KVARNERSKI DAN TURIZMA

Kvarner i službeno postao Europska prijestolnica gastronomije 2026. godine

Alenka Juričić Bukarica

Jaume Gomila predao je plaketu Ireni Peršić Živadinov / Foto Marko Gracin

Jaume Gomila predao je plaketu Ireni Peršić Živadinov / Foto Marko Gracin

Veseli da u posljednjih desetak godina imamo povećanje broja noćenja u pred i posezoni od čak 100 posto, ističe Irena Peršić Živadinov



Posebno svečano bilo je danas u riječkom Exportdrvu gdje je održan Kvarnerski dan turizma. Godišnja svečanost u organizaciji Turističke zajednice (TZ) Kvarnera, ove je godine bila po svemu iznimna.


Naime, osim što su uručena godišnja priznanja u turizmu, bila je to prilika da se proslavi punih 30 godina od osnivanja kvarnerskog TZ-a, ali i da Kvarner i službeno preuzme titulu Europske regije gastronomije 2026.


Foto galerija: Kvarnerski dan turizma Foto: Marko Gracin


Kruna jedne izvanredne godine, u kojoj je i promotivni film TZ-a Kvarnera »Make your own movie« uz ostalo proglašen drugim najboljim turističkim promo filmom na svijetu, bilo je današnje okupljanje na kojem je dr. sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarnera, zahvalila svim dionicima koji su pridonijeli županijskom turizmu i samom županijskom TZ-u u ovoj, ali i u proteklih 30 godina.




Kruna slavljeničke godine je, dakle, i dobivanje prestižne titule Europske prijestolnice gastronomije 2026.



Irena Peršić Živadinov s prestižnom plaketom Europske prijestolnice gastronomije

– Veseli da na današnjoj svečanosti, najsvečanijem danu u godini kada dodjeljujemo i godišnje nagrade najzaslužnijima, imamo čast da nam se uruči ta titula. Zaista je to jedan poseban trenutak jer na promociji gastronomije radimo dugi niz godina, ne samo s našim ugostiteljima, već i našim kvarnerskim proizvođačima hrane, Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koji je izradio naš Akcijski plan razvoja gastronomije, te drugim dionicima.


Gastronomija je danas jak motiv dolaska na destinaciju, pogotovo u pred i posezoni. To nam je i cilj, stvarati motive dolaska tim periodima kada je to i najpotrebnije pa stoga veseli da u posljednjih desetak godina imamo povećanje broja noćenja u pred i posezoni od čak 100 posto. Vjerujem da ćemo i s ovom titulom Europske regije gastronomije te brojke još i pojačati, istakla je Peršić Živadinov.


Premijera novog vodiča


Istakla je kako se razvoj gastronomije na Kvarneru temelji na onome što je lokalno, autohtono, a takva namirnica i takva jela predstavljena su u novom baštinskom Vodiču po okusima od mora do gora koji je na današnjoj svečanosti doživio svoju premijeru.


Irena Peršić Živadinov i Jaume Gomila sabljom su presjekli lošinjski krokant / Foto Marko Gracin


Irena Peršić Živadinov i Jaume Gomila sabljom su presjekli lošinjski krokant

– Mi želimo predstaviti ono što gost ne može doživjeti u drugim destinacijama. Turizam je danas doživljaj i tako ga treba gledati. Stoga smo napravili ovaj vodič kroz okuse namirnica i jela za koje želimo da se vrate na stolove naših restorana zato da gosti, kada dođu na Kvarner, probaju nešto autohtono. Kao i da otmemo zaboravu ono što je zaista naše i vrijedno, dodala je direktorica županijskog TZ-a.


Osvrnuvši se na doista lijep jubilej, 30 godina rada TZ-a Kvarnera, Peršić Živadinov podsjetila je na sve one koji su od samih početaka pridonijeli prije svega osnivanju županijskog TZ-a, a onda i njegovom razvoju.


Danas je Kvarner druga najjača turistička regija u Hrvatskoj, što daje vjetar u leđa za daljnji rad. Ukazala je i kako bez suradnje i rada svih onih vrijednih ljudi, koji su i danas dobili nagrade, turistički uspjesi ne bi bili mogući.


– Čovjek doista jest ključ uspjeha, ukazala je direktorica TZ-a Kvarnera na kraju za Kvarner još jedne odlične turističke godine koju regija završava na lanjskom nivou noćenja i dolazaka. S time da su i pred i posezona bile dosta jače, pri čemu samo predsezona na 9 posto bolja nego lani. A nadalje je cilj glavni dio sezone održavati na postignutom nivou te jačati i stvarati motive dolaska u pred i posezoni.


Kvarner je skriveni dragulj


Prestižnu titulu Europske regije gastronomije, direktorici TZ-a Kvarnera uručio je Jaume Gomila, član Upravnog odbora Međunarodnog instituta gastronomije, kulture, umjetnosti i turizma (International institute of gastronomy, culture, arts and tourism – IGCAT), koji je tom prilikom istaknuo kako je Kvarner po mnogočemu jedinstvena regija.



Jaume Gomila predao je plaketu Ireni Peršić Živadinov

– Moram reći kako sam imao čast biti dio ocjenjivačkog suda i otkriti ovo nevjerojatno mjesto. Za mene je Kvarner skriveni dragulj i važno je da ga sačuvate ovakvim kakav jest. Jasno, morate rasti i razvijati se, ali imate odličnu kombinaciju vještina, rada, discipline, kao i taj živi mediteranski način života koji je vrlo privlačan.


Tu je i doista veliko nasljeđe, kulturno, prirodno, prekrasna priroda, raznolikost otoka, priobalja i planina. Vaša regija je prekrasno mjesto gdje svaki gost nailazi na veselje i velikodušnost ovdašnjih ljudi, kazao je Gomila.


Govoreći o tome što Kvarneru nosi titula Europske regije gastronomije, kazao je kako iz iskustva rada na dobivanju ove titule na Menorci, može reći kako je ova titula španjolskoj regiji pomogla da se vrati svojevrsnom gastrosuverenitetu. Dakle, onome autohtonom, lokalnome, a u konačnici i zdravoj hrani, te kako je cijeli taj proces utjecao i na jačanje identiteta samih građana.


Isto tako, ukazao je kako u ekonomijama u kojima je turizam osnovna ili jedna od najjačih grana gospodarstva, turizam mora biti i snaga koja će pomoći razvoju boljeg društva te kvalitetnijeg okruženja.



Priznanja nagrađenima i nominiranima u projektu Godišnje hrvatske turističke nagrade

– Ako imamo masovni turizam koji nosi štetu lokalnoj zajednici, onda nismo na dobrom putu. Nažalost, takvih primjera imamo diljem Mediterana, i upravo zato vi ovdje na Kvarneru, kao i mi na Menorci ili u Kataloniji, imamo know-how kako na održiv način razvijati turizam i ne ponoviti takve greške.


Gastronomija je danas jako dobar alat za profiliranje destinacije. Turisti koji putuju radi gastronomije su odgovorni gosti koji žele znati više o samoj regiji, traže autentična iskustva i kupit će pravi lokalni proizvod. Ta osoba želi osjetiti i mentalitet i život lokalnog stanovništva. I takav pristup trebate i dalje njegovati, poručio je Gomila.


Briga o lokalnom stanovništvu


Današnjoj svečanosti kvarnerskog turizma prisustvovali su, uz ostale, i Monika Udovičić, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta (MINTS), te Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ).


Udovičić je tom prilikom čestitala svim laureatima, kao i djelatnicima TZ-a Kvarnera na 30. rođendanu županijskog TZ-a te ujedno naglasila kako je hrvatski turizam prije 180 godina rođen upravo na Kvarneru, točnije u Opatiji.



Dobitnici priznanja Čovjek ključ uspjeha – Djelatnik godine 2024

– Kada pogledamo tih 180 godina povijesti, turizam je na ovom području zaista prošao i izazovnih vremena, no ono o čemu danas treba razmišljati jest kako se okrenuti prema održivom razvoju te kako ovaj turizam koji smo naslijedili, sačuvati za generacije koje dolaze.


U ovom kontekstu je važno i današnje događanje na kojem se dodjeljuju priznanja ljudima koji su zaslužni za sve ono što se realiziralo. Održivi turizam podrazumijeva posebnu brigu o lokalnom stanovništvu i stoga želim čestitati svim dobitnicima nagrada koji svojim radom doprinose kvaliteti kvarnerskog turizma, kazala je Udovičić.


Kristjan Staničić je, pak, osvrnuvši se na činjenicu da je Kvarner postao Europska regija gastronomije 2026. ukazao kako to sigurno znači jako puno, s obzirom i na brojne suradnje koje HTZ ostvaruje s najznačajnijim gastrovodičima u svijetu poput Michelina, Gault Millaua, JRE ili 50 best restaurants koji su doveli prošle godine u Hrvatsku.


To je, reći će, kruna prepoznatljivosti Kvarnera u domeni gastronomije, s obzirom na to da regija ima jako puno resursa koje može ponuditi kroz dodatno brendiranje i prikazivanje tradicionalne kuhinje na moderan način. A to tržište i traži.


Iznimno raznolika turistička ponuda


Ujedno je čestitao TZ-u Kvarnera na ovoj lijepoj obljetnici te istaknuo kako se u trideset godina njenog postojanja zaista puno napravilo na brendiranju cijele kvarnerske turističke regije kroz niz projekata kao što su Kvarner gourmet i food, Kvarner family i ostali.



Dobitnici posebnih priznanja za obljetnice organiziranog turizma

– Kruna svega toga je, dakle, da je Kvarner proglašen Europskom regijom gastronomije i to je još jedan razlog za čestitke kolegici Peršić Živadinov i čitavom njenom timu te svima onima koji su dali svoj doprinos razvoju turizma na Kvarneru, ne samo u zadnjih 30 godina, već od samih početaka, s obzirom na to da ove godine slavimo i 180 organiziranog turizma u Opatiji, a time i u Hrvatskoj. Kvarner je danas jedna od najprepoznatljivijih turističkih regija u Hrvatskoj koja ima iznimno raznoliku turističku ponudu.


To potvrđuju i podaci, a treba naglasiti i kako se puno kvarnerskih destinacija, počevši od Opatije, upravo razvija u pravcu cjelogodišnjeg turizma, što je i naš strateški cilj na razini čitave Hrvatske te, uz održivost, ono na čemu trebamo graditi daljnji razvoj, kazao je Staničić.


U ime predsjednika TZ-a Kvarnera, župana Zlatka Komadine, čestitke svim nagrađenima je prenijela dožupanica Marina Medarić, navevši kako se ovom svečanošću zaključuje jedna uspješna i najavljuje nova turistička godina na Kvarneru koji je kolijevka pismenosti, zakonodavstva, ali i turizma.


– Naš turizam je rođen u Opatiji prije 180 godina, i s veseljem obilježavamo ovu veliku obljetnicu. Isto tako niz drugih gradova i općina slavi velike obljetnice i na tome im od srca čestitam. Mi danas slavimo turizam, ali prije svega ljude koji su napravili značajne stvari i dali sebe u ono što rade, poručila je Medarić, čestitavši i na 30 godina TZ-a Kvarnera.


Druženje uz okuse Kvarnera


Na današnjoj svečanosti dodijeljena su tako nagrade za nagrađene i nominirane u projektu Godišnje hrvatske turističke nagrade, posebna priznanja za obljetnice poslovanja, posebna priznanja za obljetnice organiziranog turizma, za dugogodišnju suradnju i doprinos razvitku turizma, potom produkcijskim kućama za film »Make your own movie«, posebna priznanja za doprinos turističkoj promociji i sigurnosti, kao i priznanja za djelatnike godine 2024.



Dobitnici posebnih priznanja za dugogodišnju suradnju i doprinos razvitku turizma

Dodajmo da je nakon svečanog dijela i predstavljanja novog Vodiča po okusima od mora do gora, uslijedilo druženje uz okuse Kvarnera koje su pripremali najpoznatiji kvarnerski chefovi, a tom su prilikom Irena Peršić Živadinov i Jaume Gomila po lošinjskoj tradiciji sabljom presjekli prekrasan lošinjski krokant.


Prilika koju treba iskoristiti


Marin Pleše, najbolji kuhar Kvarnera 2024.:


– Titula Europske regije gastronomije je svakako velik korak naprijed i pokazatelj da idemo u dobrom smjeru. Taj »reflektor« koji će sada biti na Kvarneru je prilika da svi iskoristimo ovaj trenutak i zajedno napravimo pet koraka naprijed.


Na dobrom smo putu, imamo kvalitetu, prepoznati jesmo, no još moramo raditi kako bismo došli na prepoznatu međunarodnu razinu. Ali svakako idemo u dobrom smjeru. Najveći izazov su nam nedostatak poljoprivrede i kratkih lanaca opskrbe, tu imamo još dovoljno prostora za napredak.


Mate Negulić, posebno priznanje za osvojeno srebro na Prvenstvu sommeliera Hrvatske 2024.:


– Sommelierstvo definitivno iz godine u godinu napreduje što vidimo i po tome što na natjecanjima svake godine imamo i neka nova lica. I to je dobro, konkurencija jača i »tjera« vas da napredujete i stalno učite.


Ovo je struka u kojoj moramo poznavati ono što nudimo, to je posao u kojem nema kraja učenju, u kojem se svakog dana u svijetu vina događa nešto novo. A tu su i destilati, kave… Tako da morate stalno pratiti novosti kako bismo i gostima znati ponuditi najbolje.


A Kvarner je u odnosu na prije petnaestak godina gostima u tom smislu puno bliži, sada već znaju puno o našoj ponudi i znaju što žele, no, kažem, još uvijek ima prostora za rast. U tom smislu je i činjenica da je Kvarner postao Europska regija gastronomije 2026. izvrsna za daljnju promociju i naše enoponude.


Godišnje hrvatske turističke nagrade, priznanja za obljetnice poslovanja i organiziranog turizma


Priznanja nagrađenima i nominiranima u projektu Godišnje hrvatske turističke nagrade: Turistički događaj godine: 500. Krčki sajam – Lovrečeva – pobjednik na državnoj razini, RetrOpatija – finalist; Nagrada u zdravstvenom turizmu: Opatija – finalist; Turistička destinacija godine – šampion turizma: Opatija – finalist; Nagrada u kulturnom turizmu: Cinehill Film Festival – finalist; Marina godine: Marina Punat – pobjednik na državnoj razini; Mali hotel godine: Boutique & Design hotel Navis, Opatija – pobjednik na državnoj razini; Veliki hotel godine: Amadria Park Hotel Milenij, Opatija – pobjednik na državnoj razini; Godišnja nagrada »Anton Štifanić«: Ugostiteljska škola Opatija; Nagrada za životno djelo: Vlado Miš


Posebna priznanja za obljetnice poslovanja: Restoran Rivica, Njivice – 90 godina poslovanja, Marina Punat – 60 godina poslovanja, Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera – 10 godina poslovanja, Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre – 10 godina postojanja


Posebna priznanja za obljetnice organiziranog turizma: Opatija – 180 godina turizma, Fužine – 150 godina turizma, Rab – 135 godina turizma, Selce – 130 godina turizma, Baška – 120 godina turizma, Malinska-Dubašnica – 115 godina turizma


Dodatna posebna priznanja


Posebna priznanja za dugogodišnju suradnju i doprinos razvitku turizma: Zlatko Komadina, Damir Lončarić, Ranko Vlatković, Anton Bolonić, Mirjana Mogorović, Gordana Medved;


Posebna priznanja produkcijskim kućama za film »Make Your Own Movie«: Filmerija, Kinoteka; Posebna priznanja za doprinos turističkoj promociji i sigurnosti: Policijska uprava primorsko-goranska, Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije


Čovjek ključ uspjeha – Djelatnik godine 2024


»ČOVJEK KLJUČ USPJEHA – DJELATNIK GODINE 2024«, priznanja pobjednicima na županijskoj i državnoj razini u akciji Čovjek ključ uspjeha – Djelatnik godine: u kategoriji agencijski djelatnik: Ines Ivašić, Fiume Tours, Rijeka; u kategoriji turistički vodič: Liliana Stipanić, Riviera Secrets, Opatija; u kategoriji djelatnik/ica prodaje i marketinga u turizmu: Karin Kučić, Cresanka d.d., Cres; u kategoriji recepcijski djelatnik/ica: Josip Tolić, Morus Alba d.o.o., Marina Lošinj, Mali Lošinj; u kategoriji konobar/ica: Dražen Grozdanić, Restoran Dida, Crikvenica; u kategoriji konobar/ica – sommelier: Martina Škarica, Ikador Luxury Boutique Hotel & Spa, Ika, Opatija; u kategoriji kuhar/ica: Marin Pleše, Hotel i restoran Villa Rova, Malinska; u kategoriji djelatnik/ica hotelskog domaćinstva: Damira Imširović, Jadran d.d. – Jadran hoteli i kampovi, Crikvenica; priznanje na državnoj razini, Sandra Cerovski, Imperial Riviera d.d., Rab; u kategoriji pružatelj ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu: Vladimir Lančić, Bribir, Vesna Babić, Villa Barbara, Lovran; u kategoriji domaćin turističkog seljačkog domaćinstva: Dora Šimičić, OPG Kanat – farma magaraca, Rab; u kategoriji policijski službenik/ica: Božidar Ružić, pomoćnik načelnika za sigurnost cestovnog prometa Policijske postaje Opatija, PU primorsko-goranska, Milan Bokulić, I. policijska postaja Rijeka, PU primorsko-goranska, Kristijan Gregov, Postaja pomorske policije Rijeka, PU primorsko-goranska; u kategoriji vatrogasac: Mladen Šćulac, Dobrovoljno vatrogasno društvo Opatija; u kategoriji djelatnik/ica u prijevozu (pomorski, zračni, cestovni): Franjo Sablić, Tajne Cresa d.o.o., Cres; u kategoriji prodavač/ica: Željka Komorčec, Drveni val, obrt za izradu suvenira, Novi Vinodolski – priznanje na državnoj razini, Denis Laginja, Tannin Fine Wine & Food Shop, Opatija; u kategoriji spasilac/spasiteljica na kupalištima i bazenima: Kristina Miletić, Cresanka d.d., Cres; u kategoriji djelatnik/ica u zdravstvenom turizmu (medicinski, lječilišni, wellness): dr. sc. Tamara Sinožić, dr. med, Specijalistička ordinacija obiteljske medicine/Turistička ambulanta, Mošćenička Draga, dr. med. Tatjana Funarić, mr. sc. specijalist pedijatar, Specijalistička pedijatrijska ordinacija/Turistička pedijatrijska ambulanta, Mali Lošinj; u kategoriji djelatnik/ica u nautičkom turizmu: Ivica Škec, ACI marina Opatija, Ičići; u kategoriji djelatnik/ica u sustavu turističkih zajednica: Suzi Petričić, Turistička zajednica grada Opatije, Marin Mušćo, Turistička zajednica općine Lopar; u kategoriji djelatnik/ica na uređenju i održavanju okoliša: Josip Kovačić, Lošinjska plovidba – turizam d.o.o., Mali Lošinj; posebno priznanje za osvojeno srebro na Prvenstvu sommeliera Hrvatske 2024: Mate Negulić