DOBRA BERBA

Ovaj čovjek uspješno uzgaja masline na – Halubju: ‘Mnogi su se podsmjehivali, govorili da nema šanse da će roditi’

Jakov Kršovnik

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Optimalni termin berbe je kad je trećina zrelih, trećina poluzrelih i trećina zelenih maslina, kaže Sanjin Srok, koji se osim maslinarstvom bavi i vinogradarstvom, vinarstvom i podrumarstvom



KOSI – Zanimljivu vijest donosimo s Viškova, u Kosima su rodile masline! Oko 140 kilograma maslina ubrao je Sanjin Srok te dobio šesnaestak litara maslinova ulja za osobne potrebe i bližnje. Nije baš uobičajeno čuti da su na Halubju solidno rodne masline, no va Antonjevce se i to ove godine dogodilo. Sanjin Srok ondje je masline posadio prije desetak godina i ove mu je godine 25 stabala vratilo sa spomenutih oko 140 kilograma maslina.


I protekle dvije godine imao je manji urod te nam kaže da su ta ulja dobila oznaku kvalitete ekstradjevičanskog maslinovog ulja, koju će, vjeruje, ponovo dobiti, no ove godine je količina maslina i ulja već ozbiljnija. A kako je došao na ideju za sadnju maslina u Kosima?


Otac zna


– Otac mi je ostavio ovaj teren, na kojem je i vinograd. No, kako nisam mogao cijelu česticu objediniti u jedan vinograd, uz vinograd sam posadio i masline. Kaže se da bi svaka mediteranska familija trebala imati po sto maslina za vlastite potrebe, pa me i to ponukalo da krenem sa sadnjom, kaže Sanjin Srok.


Foto S. Drechsler




Brali su masline u četiri dana »od jutra do sutra«, kako se voli reći, i odmah ih nosili u uljaru u Vodnjan.


– Neki su se podsmjehivali što sam ovdje posadio masline, jer da se to nikad prije nije radilo, pa neće ni dobro rasti, ni roditi. No, maslina voli ovakva rubna područja sadnje, i tamo daje najkvalitetnija ulja. Posadio sam istarsku bjelicu i druge sorte maslina, za koje sam znao da bi ovdje trebale rasti, i evo ove godine se sve to vratilo, govori nam Sanjin Srok.


Ni prerano, ni prekasno


Dodaje kako masline treba brati u točno određenom trenutku. Ako se beru prerano, bit će manje ulja, a kasnije će biti više ulja, no manje kvalitete.


– Optimalni termin berbe je kad je trećina zrelih, trećina poluzrelih i trećina zelenih maslina, kaže Sanjin.


Inače stolar, naš sugovornik ima maslinik i u Lovranu kojim upotpunjuje onu tezu o sto maslina za osobne potrebe, a dugo vremena se bavi i vinima. Ispred kuće, kao i na Antonjevcu, uz maslinik, ima kastavsku belicu, nešto tokaja i malo muškata. Sa svojim vinima natječe sa na smotrama vina, na kojima dobiva zlato, srebro, a jedne godine bio je i ukupni pobjednik u Kastvu, o čemu svjedoče plakete u konobi, baš kao i uokvireni tekst iz Novoga lista.


Foto S. Drechsler