Tržnica

Napravili smo đir po riječkoj placi, evo po koliko su jagode i kakve su cijene na ribarnici

Katarina Bošnjak

Foto: Milan Đekić

Foto: Milan Đekić



Na dan izbora u srijedu riječke tržnice nisu radile, no zato se već jučer na centralnoj tržnici okupio solidan broj ljudi. Što je toplije, to su cijene na placi više, a prodavači to djelomično opravdavaju ranim dolaskom turističke sezone.


U ribarnici je gotovo sve poskupjelo – kilogram inćuna sada stoji čak 6 eura, dok oslić ide i do 10. Na zelenoj tržnici moglo se naći mladog kupusa i mrkve za 3 eura, poriluka za 2,5 eura, a kelja i blitve za čak 4 eura.


U posljednjih nekoliko tjedana cijene ovih proizvoda variraju, a uglavnom se radi o razlikama od 50 centi ili jednog eura, no kao i svake godine u ovo doba, uskoro se očekuju veća poskupljenja.




Srećom, barem se cijena jagoda stabilizirala, negdje su čak i pojeftinile. Premda je na nekim štandovima kilogram jagoda još uvijek malo viših 5 eura po kilogramu, sada se mogu kupiti i za 3 eura po kilogramu. Da se barem od jagoda može živjeti – jer su povrće, meso i riba sve skuplji. Iako već polako prolazi, sezona prehlada koju proljeće donosi još traje, a tu su i alergije.


Kremasta juha od mrkve i đumbira super je upravo za ovakve periode, a ako je još i obogatite nekom mahunarkom kao što je slanutak, nećete ostati gladni. Za više slasti možete dodati i poriluka – na laganoj vatri pirjajte nasjeckani poriluk i mrkvu dok ne postanu mekani, a zatim dodajte naribanog đumbira te malo povrtnog temeljca.


Nakon što omekša, sve zajedno izmiksajte dok ne postane glatka smjesa, a zatim servirajte uz kiselo vrhnje i svježe mljeveni crni papar.