Nakon 9 mjeseci

Lagani povratak starih navika: Obišli smo riječke kafiće nakon otvaranja, evo što kažu vlasnici i gosti

Marko Dobrecović

Vlasnici kafića u doba pandemije bili su vrlo inventivni, pa tako i jučer, no gosti su ipak ostali na terasama / Snimio Vedran KARUZA

Vlasnici kafića u doba pandemije bili su vrlo inventivni, pa tako i jučer, no gosti su ipak ostali na terasama / Snimio Vedran KARUZA

Nećemo se lagati, znamo zašto se ovo uvelo. Vjerojatno će se nakon ove odluke ukinuti potpore za ugostitelje, što nije u redu jer je naš rad i dalje ograničen. Ali mi je drago da unutarnji prostori opet mogu raditi, kazao nam je vlasnik BOA kluba Alen Lisac



RIJEKA – Po mnogima iznenadna odluka Nacionalnog stožera nije iznenadila ugostitelje koji su jučer otvorili vrata svojih lokala, napravili razmak između stolova te postavili stolce uz šank kako bi dočekali brojne goste koji su se željni vratiti. Ipak, sunce je zasjenilo najavljivano otvaranje, pa je tako, zbog sunčanog vremena, prvog dana otvaranja većina gostiju ostala vjerna terasama koje su proteklih mjeseci bile jedino mjesto za dašak osvježenja.



– Otvorili smo unutarnje prostore, prizemlje i kat. Danas je prekrasan sunčan dan, pa imamo svega nekoliko gostiju u unutarnjim prostorima. Većina se ipak odlučila ovakav dan provesti vani što je bilo za očekivati. Prije tri-četiri dana smo saznali da se ide u otvaranje unutrašnjih dijelova. To nam je bilo sasvim dovoljno da se pripremimo. Omogućili smo propisani razmak i malo smo osvježili unutarnje prostore u kojem sada može biti pedeset gostiju, rekao nam je voditelj River puba Žarko Diminić.



Ublažavanje mjera na kraju ljeta omogućit će druženje u kafićima kada nastupe jesenske kiše. To će pred ugostitelje staviti izazov na koji će način u unutarnjim prostorima organizirati dodatne sadržaje poštujući trenutne mjere epidemiologa.


 Barske stolice čekaju zimu, kišu i buru, sad nije njihovo vrijeme / Snimio Vedran KARUZA

Barske stolice čekaju zimu, kišu i buru, sad nije njihovo vrijeme / Snimio Vedran KARUZA




 


Ljetni režim


– Trenutno se svi dodatni sadržaji odvijaju vani, na terasi. Još smo u tom ljetnom režimu, no dolaskom zime će se svi ti događaji preseliti unutra, naravno, poštujući mjere. Na takav smo način djelovali i prošle godine dok se moglo sjediti unutra. Plan je da za dvadesetak dana krenemo s našim pub kvizom, a moguće je da se angažiraju i DJ-evi i izvođači. U toj kombinaciji gosti će moći sjediti i slušati muziku jer se još uvijek ne smije plesati, zaključio je Diminić.


Martina i Dunja jedva su dočekale popiti kavu u »optimalnoj klimatizaciji« / Snimio Vedran KARUZA

Martina i Dunja jedva su dočekale popiti kavu u »optimalnoj klimatizaciji« / Snimio Vedran KARUZA



Jedni od rijetkih gostiju koji su odlučili sjesti unutra i prisjetit se tog ugođaja su bile dvije mlade djevojke u prizemlju Rivera.


– Jedva sam čekala da se ovo otvori. Na terasi ljeti zna biti vruće, a zimi hladno, tako da sam izabrala ugodnost unutarnjeg separea, a unutarnji prostori su uvijek klimatizirani, pa me tu očekuje optimalna temperatura. Običaj nam je da se ujutro prije posla podružimo uz šalicu kave. To nam je pandemija malo promijenila, no izgleda da se sve polako vraća na staro, rekla je zadovoljna gošća Martina.


Ugostitelji vjeruju da je ovo iznenadno otvaranje pirova pobjeda. Još uvijek smiju raditi do ponoći, a unutarnji prostori ne mogu raditi punim kapacitetom. Jedan od objekata koji ima vrlo prostrani unutarnji dio je i Boa na Korzu.


Alen Lisac / Snimio VEDRAN KARUZA

Alen Lisac / Snimio VEDRAN KARUZA


 


– Nismo ovo očekivali ovako brzo. Očekivali smo da će popustiti kada se počnu redati kiše. Jedva smo dočekali i ova odluka je dobrodošla. No, s druge strane, nećemo se lagati, znamo zašto se ovo uvelo. Vjerojatno će se nakon ove odluke ukinuti potpore za ugostitelje, za što smatram da nije u redu. Mi smo još uvijek ograničeni na više razina. Ograničeno nam je radno vrijeme, broj gostiju u unutarnjim dijelovima i moramo poštovati razmak između stolova. Ograničenje radnog vremena stvara nam veliki problem u ostalim objektima unutar grupacije. Konkretno, diskoteka Boa u Malinskoj je zakinuta za rad jer nama gosti dolaze poslije jedan ujutro, a mi u to vrijeme ne smijemo raditi, primijetio je Alen Lisac, vlasnik Boa grupe.



– No, da me nitko ne bi krivo shvatio, jako mi je drago da unutarnji prostori mogu nastaviti s radom. Mi ćemo poštovati sve mjere i na taj način dati obol da se ovoj pandemiji stane na kraj. Unutarnji prostor Boe je kao da su ga epidemiolozi radili. Nama po novim mjerama unutra može stati oko devedeset ljudi. Naši stolovi su ionako fizički pregrađeni i razmaknuti kao da ih je stožer dizajnirao, u šali će Lisac.


Dok je vrijeme lijepo, terase su »in« / Snimio Vedran KARUZA

Dok je vrijeme lijepo, terase su »in« / Snimio Vedran KARUZA


 


Konobari nisu inspektori


Po novim mjerama svi koji se odluče nogom kročiti u unutrašnje prostore moraju nositi zaštitnu masku na licu. Gosti također moraju nositi masku kada odlaze na toalet. Vrijedni konobari također moraju nositi maske.



– Prije nekoliko dana smo saznali da će se kafići otvoriti, no sinoć smo doznali kako se svi moraju ponašati. U našem kafiću prema tim mjerama moći će sjediti trideset ljudi. Nadam se da će se sve mjere poštovati i konobari neće morati biti inspektori koji broje ljude i tjeraju ih da vrate masku lice. Ja uvijek mogu upozoriti gosta da bi trebao staviti masku, no uvijek ima onih koji to ne žele. Drago nam je da se kafići otvaraju i spremni smo. Već večeras očekujemo veći broj gostiju prilikom gledanja utakmice, jučer je poručio konobar Jurica koji radi u Pubu Public.


U danima koji slijede mnogi će terase zamijeniti unutarnjim prostorima kafića jer kao što natpis kaže »Na terasi je lijepo, al’ unutra je ekipa!«