Tržnica

Napravili smo đir po riječkoj placi. Pogledajte cijene na koje smo naišli

Katarina Bošnjak

Ilustracija, Arhiva NL

Ilustracija, Arhiva NL



Na centralnoj riječkoj tržnici ovog se četvrtka nije moglo pobjeći od vrućine, no spas se tražio u svježem i sočnom voću.


Borovnice, poprilično velike i lijepe, prodavale su se za 14-15 eura po kilogramu, dok je grožđe, nerijetko udareno suncem ili zgnječeno, koštalo oko 4 eura po kilogramu.


Kruške su se ipak mogle naći i za 2 eura po kilogramu, što je znatno jeftinije nego prije par tjedana kada su se prodavale za 4 eura po kili, a jabuke svih sorti uglavnom su koštale između 1,5 i 2 eura po kilogramu. Najbolje su izgledale zelene, Granny Smith, poznate po svom kiselkastom okusu.




Cijena lubenica cijelo ljeto pada pa ponovno raste, pa je tako sada opet 1,5 euro po kilogramu, dok je prije nekoliko tjedana bila svega 1 euro. Još uvijek su pak najskuplje breskve i nektarine, teško ih je naći ispod 5 eura po kilogramu.


Što se povrća tiče, mrkve su oko 2 eura po kilogramu, krastavci između 2 i 3, koliko i tikvice, a pomidori raznih vrsta stoje od 1 pa do 3 eura po kilogramu.


Zelenjava poput blitve, špinata i kupusa uglavnom je oko 3-4 eura, a salate su se mogle naći i za 2-3 eura po kilogramu.


Na ribarnici ponuda oskudnija nego proteklih tjedana, no bilo je kozica za 14 eura po kilogramu, škarpina za 40, pa čak i romba za 30. S kozicama i ponudom sa zelene tržnice možete napraviti odličnu ljetnu obročnu salatu, odnosno salatu s kozicama u tempuri.


Za pripremu salate prvo pripremite smjesu za tempuru – pomiješajte brašno, hladnu vodu i malo soli dok ne dobijete glatku, ali gustu smjesu. Očistite kozice i umočite ih u pripremljenu smjesu, a zatim ih pržite u ulju dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.


Najbolje kombinirati s rukolom i matovilcem ili pak mladim špinatom te rajčicom, a začiniti maslinovim uljem, limunovim sokom te malo soli i papra.