Priča s place

Od mladog dalmatinskog krumpira po 2 do špinata za 5 eura. Pročešljali smo ponudu na riječkoj tržnici

Katarina Bošnjak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Glavna riječka tržnica ovih je dana zaista dobro posjećena, a ponude ne manjka. Iako smo se već davno trebali oprostiti od proljetnih i ljetnih proizvoda, na placi ih i dalje ima, ali se istovremeno već unazad nekoliko dana mogu naći i brojni blagdanski proizvodi. Tako u isto vrijeme ima mladih oraha za 14 eura po kilogramu, šljiva za 2,50 eura i obilje grožđa za oko 2 do 3 eura po kilogramu.


Našlo se i dosta rotkvica za 1,50 eura po kg i blitve za 3 eura, kao i poriluka za 2,50 eura. Luk je, i crveni i ljubičasti, uglavnom oko 2 eura po kilogramu. Moglo se vidjeti i dosta špinata za skupih 5 eura i kiselog kupusa za oko 2 eura po kilogramu, dok placom i dalje vlada svestrana buča za 2 eura. Vidjeli smo i odličan mladi dalmatinski krumpir za 2 eura po kilogramu, idealan za pečenje s masnijim mesom koje bi mu dalo još slasti. U blizini se našlo i dalmatinske cikle za 2,50 eura.


Od voća se, osim grožđa i šljiva, našlo više vrsta jabuka, no niti jedna baš pretjerano pristupačne cijene. Od jeftinijih su se našle pink jabuke za 2,50 eura po kilogramu, a bilo je i brdo domaćih, no daleko skupljih – neke su se prodavale i za 3 do 4 eura po kili. Super je izgledao domaći limun čija je cijena oko 2 eura po kilogramu, a i nar koji je nešto skuplji, od 2,80 do 3 eura.




Jedan od najboljih načina za iskoristiti mladi krumpir, dok ga ima, je u francuskoj salati od krumpira. Krumpire operite i narežite na pola ili četvrtine ako su veći, pospite paprom i posolite te nauljite maslinovim uljem. Pecite ga pola sata na 200 stupnjeva dok ne postane zlatan, a dok se peče napravite umak od senfa, sitno nasjeckanog češnjaka, mrvice šećera i jabučnog octa, tako da sve sastojke dobro promiješate. Pečeni krumpir prelijte umakom i pospite svježim peršinom, a po želji možete dodati još začina.