![Foto Ana Križanec](https://www.novilist.hr/wp-content/uploads/2025/02/10479802_result-717x478.jpg)
Foto Ana Križanec
Drugo mjesto osvojila je Kristina Arapović, a treće Radojka Gržinčić. Posebna priznanja dobile su Mirjana Šepić za zvonejski presnac, Vesni Mrakovčić za krčki te Mirjani Tuhtan za kastavski po receptu 1885. godine
povezane vijesti
Na Presnac openu, prvom natjecanju za najbolji presnac, danas održanom u restoranu Zvončar u prizemlju Kuće halubajskega zvončara, više nego zadovoljni bili su svi: i žene koje su spremile i predstavile svoj presnac i publika koja je u presnacima uživala.
Za najbolje presnace dodijeljene su nagrade te su po ocjeni žirija najfiniji bili oni s područja Viškova: najbolji je bio onaj Branke Jugo, drugo mjesto osvojila je Kristina Arapović, a treće Radojka Gržinčić.
Presnaci su bili toliko dobri da je žiri dodijelio i tri posebna priznanja: Mirjani Šepić za zvonejski presnac, Vesni Mrakovčić za krčki te Mirjani Tuhtan za kastavski po receptu Slobodana Rubeše, sačuvanom iz 1885. godine.
– Presnac je predstavilo više od 15 sudionica, i iako sve koriste slične namirnice i recepte svaki presnac imao je nešto drugačije, nešto posebno, doznali smo od Marine Jurić, članice žirija i direktorice TZO Viškovo.
Dobroj atmosferi Presnac opena pridonijeli su odreda fini presnaci i njihove kreatorice, harmonikaši Benjamin i Sandi stvorivši pusni ugođaj, zvončar Ervin Jardas, koji je predstavio sve natjecateljice i poneku specifičnost njihovih presnaca kao i peteročlani žiri, koji je, da bi donio odluku o najboljim presnacima, sve probao dva puta.
– Drago nam je što možemo predstaviti ovu našu autohtonu gastronomsku tradiciju. Zadovoljni smo i odazivom natjecateljica i velikim interesom koji je u zajednici iskazan za predstavljanje presnaca, rekao je Domagoj Damiš, ravnatelj Kuće halubajskega zvončara.
Na Halubju se presnac tradicionalno spravlja u vremenu maškara, dakle pusni presnac, pa su na današnjoj smotri predstavljeni presnaci iz Zvoneća, Rukavca, Kastva, Jardasa, Viškova, iz Mavri i više drugih mjesta. Natjecateljice su koristile recepte svojih mama, nona i svekrva, a mnoge od njih i recept koji je davno zapisala prof. Jelka Žilić.