Foto Vedran Karuza
povezane vijesti
Početak je studenog, no vrijeme još uvijek nije onakvo kako sugerira naziv mjeseca, a u možda posljednjim sunčanim i relativno toplim danima uživa se i na centralnoj riječkoj tržnici.
Premda je nešto praznija nego što je bila u danima prije blagdana Svi sveti, još uvijek je poprilično živa, jedino je sada u ponudi daleko manje cvijeća. Na zelenoj tržnici u ponudi je bilo dosta blitve koja se pretežito prodavala po cijeni od 4 eura po kilogramu, no negdje i malo jeftinije, a u alejama se najviše prodaje buča, i ona okrugla i vretenastog oblika. Po cijeni od 2 eura može se kupiti kila ovog povrća koje se zaista može koristiti za brojna jela, a ne samo za krem juhu.
Primjerice, s bučom se može napraviti odličan jesenji rižoto za koji je, osim buče i riže, potrebno još samo vrhnje za kuhanje, a dodaci poput gljiva ili sitno sjeckanih oraha mogu doista dodati novu dimenziju okusu. Buču iz pećnice potrebno je izgnječiti ili usitniti štapnim mikserom, dodati vrhnje te dokuhati rižu do kremaste konzistencije, a na kraju možete ubaciti i krem sira ili čvrsti jogurt. Kestenje se na placi uglavnom prodaje za 5 – 7 eura po kilogramu, a i ono se, osim klasičnog pečenja može pripremiti zajedno s artičokama, keljom pupčarom i primjerice, matovilcem te pancetom. Sve se u pećnici može skupa ispeći, očistiti i pomiješati u toplu salatu te začiniti po želji.
Teško je ovih dana odoljeti i dobrom kesten-pireu, ali i domaćoj pašteti koja se vrlo lako može napraviti od buče i crvene leće – buču se ispeče, leću skuha, skupa pomiješa, usitni, začini i spremno je za jelo.