kupusnjača mora imati minimalno pet do šest razvijenih listova. Ako ih uzgajate na malom prostoru, u nekakvoj posudi, možda je najbolji savjet da ih sve zajedno iz posude presadite najprije u tlo, kako bi imale više mjesta za razvoj, a najbolje u malim grupicama, jer pojedinačno tako male biljćice ionako nećete moći saditi.
Ako vaša presadnica već ima minimalno pet do šest razvijenih listova i potpuno je zdrava, sadite je, ovisno o sorti, na razmaku 60 do 70 centimetara i to red od reda. Kasnije sorte su bujnije i zahtijevaju više prostora za razvoj.
Čim ste završili sa sadnjom kupusnjača, odmah ih obavezno zalijevajte, jer nas još čekaju nesnošljive suše, a kupusnjače su na njih posebno osjetljive. Kada budete primijetili da su se novoposađene biljčice ukorijenile, trebalo bi početi s gnojidbom dušičnim gnojivima. Kako će se u međuvremenu gredici ponovo zakoroviti bez obzira koliko ih budete pazili, sada bi trebalo biljčice i okopati. Velika je mogućnost da pri pregledavanju biljaka ugledate lisne uši, pa ih je najbolje zatrti još u nastanku, jer se jako brzo razmnožavaju i poslije će taj posao znati biti jako frustrirajuć. Možete koristiti insekticid, ali isključivo po uputstvu ili možda imate sreće da su se u vašem povrtnjaku namnožile bubamare. Što se tiče biološkog pristupa, treba znati da i pepeo i duhan tjeraju lisne uši, a biljkama neće naškoditi.
Srpanj je mjesec kada sazrijevaju i prvi plodovi paprik, rajčica, patlidžana i drugih vrsta plodovitog povrća. Stoga je sada najvažnije zalijevanje biljaka, pogotovu paprike, koja traži 25 mm do 30 mm vode po metru četvornom. Bolesti koje mogu pogoditi papriku u ovom razdoblju, ako se ne tretira kako treba, su pepelnica i plamenjača.
Što se tiče rajčice, sada je najvažnije zakidanje zaperaka i pričvršćivanje za potpornje. Tijekom ovog mjeseca potrebna je i prevencija protiv plamenjače, koja na žalost, može biti samo kemijskim putem. No, bolje i tako i učiniti to na vrijeme, nego poslije iz vrta tačkama iznositi oboljele plodove.
Na ogoljele gredice sada možemo posijati i krastavac kornišon, kojem je za pravilan rast potrebna srednja dnevna temperatura viša od 15 stupnjeva, dok je optimalna 25-27 stupnjeva. Cvjetanje započinje kod temperature 15-17 stupnjeva, a oprašivanje se najbolje obavlja na temperaturama od 18 do 21 stupnjeva. Od dana zametanja plodova do berbe treba proći od 30 do 40 dana. Za svoj rast i razvoj treba dosta vlage, kako u zemljištu, tako i u zraku.
I tikvice i mahune se sada mogu iznova posijati i to do polovice srpnja, pa će nas obilan urod obradovati u jesen. Obično je sjetva na mjestu ranog kupusa, graška, luka srebrenca ili salate. Trebalo bi je zalijevati neposredno poslije sjetve, pa nastaviti dokle god je vruće. I ciklu se sada može ponovo posijati sijati na dubini od 2 do 4 cm, najbolje iza graška, mahuna, salate ili luka.