Potpisan sporazum s IGCAT-om

ODLIČNA VIJEST IZ FRANCUSKOG LILEA Kvarner proglašen europskom regijom gastronomije 2026.  

Edi Prodan

Već od danas, od trenutka potpisivanja ugovora počinjemo uživati sve privilegije što status Europske regije gastronomije donosi. Posebno u smislu vidljivosti ali i refleksija na sveukupnost turizma unutar naše županije, rekla je Peršić Živadinov



Iznimno sam zadovoljna, ovaj je ugovor istodobno veliko priznanje ali kruna jednog dugotrajnog procesa koji TZ Kvarnera s parterima – Primorsko-goranskom županijom, Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te dakako brojnim ugostiteljima i vinarima kao i proizvođačima namirnica bez kojih je enogastronomija nezamisliva – vodi već dulje od desetljeća. Iako je službeni početak 2026. godine, već od danas, od trenutka potpisivanja ugovora počinjemo uživati sve privilegije što status Europske regije gastronomije donosi. Posebno u smislu vidljivosti ali i refleksija na sveukupnost turizma unutar naše županije.


Istaknula nam je to, iznimno zadovoljna, Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera nakon potpisivanja ugovora s Diane Dodd, predsjednicom IGCAT – International institute of gastronomy, culture, arts and tourism na redovitim kongresu te institucije održanom u francuskom Lileu kojim Kvarner 2026. godine postaje Europska regija gastronomije. IGCAT je inače neprofitna organizacija stručnjaka i znanstvenika koji djeluju u navedenim područjima i predstavlja krovnu instituciju za brendiranje gastronomije na nekoliko razina. Nositelj potpisanog sporazuma je osnovna koordinacijska grupa dionika koju kao nositelj aktivnosti predvodi TZ Kvarnera, a čine ju Primorsko-goranska županija, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije i Zadruga vinara Vina Kvarnera, te internacionalni partner koji upravlja platformom i procesima brendiranja, a to je International Institut of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) s kojom surađuju UNESCO i UNWTO.


– Sasvim je sigurno da će poslovna platforma i titula Europska regija gastronomije omogućiti našoj destinaciji isticanje svojih posebnosti na međunarodnom tržištu kroz sudjelovanje i prisustvo u aktivnostima platforme, kao što je razmjena iskustava s partnerskim, ali i konkurentnim regijama Europe, kroz razna stručna natjecanja i edukacije, poticanje kreativnosti i razvijanje svijesti o održivom turizmu. Očekujemo pridruživanje projektu i još intenzivnije povezivanje s domaćim sektorom eno-gastronomije, kao i pridruživanje drugih subjekata na destinaciji, primjerice proizvođača, kušaonica, ugostiteljskih objekata hotela, obrazovnih institucija i centara kompetencija s programima vezanim uz eno-gastronomiju, ovom projektu umrežavanja i zajedničkog daljnjeg razvoja, dodala je Peršić Živadinov.




Vijest o ispunjavanju svih postavljenih obaveza koje su prethodile potpisivanju ovog važnog dokumenta, kao i otvaranje procesa što će pomoći kako daljnjem razvoju gastronomije, tako i sveukupnosti turizma oduševila je i Zlatka Komadinu, primorsko-goranskog župana.


– Već godinama sustavno, u suradnji s TZ Kvarnera radimo na brendiranju i pozicioniranju Primorsko-goranske županije kao gastrodestinacije tako da slobodno možemo reći da smo ponosni na vijest o tome da smo postali EU regija gastronomije za 2026. Uz izvrsne restorane i konobe u regiji koje nose nose oznake Kvarner gourmet i Kvarner food, značajno su tome doprinijeli i naši slavni chefovi koji su u cijeloj toj priči ekstra klasa. Ova je titula nagrada svima njima i svima nama, istaknuo je Komadina.


Kad je riječ o tituli koju će Kvarner nositi 2026., godišnje dvije europske regije mogu biti nositelji titule, jedna od njih je primjerice ove godine velika francuska regija Hauts-de-France, dok će s Kvarnerom regija gastronomije biti Malta.