ZDRAVA MARENDA

Krafne i buhtle još kratko na jelovnicima, evo što će se jesti u riječkim školama

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Cilj je djeci osigurati kvalitetnu i nutritivno uravnoteženu prehranu



RIJEKA – Krafne, buhtle, pizze i drugi pekarski proizvodi još će samo nekoliko tjedana biti na jelovnicima riječkih osnovaca, jer od prvog dana veljače u sve će riječke škole ući sasvim nove marende. Umjesto pekarskih proizvoda na jelovnike osnovaca dolaze zobene pahuljice s medom i cimetom, jogurt s probiotikom, fritaja s povrćem ili integralni kruh s namazom od tune i svježeg sira.


Unaprijeđen model


Naime, Grad Rijeka započinje s primjenom unaprijeđenog modela školskih marendi, donoseći zdravije i raznovrsnije obroke svim riječkim osnovnoškolcima. U želji da se djeci osigura kvalitetna i nutritivno uravnotežena prehrana, formirana je posebna radna skupina sastavljena od nutricionista i predstavnika škola. Ta je skupina izradila nove jelovnike usklađene s potrebama djece, a potom je pokrenut proces objedinjene nabave namirnica za sve škole. Pročelnica Odjela za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke, Iva Erceg, kaže da se pripreme za uvođenje zdravih marendi privode kraju.


– Objavili smo odluku o odabiru šest grupa ponuda i pripremili okvirne sporazume za ponuditelje koje će potpisati sa školama. Ponuditelji će od 1. veljače sa školama dogovarati dostavu, a riječ je o mliječnim i pekarskim proizvodima, konzerviranim proizvodima, voću i povrću, kao i o proizvodima bez glutena. Do tada će škole postupak nabave za marende provoditi po ustaljenoj praksi, ističe Erceg.


Svježe i sušeno voće




Novi model predviđa obroke pripremljene od zdravijih namirnica, uz pažljivo praćenje prehrambenih standarda. Izrađeni jelovnici mogu se prilagođavati sezonskoj ponudi kako bi djeca dobivala ono najbolje. Naime, uključene nutricionistkinje, predstavnice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Thalassotherapije, pripremile su tri različite varijante sezonskih jelovnika za riječke škole.


Na jelovnicima će se kao noviteti naći zobene pahuljice, biljni napitci, muesli, riža i proso na mlijeku te mnoge druge zdrave namirnice koje će obogatiti školske obroke i pridonijeti razvoju zdravih prehrambenih navika. Osim toga, svaki će dan u ponudi obavezno biti svježe i sušeno voće te orašasti plodovi, čime će se povećati dostupnost svježih i zdravih namirnica svim učenicima, na dnevnoj bazi.


Zdrava prehrana jedna od tema Zdravstvenog odgoja

S ciljem prikupljanja relevantnih informacija o raznim aspektima zdravstvene pismenosti i zdravlja učenika, Grad Rijeka je prošle godine organizirao anketno istraživanje među učenicima sedmih razreda u dijelu riječkih škola koje je pokazalo da oko 50 posto učenika smatra kako bi u školi trebali više učiti o zdravoj prehrani i načinima pripreme hrane, a to im je omogućno kroz novouvedenu izvannastavnu aktivnost Zdravstveni odgoj i obrazovanje. Program se sastoji od četiri tematske cjeline, a sklopu prve tematske cjeline učenici uče što jesti za dobro zdravlje, koje se hranjive tvari nalaze u hrani, skrivene opasnosti nepravilne prehrane, sastav zdravog tanjura, utjecaj energetskih pića, što su dodaci prehrani i mnoge druge.